Hyvinvointi

Uudet portaat ja maisemapenkki vihittiin käyttöön

Urho Kekkosen kansallispuiston Kiilopään huipulle johtaa noin kahden kilometrin polku, jossa on aiemmin ollut puiset portaat jyrkimmässä nousussa. Portaat alkoivat olla tunturiin nousijoille turvattomat. Huonokuntoiset portaat oli rakennettu noin 15 vuotta sitten estämään rinteen kulumista. Kiilopään upouusien portaiden avajaisia vietettiin syyskuun lopulla. Tilaisuus oli kaikille avoin.

Nyt osaan rinnettä rakennettiin uudet, puiset portaat sekä osalle polusta tehtiin sorastus kulumisherkän tunturirinteen suojelemiseksi. Maa-aineksen kuljetus rinteeseen tehtiin keväällä lumipeitteen ja roudan aikaan.

Kiilopään reittisuunnitelman kaksi keskeisintä tavoitetta on ollut asiakasturvallisuus ja ympäröivän luonnon suojelu. Murskepintainen polku on turvallinen, se ei ole sateella liukas. Polun rakentamisella tähdätään myös rinteen kulumisen loppumiseen.

– Kansallispuiston lähireitit ovat erittäin tärkeitä. Ne ovat tietysti hyvin tärkeitä palveluita retkeilijöille ja matkailijoille, mutta myös luonnon suojelemisen kannalta. Kun suurin osa ihmisistä kulkee kestävöityjä reittejä pitkin, luonnon kuluminen vähenee, sanoo Urho kekkosen kansallispuiston johtaja Pirjo Seurujärvi .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Polun tarve on lisääntynyt

Kiilopään reitin lähtöpaikan ja huipun välillä on 214 metrin korkeusero. Lumipeitteisenä aikana polulla voi liikkua lumikengillä ja polun tamppautuessa jopa kävellen.

Kiilopään reitin varteen tuli 11 levähdyspaikkaa, jotka palvelevat retkeilijöitä sulanmaan aikaan. Talvella ne ovat lumen alla.

– Levähdyspaikoille on ollut kysyntää. On toivottu myös, että eikö niitä voisi olla tiheämpään, kertoo puistomestari Antero Aikio Metsähallituksesta.

–Minun laskujen mukaan portaita on nyt 101 ja ne ovat kyllä hienoista hienoimmat, Pirjo Seurujärvi sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Portaisiin käytetään Venäjältä tullutta siperianlehtikuusta.

– On tutkittu, että se on kestävämpää, puistomestari kertoo.

Retkeilijät pelastivat askelmat

Puistonjohtaja Seurujärven mukaan Kiilopään huipun reitti tuli maksamaan yhteensä noin 80 000 euroa. Kiilopään portaisiin kertyi Partioaitan ympäristöbonusta 22 671 euroa.

– Portaista oltiin jo luopumassa kokonaan, mutta retkeilijöiden vetoomukset portaiden puolesta saivat meidät pohtimaan asiaa vielä uudestaan. Ja viime kädessä Partioaitan ympäristöbonus pelasti portaat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsähallituksen hankkeella toteutettiin polun sorastus ja levähdyspaikat. Partioaitan ympäristöbonuksella rakennettiin portaat ja huipulle maisemapenkki, josta voi ihastella kiireettömästi tunturijonoja.

– Ympäristöbonuskohteet valitaan klubilaisten äänestyksen perusteella. Ympäristöbonus jaetaan kolmelle eniten ääniä saaneille, ja se jaetaan samassa suhteessa annettujen äänien kanssa. Kiilopään reitti nousi ehdolle, sillä olimme saaneet palautetta niin alueen retkeilijöiltä, Suomen Ladulta kuin Metsähallitukselta, että Kiilopään tunturirinne oli päässyt kulumaan ja portaat olivat jo melko huonossa kunnossa. Ympäristöbonusta kertyikin mukavasti, ja sen avulla portaat oli mahdollista kunnostaa, kertoo Partioaitan toimitusjohtaja Nina Ehrnrooth .

Partioaitan Nina Ehrnroothille Saariselkä on myös tuttu paikka.

– Elokuussa kävin Saariselällä nauttimassa luonnosta ja kävin tietysti myös kävelemässä Kiilopäällä uusilla portailla. Oli mukava nähdä rappuset, ja nähdä, miten 365-klubilaisten keräämästä ympäristöbonuksesta on konkreettista hyötyä. Nyt portaat ovat sekä turvalliset luonnossa liikkuville että saamme säästettyä herkkää tunturiluontoa.

Kiilopää

– tunturi Urho Kekkosen kansallispuistossa

– 546 m korkea

– sijaitsee Inarin ja Sodankylän rajalla

– kuuluu UK-puisto-Sompio-Kemihaara-Natura 2000 -luonnonsuojelualueeseen

- 25 000 käyntikertaa kesässä

- Saariselän alueelle suuntautuvat vaellukset aloitetaan usein Kiilopäältä

Ilmoita asiavirheestä