Paikallisuutiset

Urho Kekkosen kansallispuisto pysyi toiseksi suosituimpana – Käyntimäärä kasvoi

Uusi lähtöportti oli Urho Kekkosen kansallispuiston viime vuoden näkyvin uudistus. Kuva: Eetu Kupulisoja

Viiden suosituimman kansallispuiston listassa ei tapahtunut muutoksia. Tämä tarkoittaa, että Urho Kekkosen kansallispuisto oli myös vuonna 2023 Suomen toiseksi suosituin.

Viime vuonna UK-puistossa kirjattiin 417 600 käyntiä. Vuonna 2022 määrä oli 405 400 käyntiä, eli kasvua tuli 12 200 käynnin ja kolmen prosentin verran.

Vuonna 2021 kävijöitä oli peräti 446 300.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puiston viime vuoden näkyvin uudistus oli uusi lähtöportti ajankohtaista tietoa välittävine näyttöineen ja opastauluineen.

Lisäksi vilkkaassa käytössä olevaa Niilanpää–Rautulampi-väliä sorastettiin kestävämmäksi ja turvallisemmaksi. Reitillä liikkuu paljon sekä patikoijia että maastopyöräilijöitä.

Yhteensä koko maan kansallispuistoihin tehtiin viime vuonna 3,6 miljoonaa käyntiä.

Lapin suosituista kansallispuistoista käyntimääriä kasvatti myös esimerkiksi Pyhä–Luoston kansallispuisto, johon kävijöitä toi uusi käyntikohde, maisematupa Luoston huipulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käyntimääriltään Suomen suosituimmassa kansallispuistossa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa tehtiin kestävämmäksi Varkaankurun polku. Yllästunturilla sijaitsevan suositun retkeilyreitin väylää levennettiin ja huonokuntoisia puupitkoksia vaihdettiin teräsritiläpitkoksiin.

Lisäksi Suomen uusimmassa kansallispuistossa eli Sallan kansallispuistossa retkeilijöiden käyttöön on avattu useampi päivätupa ja myös uusi Pahanojankurun autiotupa.

– On hyvä muistaa, että kansallispuistot ovat vetovoimatekijä erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa ja tärkeitä vetureita paikalliselle taloudelle. Vaikka suomalaiset muuttavat kaupunkeihin, moni haluaa vierailla vapaa-aikanaan Suomen upeimmassa luonnossa syrjäisemmillä seuduilla, luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo tiedotteessa.

Kansallispuistokävijöiden rahankäytön vaikutukset paikalliseen talouteen olivat 285 miljoonaa euroa vuonna 2023.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viime vuonna vaikutukset kasvoivat noin kymmenen miljoonaa euroa, eli neljä prosenttia edellisvuodesta. Tämä kertoo siitä, että retkeilijät käyttävät rahaa paikallisiin palveluihin.

Luontokohteissa vierailevat retkeilijät ovat myös tyytyväisiä käynteihinsä. Kävijätutkimusten ja luontokeskuksissa kerätyn palautteen perusteella asiakkaat antoivat vierailulle arvosanaksi keskimäärin 4,5 (asteikolla 1–5). Vuoteen 2022 arvosana oli 4,4.

Tuoreista tilastoista voi päätellä, ettei retkeily näytä jääneen koronavuosien ilmiöksi. Vuodesta 2019 kansallispuistojen käyntimäärät ovat kasvaneet 12 prosenttia.

Viime vuonna kasvua tuli yhden prosentin verran.

– On hyvä asia, että käyntimäärien kasvu on tasaantunut. Näin pystymme paremmin huolehtimaan siitä, että kansallispuistojen ja muiden retkeilykohteidemme palveluvarustus vastaa käyntimääriä. Tavoitteenamme on, että retkeilijät pysyvät poluilla, eikä suojeltu luonto kulu, Henrik Jansson toteaa tiedotteessa.

FAKTA

Suosituimmat kansallispuistot 2023

Pallas–Yllästunturin kansallispuisto, 584 000 käyntiä

Urho Kekkosen kansallispuisto, 417 600 käyntiä

Nuuksion kansallispuisto, 274 400 käyntiä

Kolin kansallispuisto, 249 100 käyntiä

Pyhä–Luoston kansallispuisto, 217 400 käyntiä

Oulangan kansallispuisto, 175 800 käyntiä

Sipoonkorven kansallispuisto, 172 500 käyntiä

Repoveden kansallispuisto, 132 400 käyntiä

Syötteen kansallispuisto, 106 100 käyntiä

Teijon kansallispuisto, 93 000 käyntiä

Ilmoita asiavirheestä