Paikallisuutiset
Tunturissa tuulee, mutta kuinka paljon kovemmin kuin laaksossa? – Sen kertoo uusi Tunturisää-palvelu
Olosuhteiden tuntemus on hiihto- ja patikointivaelluksilla erittäin tärkeää. Uusi sovellus antaa tarkemmat sääennusteet Kaunispäälle ja Sokostiin.
Joukko suomalaisia sään ja luonnon ystäviä on jo pidemmän aikaa halunnut parantaa sääennusteiden luotettavuutta tunturialueilla.
Viimeinen niitti vuosia pyöritellyn idean toteuttamiselle oli Pallaksen vuodenvaihteen lumivyöryonnettomuus, joka vaati kahden retkeilijän hengen.
Maaliskuun puolivälissä päivänvalon näki maksuton Tunturisää-palvelu, joka auttaa luonnossa liikkujaa tutustumaan sekä tunturin laen että laakson sääolosuhteisiin.
– Useimmat saatavilla olevat ennusteet kuvaavat ennemminkin olosuhteita tunturien laaksoissa kuin niiden lailla, meteorologi Martin Gahmberg ja eräopas Patrick Blom kertovat tiedotteessa.
He saivat mukaansa ohjelmistoarkkitehtiveljekset Niklas ja Jonathan Schröderin, joiden yrityksen ansiosta tuulen voimalla liikkumista rakastava nelikko pystyi kehittämään ja julkaisemaan sovelluksen ennätysnopeasti.
– Tunturisää lisää luonnossa liikkujien ymmärrystä tuntureiden oikukkaista olosuhteista ymmärrettävien ennusteiden avulla. Kuvaamme säätä eri korkeuksilla – niin tunturin huipulla kuin laaksossakin – ja ennustamme myös pilvien alarajan korkeuden.
Tunturisää näyttää tällä hetkellä säätilan kymmenelle tunturille, joita ovat Saana, Pallas, Levi, Ylläs, Saariselkä (Kaunispää), Sokosti, Luosto, Pyhä, Salla ja Ruka.
Ennuste kertoo yksinkertaisella ja ymmärrettävällä tavalla, kuinka iso ero sääoloissa on laakson ja laen välillä.
Tämän jutun kirjoitushetkellä Saariselän eli käytännössä Kaunispään ennusteessa lämpötila oli -5 celsiusastetta ja tuuli puhalsi 8 metriä sekunnissa, kun taas tunturin laella lukemat olivat -7 astetta ja 14 metriä sekunnissa. Lähes 300 metriä korkeamman Sokostin osalta ero oli vielä suurempi.
Lämpötilan ja tuulilukemien lisäksi ennuste kertoo pilvien alarajan korkeuden. Ennuste yltää kahden vuorokauden päähän.
– Vuodenvaihteen onnettomuus kosketti meitä ja aloimme tutkia asiaa tarkemmin. Selvitimme, miltä onnettomuushetken sää näytti ennusteissa maanpinnalla ja eri korkeuksilla. Totesimme, että sääennusteet olivat todennäköisesti ennustaneet onnettomuuspäivälle paljon kevyttuulisempaa säätä, sovelluksen kehittäjät toteavat.
He muistuttavat, että olosuhteiden tuntemus on hiihto- ja patikointivaelluksilla erittäin tärkeää. Etenkin talviaikaan kylmyys, tuuli ja vaihtuvat olosuhteet voivat aiheuttaa hiihtäjille haastavat olosuhteet – toisinaan jopa hengenvaaran.
Tunturisää-sovelluksesta kerätään kevään aikana palautteita ja sovellusta kehitetään paremmin toimivaksi viimeistään talvikaudelle 2024-2025.
Ennusteen pohjana käytetään Ilmatieteen laitoksen avoimesta datasta löytyvän korkearesoluutioisen HARMONIE-AROME-sääennustemallin dataa.