Paikallisuutiset

Tankavaaran entinen isäntä Kauko Launonen lähti Suuren Vaskaajan huomaan

Tankavaaran Kultakylän entinen isäntä Kauko Launonen on kuollut. Launonen lähti Suuren Vaskaajan huomaan 85-vuotiaana. Hän sairasti viimeisinä vuosinaan Parkinsonin tautia. Puoliso Inkeri Syrjänen, jonka kanssa Kauko yhdessä toteutti monet kultaan liittyvät projektit ja suunnitelmat, oli Kaukon rinnalla loppuun asti.

Kauko Launosen elämänkerta ”Muttisen muisteluksia” kertoo Tankavaaran Kultakylän tarinan ja nousun maailmanmaineeseen. Kansikuvassa Kauko taitaa olla pukeutunut itseompelemaansa kaivoksenjohtajan puvun takkiin. Harvempi tiesi, että Tankavaaran Kultakylän vanha isäntä oli myös taitava ompelija, ja hän oli nuorena pohtinut myös pukuateljeen perustamista. Kuva: Jaakko Peltomaa

Kauko Launonen syntyi Tampereella vuonna 1939. Hän vietti lapsuutensa Jyväskylässä, mutta suurimman osan elämästään hän asui Lapissa, kun pohjoinen vei mennessään. Kauko oli poikasena lukenut innolla Saariselän-löytäjän Kullervo Kemppisen kirjoja ja ne jättivät häneen Lappi-kipinän, mutta eipä nuori mies vielä silloin arvannut, että Saariselän alue - sitähän Tankavaarakin on - tulee liittymään olennaisesti hänen elämäänsä ja hän itse tulee jäämään pysyvästi osaksi Lapin historiaa.

Vuonna 1974 Kauko Launonen ja Inkeri Syrjänen perustivat Sodankylän Tankavaaraan Kultamuseon ensimmäisen näyttelyn ja ensimmäiset kullanhuuhdonnan SM-kisat.

Kullasta tuli pariskunnalle elämäntapa, joka synnytti Tankavaaraan Lapin kultahistoriaa esittelevän käyntikohteen, joka houkuttelee edelleen ihmisiä ympäri maailman. Kauko toteutti vuosien varrella myös muita innostuksen aiheita. Niistä syntyi musiikkitapahtumia, sanomalehtiä, ravintoloita, jopa kaivosrautatie sekä lukuisia matkoja maailman eri kolkkiin. Hän oli Kaamosjazzien isä, ja jazzeja pidettiin vuosikymmenet Tankavaarassa, kunnes aikakausi alkoi muuttua ja Kauko katsoi, että tapahtuman järjestäminen talkoopohjalta alkaa käydä liian raskaaksi. Pohjois-Lapin Matkailu Oy otti vetovastuulleen perinteisen Kaamosjazzien järjestämisen, mitä Kauko piti hyvänä asiana, kunhan ”Kaamosjazzien tietty konstailematon kotikutoisuus ja lämmin henki” säilyy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kauko Launonen oli jazzin ystävä ja idea tapahtumaan syntyi aikanaan Helsingissä. Kauko kuunteli Olli Ahvenlahden orkesteria matkailumessujen yhteydessä helsinkiläisessä jazzravintola Groovyssa.

– En muista mitä kappaletta yhtye soitti, mutta muistan ahaa-elämyksen;”Miksi nuo eivät voi soittaa Tankavaarassa Wanhan Vaskoolimiehen kahvilassa?, muisteli Kauko tapahtuman syntyä.

Kauko Launonen oli idearikas ja helposti innostuva ja helposti lähestyttävä, turhia tärkeilemätön mies. Sairaus painoi jo päälle vuonna 2020, kun hän lahjoitti 800 nallen kokoelmansa uuteen ja hyvään kotiin, Ranuan Seudun Matkailu Oy:lle.

Inkeri Syrjänen ja Kauko Launonen, idearikas parivaljakko, jonka yhteinen unelma ja projekti oli koko maailman tuntema Tankavaaran Kultakylä.

Lisää aiheesta

Ilmoita asiavirheestä