Paikallisuutiset
Suomen pohjoisin Vuoden ravintola on Aanaar Inarissa
Suomen Gastronomien Seura valitsi reilu vuosi sitten Inarin kirkonkylällä Hotelli Kultahovin yhteydessä toimivan ravintola Aanaarin Vuoden ravintolaksi. Palkinto tuli keittiömestari Heikki Nikulalle täytenä yllätyksenä. Vuonna 2021 Vuoden ravintolaa ei nimetä lainkaan.
Suomen Gastronomien Seuran palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa pohjoissuomalaiselle ravintolalle. Aikaisemmat voittajat ovat olleet pääasiassa helsinkiläisiä ravintoloita, ja tähän asti pohjoisin palkittu ravintola on löytynyt Tampereelta.
Keittiömestari Heikki Nikulalle se tekee palkinnon vieläkin arvokkaammaksi.
– Palkinto oli täysi yllätys, ja minusta se lisää palkinnon arvoa, että sen saa tänne pohjoiseen. Meillä on pitänyt olla herkkupiireissä jo maine, että he ovat löytäneet tänne.
Modernia pohjoismaalaisuutta
Hotelli Kultahovi sijaitsee Inarin kirkonkylän läpi virtaavan Juutuanjoen rannalla. Ravintola Aanaarin ikkunoista avautuu suora näkymä joelle. Jo pelkästään ravintolan miljöö ja persoonallinen tunnelma tekevät ruokailuhetkestä mieleenpainuvan kokemuksen.
Heikki Nikula kuvailee ravintola Aanaaria moderniksi pohjoismaiseksi ravintolaksi. Ruoanvalmistuksessa käytetään pääasiassa paikallisia raaka-aineita, joita kaikkia etelässä ei olisi edes saatavilla. Myös drinkkilistan juomissa käytetään runsaasti pohjoisen aineksia.
– Poronliha tai Inarin siika ei ole sama asia etelässä. Kalastaja ja poromies tuovat tuotteensa henkilökohtaisesti ja huippulaatuisena suoraan keittiöömme. Täällä ne ovat ekologisia ja läheltä tulleita raaka-aineita.
Paikallisuutta suositaan myös siksi, että asiakkaan tuoma raha jäisi paikkakunnalle.
Toisaalta se tarkoittaa myös sitä, että kaikkea tarvitsemaa ei saa tukusta, vaan se täytyy hankkia itse. Se puolestaan vaatii suunnitelmallisuutta.
– Sieniä saattaa tulla viikossa paljon tai hilla-aikaan marjat kypsyvät kerralla. Se työllistää, kun kaikki täytyy käsitellä, säilöä ja pakastaa samantien, Nikula kuvailee.
Ruokalista vaihtuu kahdesti vuodessa
Koronan vaikutus näkyy myös Aanarissa.
– Viime syksyyn saakka meni hyvin suomalaisten asiakkaiden ansiosta, mutta nyt kun pitäisi olla kiirein kansainvälisten asiakkaiden sesonki meneillään, myynti on alle puolet edellisten vuosien vastaavaan ajankohtaan verrattuna, Heikki Nikula sanoo.
Pohjoisen matkalla Aanarissa voi herkutella ympäri vuoden, sillä ruokalista vaihtuu kaksi kertaa vuodessa, joten vaikka kesämatkalla olisikin nauttinut Aanarin antimista, talvella listalta löytyvät uudet annokset.
Muutaman vuoden päästä Juutuanjoen rannalla vietetään juhlavuotta. Silloin tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun hotellilla tehtiin sukupolvenvaihdos ja sisaruspari Kaisu ja Heikki ottivat yrityksen hoitoonsa äidiltään Maija Nikulalta .