Ihmiset

Suomen Latu Kiilopään savusaunan lämmitys alkaa jo aamuseitsemältä – lämmintä saadaan kahdella täydellä pesällisellä metrisiä koivuhalkoja

Suomen Latu Kiilopään Saunamaailma aukaisi ovensa marraskuun lopussa mittavan remontin jäljiltä. Myös savusaunan yhteyteen rakennettiin esteettömät suihku-, wc- ja pukuhuonetilat.

– Sievästi sihistäen ja vain vähän vettä kerrallaan, niin tulee makeat löylyt.

Näin ohjeistaa Suomen Latu Kiilopään siivoustyönjohtaja ja kestävän kehityksen koordinaattori Aino Haaraoja savusaunassa kävijöitä.

Savusauna lämpiää neljä kertaa viikossa sekä lauantaisin tilauksesta. Kävijöitä riittää, mutta kiristyneiden koronarajoitusten vuoksi määrää on jouduttu karsimaan: yhteen vuoroon myydään yhteensä kaksikymmentä lippua, puolet miesten ja puolet naisten puolelle. Saunomaan pääsee kuitenkin kolmessa vuorossa, jotta mahdollisimman moni Kiilopäällä vieraileva pääsisi nauttimaan savusaunan löylyistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Puolentoista tunnin vuoron aikana ehtii saunoa ja käydä pulahtamassa avannossa ja sitten vielä rauhassa istuskella pukuhuoneessa, Aino sanoo.

Saunamaailman remontissa uudistettiin sekä miesten että naisten saunaosastot. Arkkitehti ja saunaprofessori Risto Vuolle-Apialan suunnittelemat saunat on rakennettu vanhan saunaperinteen mukaisesti niin, että lauteet on sijoitettu tavallista korkeammalle kiukaaseen nähden, jotta myös saunojien varpaat pääsevät nauttimaan löylyn lämmöstä.

Saunatilat ovat varattavissa myös yksityistilaisuuksiin. Naisten puolen pukuhuoneesta on pääsy terassille, minkä lisäksi tilavaan huoneeseen on mahdollista sijoittaa jääkaappi ja kattaa pöytä pikkunaposteltavia varten. Sekä yläkerran että savusaunan yhteydessä olevat suihku- ja pukuhuonetilat on suunniteltu esteettömiksi.

Lämmitys alkaa aamuvarhain

Vuonna 1998 valmistunutta savusaunaa entrattiin Saunamaailman remontin yhteydessä vain pieniltä osin. Suurin vuosittainen huoltotyö on kiuaskivien vaihto. Oliviinidiabaasia olevat kivet tuodaan Pirkanmaalla sijaitsevalta Eräjärveltä ja koska Kiilopään savusaunan kiukaaseen niitä tarvitaan iso määrä, kyseessä on aina iso operaatio, kiinteistönhoitaja ja kipinämestari Risto Kiviniemi kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oliviinidiabaasi on kova kivilaji, se ei halkea helposti ja se varaa hyvin lämpöä, kohta 18 vuoden ajan Kiilopäällä työskennellyt Risto kuvailee.

Kulku savusaunaan tapahtuu ”turveputken” kautta. Turveputkessa on esillä saunan historiaa ja saunomisperinteitä esittelevä, Risto Vuolle-Apialan suunnittelema Suomalaisen saunan tarina -näyttely. Turveputken päässä odottaa kylmäkylpylä. Putken kautta juoksutetun veden ansiosta avanto pysyy auki kylmimpänäkin pakkasjaksona. Kiilopuron solina ja edessä avautuva talvinen tunturimaisema tekevät avantoon pulahtamisesta unohtumattoman kokemuksen.

Savusaunan lämmitys alkaa jo aamuseitsemältä, jotta sauna ehtii lämmitä ennen ensimmäistä, iltapäiväkolmelta alkavaa saunavuoroa. Kertalämmitykseen riittää kaksi täyttä pesällistä, mikä tarkoittaa noin puolta kuutiota koivua.

Saunapuut tehdään halkosavotassa yhdessä Suomen Ladun vapaaehtoisten kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kiukaaseen mahtuvat metriset puut. Sodankylästä on tullut koivurankoja, jotka itse sitten pätkitään sopivan mittaisiksi, Risto kertoo.

Kolmas ja illan viimeinen yleisövuoro päättyy puoli kahdeksalta, minkä jälkeen tilat suljetaan yleisöltä ja Suomen Latu Kiilopään työntekijöillä on mahdollisuus kiivetä vielä illan päätteeksi lauteille nauttimaan savusaunan löylyistä.

Lue myös: Tavoitteena kokonaisvaltainen kylpemiskokemus modernein mukavuuksin

Ilmoita asiavirheestä