Ajankohtaista

”Suomen kansallismakkara” sai 60-vuotisjuhlat Tankavaarassa

HK Sinisellä Lenkillä on tänä vuonna juhlavuosi. Marko Tourun mukaan sitä oli syytä juhlistaa mölkkyturnauksella ja asiaankuuluvalla ruokalistalla.

Asiaa on syytä juhlia. Näin Tankavaaran Kultakylän isäntä, yrittäjä Marko Touru ajatteli heti kuullessaan, että HK Sininen Lenkki täyttää tänä vuonna 60 vuotta.

Pientä juhlatilaisuutta miettiessään hän huomasi ajattelevansa, että makkara sopii ennen muuta mölkkyturnaukseen.

– Kuin nenä päähän. Sehän on mökkeilijöiden ja mölkynpelaajien kansallisruokaa, hän perustelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sinisen Lenkin juhlatilaisuutta vietettiin siis Tankavaarassa lauantaina. Samalla kertaa järjestettiin Kultamölkky-turnaus. Kultamölkyssä miteltiin jo kymmenennen kerran.

Kultamölkkyturnauksen voittajat tuulettivat makkaran voimalla. Kuva: Marko Touru

Lenkkiä paremmaksi illalliseksi

Juhlan aihe näkyi mölkkyturnauksen evästarjoilussa. Grillissä paistui sinisen lenkin lisäksi myös Tourun mukaan toista perisuomalaista tuotetta eli lihapiirakoita. Kultakylän Wanha Waskoolimies -ravintolassa oli päivän ajan tarjolla makkarakeittoa ja uunimakkaraa. Jälkimmäinen ruoka oli muuten ylivoimainen ykkönen makkaravalmistajan teettämässä kyselyssä, jossa tuhannelta ihmiseltä kysyttiin muun muassa parasta makkararuokalajia.

Marko Touru arvelee, että sininen lenkki on lähes kaikille suomalaisille jo lapsuudesta tuttu ruoka.

– Ei ehkä terveellinen, mutta niin monikäyttöinen ruoka. Juustohöylällä vuolemalla siitä valmistuu kebab, ja salsan kanssa siitä tulee fajitaksia. On kokista kiinni, jos siitä ei saa tehtyä maistuvaa ruokaa, hän kuvailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ennen Tankavaaraa Touru toimi ravintolayrittäjänä Virossa. Hän muistelee kokeille valmistettua illallista.

– Päätimme tarjota suomalaiskansallista HK:n sinistä. He valittivat, että eihän siinä ole edes lihaa. Viilsimme lenkkiin syvän ojan, johon laitoimme härän sisäfilettä. kastiketta, parmesanjuustokuorrutetta ja ruohosipulia. Saatiin parempi illallisruoka aikaan, Marko Touru sanoo.

Kultamölkkyturnauksen voittajille oli tarjolla myös juhlinnan kohteena ollutta makkaraa. Kuva: Marko Touru

Palkintona kultaa ja makkaraa

Lenkki näkyi myös mölkkyturnauksen palkinnoissa. Tavallisesti kultamölkyssä on ollut palkintona kultaa, mutta nyt palkitut saivat myös makkaraa. Touru oli ottanut yhteyttä lenkkivalmistaja HKScaniin, joka antoi tukensa tapahtumalle.

Mölkkyturnauksessa oli kaikkiaan 55 kilpailijaa. Voittaja oli Mika Packalen. Toiselle sijalle heitti Sakke Oksanen ja kolmannelle Joni Eväkoski.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Parikisan parhaita olivat Harri Helminen ja Pauli Kirves. Toiseksi sijoittuivat Keijo Anttila ja Ilkka Horttanainen. Kolmansia olivat Teppo Muhonen ja Petteri Rajanummi.

Juhlallisuudet päätettiin makkaratansseihin, joita tahditti Sakari Korhonen ja Huurankukat.

Kultamölkky Kuva: Marko Touru

Nimi tuli kauppiailta

HKScan kertoo, että 60-vuotiasta lenkkimakkaraa syödään vuosittain yli kahdeksan miljoonaa pakettia.

Tuote sai alkunsa 1960-luvulla, jolloin makkaroita myytiin vielä kaupan palvelutiskiltä irtomyyntinä. Sininen ”Lenkkimakkara”-painatus kuoren sisäpinnassa erotti sen kilpailijoistaan. Kauppiaiden tilatessa tuotetta se lyheni siniseksi lenkiksi. Myöhemmin tapa siirtyi tiskin toiselle puolelle, ja virallinen nimi siitä tuli kymmenen vuotta myöhemmin.

Ilmoita asiavirheestä