Ihmiset

Sormuksia Lemmenjoen kullasta ja kierrätetystä kotimaisesta hopeasta

Inarilainen kultaseppä Lauri Kauttu valmistaa sormuksia Lemmenjoen kullasta ja kierrätetystä kotimaisesta hopeasta.

Jalometallien kierrätys korujen valmistuksessa on ollut arkipäivää kautta aikain, jopa hienot viilauspölyt otetaan tarkoin talteen. Nyt myös yhä useammat asiakkaat kiinnittävät huomiota käytettyjen metallien alkuperään ja niiden ympäristövaikutuksiin.

Suomalainen tapa erotella kultahiput muusta maa-aineksesta veden avulla, lienee ekologisin maailmassa käytetty menetelmä. Nykyisin kullanhuuhdonta-alueilla olevat selkeytys lammikot ehkäisevät tehokkaasti samentuneiden vesien valumisen alapuolisiin vesiin, ja kaivannot maisemoidaan kaivutyön päätyttyä. Ainut mainittava ympäristöhaitta lienee kullankaivajien hiki, joka tunnetusti on kirpakkaa ainetta. Haitan tosin voi helposti välttää sijoittumalla tuulen yläpuolelle kultamiesten kanssa turinoitaessa.

Hopea kiertää ahkerasti

Hopeakoruista ja muista hopeisista käyttöesineistä lähes sata prosenttia päätyy kierrätykseen ja edelleen jalometallien puhdistuslaitokselle, josta ne jälleen palaavat korunvalmistajille. Puhdas hopea ei ole paras mahdollinen korujen raaka-aine, joten niiden valmistuksessa käytetään 925 promillea hopeaa sisältävään seosta, eli Sterling-hopeaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Inarilainen kultaseppä Lauri Kauttu valmistaa uutuussormuksensa Rakovalkean ja Jätkänkynttilän Lemmenjoen kullasta sekä kotimaisesta kierrätetystä hopeasta. Korujen valmistus on käsityötä, joka antaa jokaiselle sormukselle oman ainutlaatuisen leiman.

Sormukset huolitellaan sisäpinnalta mukavan tuntuiseksi, mutta ulkopuolella korostuu näille malleille leimallinen rouheus. Lukuisat Inarin erämaissa vietetyt yöt näkyvät sormusten yksityiskohdissa. Tulena hehkuvat pienet Lemmenjoen kultahiput ja harjattu hopea on kuin itse ikihonka.

Korut ovat myynnissä Ultima Jewelry -myymälässä Saariselällä.

Ilmoita asiavirheestä