Paikallisuutiset

Saariselkä sai uuden maamerkin, joka tuo kansallispuiston lähemmäksi kävijöitä – ”Ihan sama, mistä päin sitä katsoo, se on aina hieno”

Vaikka Urho Kekkosen kansallispuisto sijaitsee aivan kiinni Saariselän kylässä, se jää etenkin monelta ulkomaalaiselta matkailijalta löytämättä. Uusi lähtöportti helpottaa tätä ongelmaa.

Hiihtoladut lähtevät nyt eri suuntaan kuin aiemmin. Kuva: Eetu Kupulisoja

Urho Kekkosen kansallispuistoon lähteminen on nyt helpompaa kuin koskaan aiemmin.

Tarvitsee vain löytää Saariselän uusi ja komea lähtöportti, katsoa sieltä puiston ajankohtaiset kuulumiset ja säätiedot, valita opastetaululta sopiva reitti ja tarkistaa vielä toiselta seinältä turvallisuusohjeet. Ja ei kun menoksi!

– Portin opasteiden pääpaino on kertoa, mitä pitää huomioida, kun lähtee maastoon. Esimerkiksi millainen vaatetus tarvitaan ja missä voi tehdä tulet. Yhdellä seinällä on alueen kartta, toisella muutama reittinosto ja kolmannella vastauksia retkeilijöiden yleisimpiin kysymyksiin, asiakasneuvoja Leena Leppälä Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Osa tauluista vaihdetaan sesongin mukaan, eli kesäksi hiihtoreittien tilalle tulee kävely- ja pyöräilyvaihtoehtoja. Kiinteiden opasteiden lisäksi portilta löytyy kaksi diginäyttöä, jotka näyttävät muun muassa sääennusteita ja latujen huoltotilannetta.

– Aiemmassa palvelupisteessä kysyttiin tosi paljon, mistä ajantasainen tieto latujen ja polkujen kunnosta löytyy.

40-vuotisjuhlaa tänä vuonna viettänyt kansallispuisto on aiemmin jäänyt monelta löytämättä – etenkin ulkomaalaisilta matkailijoilta. Näin siitä huolimatta, että puisto aukeaa aivan Saariselän keskustasta.

– Portille on ollut tarvetta, kun puistoa ei ole aina löydetty. Nyt sen näkee ja kaukaa, rakentamisen erityisasiantuntija Lauri Mäenpää Metsähallituksen Luontopalveluista iloitsee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyisen portin jalansijoilla sijaitsi takavuosina paljon vaatimattomampi portti. Kun se purettiin, reiteille johdattavaa kiintopistettä jäätiin kaipaamaan.

Metsähallitus suunnitteli aiemmin kiinteää rakennusta, johon olisi tullut palvelupiste Kiehinen. Inarin kunta ei lähtenyt sellaista kaavoittamaan, joten suunnitelmat muutettiin nykyiseen malliin.

– Suunnittelu alkoi vuonna 2021. Seuraavana vuonna suunnitelmia muutettiin kohti tällaista porttia. Rakentamisen osalta kaikki on nyt valmista, Mäenpää toteaa.

Porttikokonaisuuden hinnaksi tuli noin 650 000 euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsähallituksen palvelupistettä Saariselällä ei ole nyt ollenkaan. Kiehisen vuokrasopimus Santa’s Hotel Tunturissa päättyi syyskuun lopussa, eikä korvaavaa tilaa löytynyt.

Myös Metsähallituksen säästötarpeet ja organisaatiouudistus ajoivat luopumaan fyysisestä palvelupisteestä.

Leena Leppälä ja Lauri Mäenpää ovat tyytyväisiä siihen, miltä uusi lähtöportti näyttää. Myös kävijöiltä on tullut runsaasti kehuja. Kuva: Eetu Kupulisoja

Vaikka suuri osa yli 2 500 neliökilometrin kansallispuistosta on tunturierämaata, suvereeni osa puiston käytöstä sijoittuu retkeily- ja luontomatkailuvyöhykkeelle.

Erämaahan lähtijät tapaavat olla kokeneita retkeilijöitä, joten lähtöportti keskittyy antamaan tietoja lähinnä päiväretkeilijöille, etenkin ensikertalaisille.

– Tästä lähtevistä suurin osa lähtee päiväretkelle. Portilla käymisen jälkeen retkeilijällä on tarvittavat eväät maastoon lähtemiseen, Leena Leppälä tiivistää.

– On tärkeää, että kansallispuistossa osaa käyttäytyä kansallispuiston vaatimalla tavalla, Lauri Mäenpää jatkaa.

Kaksikko muistuttaa, että kansallispuiston ensisijainen tarkoitus on luonnonsuojelu ja toissijainen ihmisten virkistyskäyttö.

– Tässä tapauksessa tavoitteena on myös poroelinkeinon ja eräkulttuurin vaaliminen.

Portilla käymällä saa hyvät eväät kansallispuistoon retkeilemään lähtiessä. Kuva: Eetu Kupulisoja

Kolmen kunnan alueelle levittäytyvä Urho Kekkosen kansallispuisto on sekä pinta-alaltaan että käyntimääriltään Suomen toiseksi suurin. Viime vuonna käyntejä oli yli 405 000.

Suosituin reitti on lähtöportilta lähtevä parin kilometrin mittainen Aurorapolku, jonka kiertää vuosittain noin 10 000 ihmistä.

Uuden lähtöportin myötä reittilinjaukset ovat hieman muuttuneet. Nyt hiihtäjät lähtevät portilta katsottuna vasemmalle ja muut retkeilijät oikealle. Aiemmin kaikki lähtivät samaan suuntaan, mikä aiheutti haasteita ja jopa vaaratilanteita.

– Toki suksien kanssa voi kävellä ensin oikealle ja mennä sitä kautta ladulle. Näin pääsee suoraan tasamaalle. Etenkin kansainvälisille vieraille oli hankalaa, kun heti alussa oli lasku, Lauri Mäenpää toteaa.

Portti edessä, kansallispuisto takana. Kuva: Eetu Kupulisoja

Metsähallituksen Leena Leppälä ja Lauri Mäenpää ovat tyytyväisiä arkkitehtitoimisto Neva Oy:n suunnittelemaan ja ivalolaisen Rakennusliike Rekonen Oy:n toteuttamaan kokonaisuuteen.

– Ihan sama, mistä päin sitä katsoo, se on aina hieno. Se istuu maisemaan, mutta ei vie huomiota pois maisemasta ja kansallispuistosta, Mäenpää vertaa.

Rakentamisen erityisasiantuntija Mäenpää arvostaa paikallisen rakennusliikkeen jälkeä.

– Hyvä, että omalta paikkakunnalta löytyy ammattitaitoa. Tällainen vaatii syvällistä ymmärtämistä puurakentamisesta.

Myös kävijöiden palaute uudesta portista on ollut kauttaaltaan positiivista. Lisänä nykyiseen lähtöportille on toivottu vanhan ajan elohopealla toimivaa lämpömittaria.

– Sitä on jo yritetty toteuttaa, mutta vielä ei ole löytynyt riittävän isoa mittaria, jossa riittäisi mitta-asteikko arktisiin lukemiin asti, Leppälä naurahtaa.

Portilta pukeutumisvinkkejä etenkin ulkomaalaisille retkeilijöille

Saariselän reittien uudella lähtöportilla jaetaan hyödyllistä tietoa kaikille retkeilemään lähteville. Informaatio on kirjattu sekä suomeksi että englanniksi.

Metsähallituksen Luontopalvelut kertoo tiedotteessaan, että osa ulkomaalaisista turisteista suuntaa tunturiin aivan liian kevyesti pukeutuneena.

Lähtöportti muistuttaa kävijöitä, että pipo ja hanskat ovat talvisella retkellä välttämättömyys.

– Pukeutumisohjeiden selkeyteen on kiinnitetty erityistä huomiota myös uudella Urho Kekkosen kansallispuiston lähtöportilla. Erityisesti havainnollistaviin kuviin on panostettu, ettei lämpimien vaatteiden tärkeyden ymmärtäminen jäisi kielimuurista kiinni, tiedotteessa kerrotaan.

Toinen asia, mistä retkeilijöitä säännöllisesti muistutellaan, on kännyköiden toiminnan epävarmuus. Pakkasella kartta kannattaa olla mukana paperisena.

Luontopalvelujen ohjeistuksen tavoitteena on saada kansallispuistokävijät arvostamaan ja kunnioittamaan arvokasta suojeltua luontoa.

– Älä jätä luontoon itsestäsi jälkiä, esimerkiksi roskia tai tee kivikasaa. Myös näistä muistuttelemme vierailijoita säännöllisesti, virkistyskäyttöpäällikkö Pirjo Seurujärvi sanoo tiedotteessa.

Siinäpä ne tärkeimmät. And also in English. Kuva: Eetu Kupulisoja
Ilmoita asiavirheestä