Ihmiset
Saariselän kyläyhdistys rakentaa yhteisöllisyyttä ja pitää tunturikylän siistinä
Saariselän kyläyhdistyksen voimin keräännyttiin siivoamaan kylää kaduilla lojuvista roskista. Sopivan aurinkoisena päivänä työt sujuivat oikein mainiosti ja hyvillä mielin. Työtä riitti aamukymmenestä eteenpäin kolme tuntia, jonka jälkeen koko yli kahdenkymmenen hengen talkooporukka kokoontui kahvittelemaan Nesteelle.
Terassilla auringonpaisteessa istuvat talkoolaiset jutustelivat rennosti ja pirtein mielin. Heidän mukaansa siivousprojekti sujui hyvin ja koko kolme tuntia oltiin ahkerasti työn touhussa. Pöydässä oltiin samaa mieltä siitä, että kyläyhdistyksen toimintaan osallistumisesta saa sekä huvia että hyötyä. Hommat ovat mukavia ja niitä saa tehdä hyvässä seurassa, ja vaikkapa tällaisessa tempauksessa saa samalla sekä hyötyliikuntaa että siistimmän kotikylän.
Eniten maasta poimittiin tupakantumppeja, ja myös kasvomaskeja oli paljon. Erikoisempiin löytöihin kuului vanhoja ilotulitusraketteja, papiljotti, kampa ja pyykkipoikia. Eräs talkoolainen kommentoi, että hänen mielestään roskaamisesta pitäisi ryhtyä sakottamaan ihmisiä.
Yhdistys on aktiivinen myös kesällä
Tapahtumasta vastannut kyläyhdistyksen sihteeri Raili Mäkinen oli tyytyväinen päivän menestykseen.
– Siivous sujui oikein hyvin! Porukkaa saatiin mukavasti liikkeelle, täällä on kyllä aktiivista väkeä.
Mäkisen mukaan siivoustalkoot ovat monivuotinen perinne. Saariselällä halutaan pitää kaunis tunturikylä siistinä. Kesällä yhdistyksen toimintaa on vähemmän kuin yleensä, mutta talkoiden lisäksi on tulossa jonkin verran muuta menoa. Heinäkuun lopulla pidetään Urkinpuiston läheisyydessä tapahtumapäivä, jonka järjestämisessä kyläyhdistys tekee yhteistyötä kunnan ja Maa- ja kotitalousnaiset -järjestön kanssa. MKN haluaa tehdä enemmän tunnetuksi vieraskasveja ja niiden leviämisen torjuntaa. Kyläyhdistys osallistuu myös elokuussa Jänkhällä jytisee -tapahtumaan, jossa tapana on ollut tehdä varainhankintaa esimerkiksi lättyjen myynnillä.
Haasteina tilan puute ja kylän pienuus
Vuoden suurin juttu kyläyhdistykselle on kuitenkin tulossa vasta syksyllä. Pilottihankkeena saadaan Saariselälle loka-marraskuussa kylätila, jossa päästään järjestämään yhdistyksen toimintaa omissa tiloissa. Tilojen puute on aiemmin estänyt kokoamasta väkeä helposti yhteen ja vaikeuttanut yhteisöllisyyden rakentamista, vaikka toimintaan innokkaita tulijoita onkin ollut. Uutta tilaa odotetaan innolla.
Toinen haaste, minkä yhdistystoiminta on Mäkisen mukaan kohdannut, on kylän pienuus.
– Kylällä asuu vakituisesti vajaat neljäsataa ihmistä, ja monet ovat palveluammateissa. Elämä pyörii sitten niiden työaikataulujen ympärillä. On ollut vaikea saada isoa porukkaa kerralla kasaan.
Yhteisestä tekemisestä hyvä mieli
Parasta ja antoisinta toiminnassa on Mäkisen mukaan ajanvietto kyläläisten kanssa.
– Ympärillä on kavereita ja pääsee yhteisöllisesti näkemään ja tekemään kaikenlaista. Myös kylän yrityksiin on päässyt tutustumaan paremmin.
Mäkinen on asunut Saariselällä vakituisesti kymmenen vuotta ja osa-aikaisesti jo sitäkin pidemmin. Kyläyhdistyksen toimintaan hän kuitenkin lähti mukaan vasta myöhemmin, kun edellinen sihteeri suostutteli hänet mukaan, koska uskoi hänen olevan sopiva sihteerin hommaan. Hänet valittiin sihteeriksi syyskuussa, joten hän kokee olevansa vielä uusi tulija. Miksi hänen mielestään muiden kannattaisi lähteä mukaan kyläyhdistykseen?
– Koska tästä tulee hyvä mieli! On kiva tehdä yhteistä hyvää kylälle.