Paikallisuutiset

Ravintola Aanaarissa herkutellaan luonnon antimilla

Miltä kuulostaisi hapankorppupaneroitu vuohenjuusto ja suomalainen punajuuri jäkälällä höystettynä tai männynkaarnajäätelö hillasorbetilla? Inarissa Hotelli Kultahovin yhteydessä sijaitsevassa perinteikkäässä Ravintola Aanaarissa suositaan ruoka-annoksissa paikallisia raaka-aineita ja kokeillaan ennakkoluulottomasti villiyrttejä sekä muita luonnonkasveja.

Keittiömestari ja yrittäjä Heikki Nikula kertoo, että ravintolan ruokafilosofian mukaisesti ruokalistalla olevissa annoksissa käytetään mahdollisimman paljon lähialueelta saatavilla olevia raaka-aineita, kuten Inarijärven kalaa, paikallista poronlihaa, marjoja, luonnonkasveja sekä villiyrttejä. Lähiruokaa tulee suosittua senkin vuoksi, ettei Inarin alueella ole maataloutta.

Saatavilla on joka päivä myös kasvisruokavaihtoehto, sillä kasvisruokailijoiden määrä on lisääntynyt vuosien mittaan.

— Tälläkin hetkellä hotellilla on kolme ryhmää, joiden joukosta löytyy yksi vegaani ja kolme kasvissyöjää. Mutta aika useinhan kasvissyöjät syövät kalaa, jolloin valikoima laajenee huomattavasti, Nikula kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monella kasvissyöjällä on taustalla eläinsuojelullinen ideologia. Tehdaskanoihin verrattuna poro onkin eettinen vaihtoehto ja jotkut muuten lihasta pidättäytyvät tekevät sen kohdalla poikkeuksen.

— Yksi tyttö kysyi, että saisiko teiltä sellaista saamivegaaniruokaa. Hän tarkoitti kasvisruokaa, jossa ei saanut olla maitotuotteita eikä kananmunia, mutta paikallinen poro ja kala kelpasivat, Nikula muistelee.

Makua villiyrteistä ja luonnonkasveista

Oman säväyksensä ruoka-annoksiin tuovat niissä käytetyt luonnonkasvit ja villiyrtit. Jopa Inarin korkeudelta löytyy hyvin luonnonkasveja, kunhan tietää mitä etsiä. Ravintolan henkilökunta kokeilee aina kesäisin uusia mahdollisia mauntuojia.

— Männyn kaarnaa aloimme käyttää ruoanlaitossa viime vuonna. Se on maultaan sellainen mukavan mausteinen, ei yhtään pihkainen, Nikula antaa esimerkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aivan hotellin lähistöllä kasvaa muitakin hyötykasveja. Rannasta löytyy esimerkiksi haproa, jota käytetään koristeena ja salaateissa. Myös nokkosta kasvaa alueella runsaasti.

Nikula muistuttaa, että Pohjois-Lappi on puhtaimpia paikkoja Euroopassa.

— Lisäksi Lapin kesä on niin valoisa, että esimerkiksi mustikoissa on paljon enemmän vitamiineja kuin etelässä. Täällä on todella hienot raaka-aineet.

Tällä hetkellä ruokalistalla on muun muassa väinönputkea, maarianheinää, jäkälää sekä männyn kaarnaa ja havuja. Annoksissa käytetyt kasvit ovat tunnettuja ja yleisesti käytettyjä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nikula kertoo, että vinkkejä on etsitty muun muassa alan keittokirjoista.

— Toki kasvisruokaa on talvella haastavampaa tehdä, kesällä raaka-aineita on saatavilla sitäkin enemmän.

Jatkuvaa tuotekehitystä

Osan raaka-aineista ravintolan väki kerää itse, mutta lisäksi palkkalistoilla on paikallisia asukkaita, jotka keräävät marjoja, sieniä ja kasveja ravintolan tarpeisiin. Osa paikallisista myös jatkojalostaa tuotteita.

— Juomapuolella meillä on paljon paikallisten tekemiä mehuja, kuten kuusenkerkkäjuomaa sekä väinönputki-, variksenmarja-, puolukka- ja hillamehua, Nikula luettelee.

Hän kertoo, että ravintolassa mietitään jatkuvasti tuotekehitystä. Ruokalistat uudistuvat koko ajan, kun listalle tulee uusia annoksia ja osa vanhoista poistuu. Kesäsesonki alkaa kesäkuun alussa, loppuvuodesta vaihdetaan talvisesongin mukaiseen ruokalistaan.

Koko ravintolan henkilökunta on mukana kehittelemässä ja testaamassa uusia reseptejä. Ideoita saadaan muita skandinaavisia keittiöitä seuraamalla, mutta reseptejä myös vaihdellaan tuttujen kollegoiden kanssa.

— Kohta alkaakin olla kiire miettiä kesän ruokalistaa, Nikula tuumii.

Oman työsarkansa tuo myös syksyllä julkaistava keittokirja. Siihen on koottu ravintolan suosituimpia ruoka-annoksia vuosien saatolta.

Siihen liittyen onkin pakko tiedustella, onko mikään ruoka-annos pysytellyt ruokalistalla kaikkien kuluneiden 80 vuoden ajan?

— Poronkäristys, kuuluu vastaus.

Kyseessä lienee ihka aito saamivegaaniruokaklassikko.

Ravintola Aanaar, Saarikoskentie 2, 99870 Inari. + 358 16 511 7100, www.hotelkultahovi.fi. Ravintola on auki joka päivä ympäri vuoden.

Ilmoita asiavirheestä