Puhelinliittymän kilpailutus voi tuoda säästöä – lue vinkit

Suomessa toimivien puhelinoperaattorien kuukausimaksullisten liittymien hinnat lähtevät tyypillisesti noin 15-20 eurosta ylöspäin. Kilpailutuksen unohtaminen tai käyttötarpeisiin nähden liian suureksi valittu netin nopeus voivat tarkoittaa, että liittymän hinta nousee korkeammalle kuin tarvitsisi. Huomioi ainakin nämä asiat, kun vertailet puhelinliittymiä ja etsit mahdollisimman edullista tarjousta.

Mikä on hyvä netin nopeus älypuhelimeen?

Internet-yhteydelle valittu maksiminopeus on yksi merkittävimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa puhelinliittymän hintaan. Välillä kuluttajat valitsevat liiankin nopean netin, vaikka heidän käyttötarpeensa eivät sitä vaadi. Jos käytät nettiä pääasiassa viestittelyyn, uutisten lukemiseen ja satunnaiseen sosiaalisen median selailuun ilman jatkuvaa videoiden katselua, pienimmätkin nopeudet (5-10 Mbit/s) voivat riittää mainiosti.

On silti hyvä muistaa, että ilmoitetut nopeudet ovat teoreettisia maksiminopeuksia. Jos katsot säännöllisesti videoita puhelimella hyvällä kuvanlaadulla tai jaat puhelimen nettiä muille laitteille, on hieman nopeamman netin valitseminen perusteltua.

Kalliimmissa 5G-liittymissä netin maksiminopeus voi olla jopa 300-1000 Mbit/s. Niin sanotussa peruskäytössä tällaisia nopeuksia ei tarvita, joten ylimääräisestä nopeudesta ei kannata maksaa.

Liittymä rajattomalla netillä vai datakatolla?

Kuukausimaksullisten liittymien vertailun perusteella lähes kaikki puhelinliittymät sisältävät nykyään rajattoman netin Suomessa ja usein myös Pohjoismaissa ja Baltiassa. Joitakin poikkeuksia kuitenkin on. Datakatollinen liittymä, jossa datan määrä on rajoitettu kuukaudessa, voi kuitenkin olla edullisempi vaihtoehto, jos netin käyttö on vähäistä.

Mobiilidatan kulutusta voi seurata puhelimen asetuksista. Jos käytät kotona WiFi-yhteyttä, datankulutus voi olla hyvin pientä. Tehokäyttäjälle rajaton netti on kuitenkin yleensä varma valinta.

Puheaikaa rajattomasti vai minuuttipohjaisella hinnalla?

Puheluiden ja tekstiviestien hinnoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota. Jotkut liittymät tarjoavat rajattomasti puheaikaa ja viestejä kiinteään kuukausihintaan, kun taas toisissa veloitetaan minuuttikohtaisesti ja viestikohtaisesti.

Jos puheluiden soittaminen on säännöllistä, rajaton puhe- ja viestipaketti voi olla järkevä valinta. Puheluiden parissa vietetyn ajan pystyy tarkastamaan puhelimen asetuksista.

Kuinka usein puhelinliittymä kannattaa kilpailuttaa?

Säännöllinen liittymän kilpailutus on tehokas tapa pitää kustannukset kurissa. Edullisin hinta ei välttämättä löydy operaattorin verkkosivuilta, vaan käymällä myymälässä voi saada paremman tarjouksen.

Nykyisen operaattorin antama winback-tarjous operaattorin vaihtajalle voi olla huomattavasti edullisempi kuin liittymän normaali hinta.

Hyvä aika kilpailuttaa liittymä on silloin, kun nykyinen tarjoushinta on päättymässä. Hyvä nyrkkisääntö on kilpailuttaa liittymä vähintään muutaman vuoden välein. Säännöllinen kilpailutus voi tuoda merkittäviäkin säästöjä.

Kilpailutuksen yhteydessä kannattaa myös tarkistaa mahdolliset keskittämisedut ja lahjakorttitarjoukset. Esimerkiksi vuonna 2024 tarjolla on ollut lahjakortteja niin ruokakauppoihin ja operaattorien omiin myymälöihin. Välillä operaattorit saattavat tarjota uusiin sopimuksiin myös erilaisia laitteita kaupan päälle.

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva liittymäsopimus?

Suurin osa liittymistä myydään toistaiseksi voimassa olevilla sopimuksilla, joiden irtisanomisaika on 14 päivää. Määräaikaisia liittymiä ei yleensä voi irtisanoa kesken sopimuskauden, paitsi tietyissä poikkeustapauksissa.

Vertailtaessa liittymätarjouksia ei kannata sekoittaa määräaikaista sopimusta ja tietyn määräajan voimassa olevaa tarjoushintaa. Esimerkiksi toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta voi olla alennettu ensimmäisen 12 kuukauden ajan, jonka jälkeen se nousee. Tämä on hyvä ajankohta kilpailuttaa liittymä uudelleen.

Kuinka paljon liittymät vertailemalla voi säästää rahaa?

Säästön määrä riippuu nykyisestä liittymästä ja kilpailutuksen tiheydestä. Jos liittymää ei ole aiemmin kilpailutettu ja netin nopeus on valittu liian suureksi, säästö voi olla yli 100 euroa vuodessa. Esimerkiksi perheellä säästö voi olla suurempikin, jos samalla kertaa kilpailutetaan 3-5 liittymän hinta.

Lue lisää ja löydä edullinen puhelinliittymä: 5G-liittyma.fi