Urheilu

Inarijärven jäällä riitti vauhtia, kun kuninkuutta ratkottiin taistelemalla sekunnin tuhannesosista. Kuva-arvoitus: montako kuskia ja montako poroa kuvasta löytyy? Kuva: Eetu Kupulisoja

Porojen eliitti selvitetään sekunnin tuhannesosien erolla – katso kuvat ja videot porokuninkuusajoista!

Porokisoissa ajetaan tosissaan, mutta kuskit ovat hyvää pataa keskenään. Lumella vauhti kiihtyy jopa 60 kilometriin tunnissa. Jos poro pääsee kilpauralle, sille koittavat kesän laidunkauden jälkeen kissanpäivät.

Kieli ulkona, maali lähellä. Kuva: Eetu Kupulisoja

Katso tunnelmallinen video:

Inarin kuninkuusajot ovat porokisaaja Janne Alatalolle yksi koko vuoden kohokohdista.

Kevään ja Porocupin päätöksen kunniaksi kisakansa kokoontuu Inarijärven jäälle kauden viimeisiin ja samalla tärkeimpiin lähtöihinsä. Inarissa valioluokan ajoporoilla ja heidän kuskeillansa on kiikarissa yksi tavoite – porokuninkuus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viime vuonna voitimme Vernerillä kuninkuuden, mutta tällä kaudella se ei saanut cup-ajoissa tarpeeksi pisteistä, että olisi päässyt tuonne kuninkuussarjaan. Emme siis pääse puolustamaan viime vuoden kuninkuutta. Tänä viikonloppuna kuninkuusluokka jää siis minun puolestani ajamatta, mutta kisaan kuitenkin Silver Race -luokan poroilla.

Janne Alatalo ajoi Silver race-sarjassa isänsä Cha Cha Cha:lla. – Kyllä mielessä oli, että valjaisiin voisi nimen vuoksi laittaa hieman vihreää väriä, Janne naureskelee. Kuva: Eetu Kupulisoja

Pudasjärvinen Alatalo toimii ohjastajana tällä kertaa hänen isänsä Heikki Alatalon porolle Cha Cha Cha sekä Miika Laurosen ja Risto Seppäsen porolle Hiippi.

Molemmat lunastivat lauantain ryhmäajosta paikat sunnuntain yksilökisaan. Sunnuntain tulosten perusteella ratkenneessa Silver Racessa Cha Cha Cha oli neljäs ja Hiippi seitsemäs.

Tämän talven Porocupin kilpailuissa Alatalo on ajanut yhteensä noin 20 poroa. Nykyään on tavallista, että kuljettajat ajavat myös muiden paliskuntien omistamia poroja. Ajajat ja ajokit tuntevat toisensa, sillä tuntumaa on otettu talven treeniajoissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun kuskit ovat valmiina lähtöhäkin vieressä, porot tuodaan varikolta karsinoihinsa. Niitä ei seisoteta häkissä yhtään ylimääräistä. Kuva: Eetu Kupulisoja
Sitten mennään! Ohjastajien käsiin kohdistuva voima on hurja, kun porot kiskaisevat ohjat tiukalle häkistä ampaistessaan. Kuva: Eetu Kupulisoja

Alatalo on ajanut porolla jo reilu parikymmentä vuotta. Hän muistuttaa, että kyseessä on urheilulaji, joka vaatii paljon sekä kuskilta että kisaporolta. Porot ovat kilpailussa hyvässä kunnossa, joten ajajakaan ei saa päästää kuntoa lipsumaan. Suksienkin täytyy olla hyvin huolletut.

– Kuninkuussarjassa mennään kaksi kilometriä. Jokainen voi itse kokeilla, että miltä tuntuu olla ajoasennossa tuon kilpailun ajan. Se ei ole ihan helppoa, ja kun kuvittelette sitten vielä sukset siihen alle, niin onhan siinä tekemistä, mies naureskelee.

Kuskin painollakin on iso merkitys. Sääntöjen mukaan kilpailijan tulee painaa varusteineen vähintään 60 kiloa. Optimitilanteessa paino ei juuri sen ylemmäksi nouse, sillä jokainen perässä vedettävä lisäkilo tekee poron urakasta raskaamman.

Johtopaikalta on lyhin matka maaliin. Jos kaarteen joutuu kiertämään ulkorataa, tuo se muutaman lisämetrin juostavaksi. Kuva: Eetu Kupulisoja

Porokisoissa vauhti on kova, kisaporo voi juosta jopa 60 kilometrin tuntivauhtia. Cha Cha Cha paineli sunnuntaina kilometrin radan läpi minuutissa ja 18 sekunnissa eli keskimäärin yli 48 km/h.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä tässä lajissa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, ja se kait se on tämän lajin suola. Adrenaliiniryöpyt ne taitavat meitä kuskeja tässä lajissa koukuttaa. Viime viikonloppuna minulla oli huonoa tuuria, kun kaaduin viimeisessä finaaliajossa. Kyynärpää hieman siinä särkyi, mutta luut pysyivät kuitenkin ehjinä, pientä kudosvauriota, ei sen kummempaa. Käsi on komiasti musta ja hieman kipiä, mutta kyllä se silti pelittää. Ei anna sinni periksi, että heittäis näin kauden loppupuolella homman kesken, Alatalo virnistää.

Poroajoissa erot ovat erityisen pieniä, nyt puhutaan jopa sekunnin tuhannesosista.

– Jokainen sadasosa täytyy puristaa irti. Ja se tarkoittaa sitä, että kisan aikana virheille ei ole sijaa. Paketti täytyy pitää visusti kasassa, jotta muut kilpailijat eivät saa sitä tarvittavaa metriä, jolla voitto ratkeaisi.

Tämän vuoden Porocupin voittaja Vilikas otti rauhallisesti varikkoalueella. Kuva: Eetu Kupulisoja

Kovasta kilpailuvietistä huolimatta porokisojen ajajat ovat Alatalon mukaan hyvää pataa keskenään. Kuskiporukassa muodostuu jopa elinikäisiä ystävyyssuhteita.

– Joidenkin kanssa tulee oltua tekemisissä ympäri vuoden, ja osan kanssa sitten nähdään taas kisakaudella. Kyllä me kuskit olemme kuin yhtä suurta perhettä.

Kokeneemmat kuskit antavat mielellään oppia lajin uusille tulokkaille. Alatalo pitää kilpailujen junioriluokkaa tärkeänä osana kilpailua.

– Junioriluokka on erityisen tärkeä lajin tulevaisuuden kannalta. Se on alkanut nostamaan uusia kuskeja kisasarjan puolelle. Minun oma poikani nousi tällä kaudella junioreista ajamaan tähän aikuisten sarjaan. On mukavaa, että tulee tällaista sukupolvenvaihdosta, se on tälle lajille jatkuvuuden takia elintärkeää.

Suopunginheitto on tarkkaa puuhaa. Osa kilpailijoista osui tähtäimessä olleeseen paaluun nopeastikin, osa sai keriä suopungin takaisin ja yrittää uudestaan monta kertaa. Kuva: Ville Vaarala

Sanontahan kuuluu, että mitään eliötä ei maan päällä kohdella niin hyvin kuin ravihevosta. Janne Alatalon mukaan sama pätee myös ajoporoihin.

– Porohan laiduntaa sulan maan ajan vapaana luonnossa. Sitten kun se otetaan kiinni, niin kyllä sitä pidetään kuin kukkaa kämmenellä. Poro saa kaiken mahdollisen huomion, herkut ja mahdolliset hoidot mitä se tarvii. Toisin sanoen: sillä porolla, joka pääsee kisaporoksi, on kissanpäivät!

Vasahuutokaupan meklarina toiminut Jarmo Kynkäänniemi ei ollut aivan tyytyvinen vasojen myyntihintoihin. Viime vuonna hintataso nousi ylemmäksi. Kuva: Eetu Kupulisoja

Kuninkuusajojen tapahtuma-alueella järjestettiin lauantaina myös vasahuutokauppa. Isä ja poika Juha ja Jari Piri huusivat kumpikin oman poron. Millainen elämä huudettuja vasoja odottaa?

– Tämä huutokauppaan osallistuminen oli sellainen hetken mielijohde. Kaksi vasaa lähti meidän matkaan, toinen minulle ja toinen Jarille. Katsotaan nyt, mitä noilla sitten tehdään. Sehän on aina arvotus, että löytyykö niitä enää syksyllä, Juha Piri kertoo.

Isä ja poika, Juha ja Jari Piri huusivat kumpikin huutokaupasta vasat itselleen. Kuva: Eetu Kupulisoja

Ranualta Inariin tulleille Juhalle ja Jarille Inarin porokuninkuusajot ovat tuttu tapahtuma. Kuninkuusajojen lisäksi Pirit pyrkivät kiertämään kaikki Porocupin osakilpailut talven aikana.

– Inarin kisat ovat kauden päätös, ja sen aistii hyvin tästä tunnelmasta. Voisi jopa sanoa, että ilmassa on pientä juhlan tuntua. Täällä näkee samanhenkisiä ihmisiä, jotenka jutut eivät lopu ikinä kesken. Ja törmäähän täällä aina uusiin ja vanhoihin tuttuihin.

Katso video vasahuutokaupasta:

Pirit kertovat, että heillä on vuosien varrella ollut myös omia kisaporoja.

– Muuan vuosi sitten meillä oli poro kuninkuussarjassa, mutta koronahommien takia se kerkesi ikävä kyllä jo vanheta. Tuolloinhan kilpailut peruttiin, ja parhaat kisavuodet menivät sillä porolla sivu suun.

– Kyllä me aina kokeilemme uusiakin, mutta yhtä kovaa poroa ei ole vielä löytynyt. Josko näistä huudetuista sitten, Juha heittää.

Inarinjärven jäälle kokoontui sen verran paljon porukkaa, että paikat aidan vieressä ja takana olleen vallin päällä meinasivat olla kortilla. Kuva: Eetu Kupulisoja

Yhteensä Inarin kuninkuusajoihin myytiin lähes 2 000 lippua. Kilpailunjohtaja Juha Mikkola oli tyytyväinen viikonlopun antiin, kun kelitkin suosivat ja aurinko kunnioitti eliittiporojen taistoa paistamalla pilvettömältä taivaalta.

– Etenkin ulkomaalaisia oli valtavasti. Kyllä porokisat kiinnostavat, Mikkola myhäili maanantaina.

Mikkolan perheen omat porot, Kirakka, Lämppäri ja Huuttis ottivat kuninkuuskisoista sijat 7., 9. ja 14. Kaikkia ajoi Jonne Mikkola.

– Ei tullut vieläkään kuninkuutta. Viimeiset 500 metriä olivat liikaa.

Anette Välitalo ja Rosetta sekä Aada Leppänen ja Halla saapuivat katsomaan porokuninkuusajoja Sodankylästä. Kisat olivat molemmille ensimmäiset laatuaan. Kuva: Ville Vaarala

Juha Mikkola on porokisojen konkari. Hän kertoo, että siitäkään huolimatta vasasta ei voi nähdä ulospäin, tuleeko siitä hyvä kilpaporo vai ei.

– Ei sitä tiedä ennen kuin alkaa treenaamaan. Silloin hyvä poro erottuu. Voihan se olla, että hyvältä näyttävä poro ei lopulta kulje ollenkaan.

Porojen kilpaura alkaa yleensä kunteuksena eli nelivuotiaana. Jos vauhtia riittää, porolla saatetaan kisata 7–8 vuotta.

Hyvä poro on hyvä iästä riippumatta. Esimerkiksi Inarissa kuninkuuden voittanut Kultala on kunteus eli se nappasi kruunun jo ensimmäisellä kilpailukaudellaan. Viidenneksi sijoittunut Isopoi sen sijaan on kaiken nähnyt kymmenvuotias konkari.

Eläinten ystäville oli kilpa-areenan lisäksi paljon nähtävää myös yleisössä. Koiria kisapaikalla kävi monta sorttia. Kuva: Eetu Kupulisoja

Porokilpailut olivat tänä talvena pitkästä aikaa myös Veikkauksen vedonlyöntikohteena. Vetoa lyötiin kaikista Porocupin osakilpailuista.

Veikkauksen tuoteryhmäpäällikkö Miikka Nurmi kertoo, että kokemus oli heidän osaltaan erittäin positiivinen.

– Idea tuli porokilpailuorganisaation puolelta. He kyselivät, joko olisi aika palauttaa porokisat listoille. Mielellämme annamme näkyvyyttä pienemmille lajeille ja samalla saamme itse uusia asiakkaita, Nurmi taustoittaa.

Pelivaihdot kuninkuusviikonlopun voittajapelissä ja Supertriploissa jäivät muutamaan tuhanteen euroon, mutta se oli Nurmen mukaan odotettua.

– Miljoonia ei odotettukaan. Ajatus on, että ensi vuonna jatketaan. Toivottavasti laji on sitten taas tutumpi ja kerää laajemman yleisön.

Pelaajien tehtävää hankaloitti se, että Veikkauksen sivuilla poroista ei näkynyt muita tietoja kuin nimet. Nurmen mukaan siinä on yksi mahdollinen kehityskohde tulevaisuuteen.

– Jos saisi aiempien kisojen tuloksista dataa näkyville, se helpottaisi pelipäätöksen tekemistä.

Kisapäivän gallup: Mikä toi sinut seuraamaan porokuninkuusajoja?

Alexandre ja Ileana. Kuva: Eetu Kupulisoja

Ileana ja Alexandre

– Saavuimme mielenkiinnolla katsomaan näitä kilpailuja. Kun ihmiset ajavat poroilla, niin voi päätellä, että kyseessä on hyvin paikallinen urheilulaji. Eihän tällaista näe muualla Euroopassa, varsinkaan kotimaassamme Ranskassa. Täytyy myöntää, että onhan tämä nyt hieman hullua!

– Tämä on eräänlainen päätöspiste lomallemme, sillä lähdemme tänään kotimatkalle. Olemme olleet lomalla nyt viikon, ja majoituimme tämän ajan Saariselällä. Viikkoon on mahtunut paljon; olemme nähneet revontulia, tutustuneet paikalliseen kulttuuriin ja ajaneet muun muassa moottorikelkalla ja koiravaljakolla.

– Kävimme myös syöttämässä poroja. Itse asiassa juurikin tuolla reissulla meitä neuvottiin matkustamaan Inariin ja katsomaan porokisoja.

Hilma Mustonen. Kuva: Ville Vaarala

Hilma Mustonen

– Porokuninkuusajoissa käydään joka vuosi, ja vielä kahtena päivänä! Tämä tapahtuma on minulle todella tärkeä. Täällä näkee paljon tuttuja, ja mikä parempaa, poroja. Paitsi nyt kun katselen ympärilleni, niin täällä on paljon aivan outoja ihmisiä, enhän minä meinaa tuntea ketään.

– Tämä on urheilua minun makuuni. Ajajat ovat kovia urheilijoita, ja porot ovat ihailtavia yksilöitä. Tämä on siitä mukava laji, että jännitystä riittää aina viimeisille metreille saakka. Tässä aidan vieressä on mukava jännittää, että kuka sieltä juoksee ensimmäisenä maaliviivan ylitse.

– Myös lättykahvit ja makkarat kuuluvat oleellisesti tähän porokuninkuusajojen kokonaisuuteen.

Pekka. Kuva: Ville Vaarala

Pekka

– Olen käyttämässä kaveria täällä kisoissa, ja samalla jäin tietysti itsekin näitä seuraamaan. Porokuninkuusajot kuuluvat minun vuodenkiertooni, kyllä täällä tulee joka kevät käytyä. Tänä vuonna kelitkin sattuivat kohilleen, ei tarvitse kumppareita toisin kuin viime vuonna.

– Inarin porokuninkuusajot järestetään Inarijärven jäällä, ja tämähän kuulostaa turistin korvaan melko eksoottiselta. Mutta tosiasiahan on, että eihän mistään löydy yhtä tasaista alustaa.

– Tämä on tapahtumana hyvin mielenkiintoinen paketti, kisoja on mukava seurata, ja täällä tapahtuma-alueella on aina fiilistä. Ja mikä parasta, niin tästähän pääsee nauttimaan kahtena peräkkäisenä päivänä.

Tulokset

Juniori

(Sijoitus, poro, omistaja, paliskunta, ajaja, loppuaika):

1) Jake, Hannu Kynkäänniemi, Kollaja, Kynkäänniemi Lyydia, 1:18,352,

2) Octola, junioriporo, Kiiminki, Päkkilä Hugo, 1:18,364,

3) Karkulainen, Päkkilä Kati/Turpeinen Jouko, Kiiminki, Päkkilä Fiia, 1:19,626,

4) Löyly, Harri Fanni, Palojärvi, Harri Fanni, 1:19,850,

5) Bambi, Joona Länsman, Kaldoaivi, Lahtinen Inna, 1:20,820,

6) Tuike, junioriporo, Palojärvi, Vuolo Saana, 1:20,940,

7) NK-tähti, junioriporo, Palojärvi, Pakisjärvi Lotta, 1:22,232,

8) Vierku, junioriporo, Oivanki, Kilpivaara Lotta, 1:23,211,

9) Rimpula, junioriporo, Lappi, Kuukasjärvi Niilo, 1:23,335,

10) Pitkäjalka, Alisa ja Aimo Ekonoja, Orajärvi, Ekonoja Alisa, 1:23,818,

11) Puikkari, junioriporo, Palojärvi, Vuolo Sunna, Hylätty.

Rimpula ja Niilo Kuukasjärvi vauhdissa juniorisarjassa. Kuva: Eetu Kupulisoja

Kuninkuus

(Sijoitus, poro, omistaja, paliskunta, ajaja, (1km ryhmäajon aika, 2km yksittäisajon aika), loppuaika):

1) Kultala, Aikio/Konttaniemi, Paistunturi, Sarajärvi Eemil, (1:17,8, 2:30,6) 3:48,4,

2) Itkusilmä, Kauppila Jenni, Kollaja, Kynkäänniemi Lenni, (1:17,9, 2:31,4) 3:49,2,

3) Makia, Päkkilä Pihla & Kerttu, Kiiminki, Päkkilä Eero, (1:17,9, 2:32,3) 3:50,2,

4) Hannan Suivakko, Niila Matias Sara ja Nuutti Vuolab, Paistunturi, Kettunen Sari, 1:18,3, 2:32,8) 3:51,1,

5) Isopoi, Laitila/Kuukasjärvi, Sattasniemi, Mikkola Hanna, (1:19,2, 2:32,5) 3:51,7,

6) Linko, Konttaniemi Jarno, Palojärvi, Sarajärvi Eemil, (1:18,5, 2:33,5) 3:52,0,

7) Kirakka, Mikkola Jarkko, Ivalo, Mikkola Jonne, (1:17,9, 2:34,2) 3:52,1,

8) Sämpylä, Kenttälä R ja Kaleva E, Pintamo, Kettunen Sari, (1:19,0 2:33,3) 3:52,2,

9) Lämppäri, J.Mikkola/K.Perätalo, Ivalo, Mikkola Jonne, (1:18,6, 2:33,8) 3:52,4,

10) Uljas, Pätsi Antti, Akanlahti, Ruokamo Jani, (1:18,0, 2:34,6) 3:52,6,

11) Valta, Kyrönniemi Laura, Kollaja, Kynkäänniemi Tommi, (1:18,5, 2:34,6) 3:53,2,

12) Àlddagas, Länsman Àntte Issát/Päkkilä Asser, Kaldoaivi, Päkkilä Eero, (1:18,6, 2:35,0) 3:53,6,

13) Dielku, Team Lumiporo, Kaldoaivi, Päkkilä Eero, (1:18,0, 2:35,8) 3:53,8,

14) Huuttis, Mikkola Jonne, Ivalo, Mikkola Jonne, (1:18,6, 2:35,2) 3:53,8,

15) Haippi, Kyrönniemi Janne, Kollaja, Kynkäänniemi Tommi, (1:18,6, 2:35,5) 3:54,1,

16) Mersu, Vuolab Merja/Portimot, Paistunturi, Tervaniemi Elias, (1:19,3, 2:35,1) 3:54,4,

17) Dolgi, Länsman Laura, Kaldoaivi, Länsman Mika, (1:19,4, 2:35,5) 3:54,9,

18) Parkki, Konttaniemi Matti, Palojärvi, Sarajärvi Eemil, (1:19,2, 2:36,0) 3:55,2,

19) Komeetta, Ahvenainen/Kiviniemi, Kemin-Sompio, Päkkilä Eero, (1:19,1, 2:36,5) 3:55,6,

20) Pisan tähti, Soini/Mäntyranta, Palojärvi, Sarajärvi Eemil, (1:19,1, 2:37,4) 3:56,5,

21) Tumma, Ahvenainen Kari, Kemin-Sompio, Päkkilä Eero, (1:19,3 2:37,3) 3:56,6,

22) Tomu, Seppänen Paavo, Pintamo, Pätsi Antti (1:17,8) Hylätty,

23) Vilge, Länsman Joona, Kaldoaivi, Länsman Mika (1:17,9) Hylätty,

24) Vilikas, Törrö Esa, Pudasjärvi, Päkkilä Eero Hylätty.

Ryhmäajoissa nähtiin monta tasaista maaliintuloa, mutta Sari Kettusen ajama Hannan Suivakko pakeni loppusuoralla muilta ja voitti selvästi. Kuva: Eetu Kupulisoja

Silver Race

(Sijoitus, poro, omistaja, paliskunta, ajaja, (1km ryhmäajon aika, 1km yksittäisajon aika), loppuaika):

1) Kaunispää, Pitkäniemi Anne-Mari, Palojärvi, Kettunen Sari (1:18,422, 1:17,000) 1:17,000,

2) Jutisko, Yliniva Hannes, Palojärvi, Sarajärvi Eemil (1:19,331, 1:17,160) 1:17,160,

3) Kero, Seppänen Seppo, Pintamo, Pätsi Antti (1:18,552, 1:17,780) 1:17,780,

4) Cha Cha Cha, Alatalo Heikki, Ikonen, Alatalo Janne (1:18,645, 1:18,000) 1:18,000,

5) Niehku, Ántte Issát Länsman, Kaldoaivi, Päkkilä Eero (1:19,331, 1:18,010) 1:18,010,

6) Jaska, Joona Länsman, Kaldoaivi, Länsman Joona (1:18,379, 1:18,630) 1:18,630,

7) Hiippi, Seppänen Risto/Lauronen Miika, Pintamo, Alatalo Janne (1:19,822, 1:18,770) 1:18,770,

8) Clex, Tepsa Juha ja Reino/Hietala Aatu, Oraniemi, Mikkola Jonne (1:19,745, 1:19,220) 1:19,220,

9) Sarin Säihke, Mäkikyrö Sari, Palojärvi, Sarajärvi Eemil (1:19,250, 1:19,630) 1:19,630,

10) Joonaksen Suivakko, Harlin/Portimo, Paistunturi, Tervaniemi Elias (1:19,243, 1:20,490) 1:20,490,

11) Varo, Kilpivaara Tiina, Oivanki, Määttä Niina (1:19,314, 1:20,670) 1:20,670.

12) Severi, Länsman Saana, Kaldoaivi, Länsman Joona (1:19,170) Hylätty.

Yhteensä Silver Raceen osallistui 32 poroa, joista 12 pääsi mukaan sunnuntain yksittäisajoon.

Tasaisissa loppusuoran kamppailuissa Silver Racen kuskit kannustivat omiaan vimmatusti mutta sääntöjen mukaisesti. Kuva: Eetu Kupulisoja

Juttua päivitetty 25.3. klo 16.58. Lisätty vedonlyönnistä kertova kappale.

Ilmoita asiavirheestä