Ihmiset 

Perheenlisäys houkutti luonnonrauhan äärelle – Koulutettu hieroja ja fysioterapeutti Aki Panula siirsi yrityksensä Saariselälle

Tässä juttusarjassa Saariselän alueen asukkaat ja yrittäjät kertovat tarinansa ja muistelevat menneitä aikoja. Juttusarja tuotetaan yhteistyössä Saariselän kyläyhdistyksen kanssa.

Rengasalallakin työskennellyt Aki Panula mietti etukäteen kysyvänsä lisätöitä Ivalon testikeskuksesta, mikäli oma yritys ei työllistä riittävästi. Jo alku on näyttänyt, että siihen ei liene tarvetta. Kuva: Eetu Kupulisoja

Viime syksynä Aki Panula oli valinnan edessä. Mies oli tottunut kerta toisensa jälkeen ottamaan putkikassin olalle ja lähtemään pitkillekin työreissuille.

Elokuussa tulleen perheenlisäyksen johdosta hän tuli puolisonsa kanssa tulokseen, että nyt on hyvä aika löysätä jalkaa kaasulta ja viettää enemmän aikaa kotona.

Ja muuttaa Etelä-Suomesta Saariselälle. Nokialta tarkemmin sanottuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Saariselällä on tullut oltua useita viikkoja vuosien varrella ja läheisiä asuu nykyään täällä, joten tämä tuntui sopivalta vaihtoehdolta tähän elämäntilanteeseen. Täällä on kaunis luonto. Puhtaus ja rauha tekevät hyvää mielelle. Latuverkostokin on aina huippukunnossa. Muutto tänne oli ehdottomasti onnistunut ratkaisu, Aki myhäilee.

Aki Panula on lähtöisin Alavudelta Etelä-Pohjanmaalta. Tie vei ensiksi Tampereelle ja siitä se reissaaminen sitten alkoi.

– Olin ensin rauhanturvaajana Kosovossa reilun vuoden komennukselle. Rengasalalla ehdin työskennellä kymmenen vuotta. Välissä opiskelin Kuopiossa Pelastusopistossa palomies-sairaankuljettajaksi. Niitä hommiakin ehdin hetken tehdä, kunnes kutsu kävi takaisin rengastehtaalle, Aki kertailee.

Toinen kriisinhallintaoperaatio oli Libanonissa vaununjohtajan tehtävissä. Sieltä mukaan tarttui yksi neljästä komentajan puukosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koko ajan rinnalla kulki urheilu. Aki treenasi paljon päälajeinaan hiihto, juoksu ja kuntosaliharjoittelu. Historiasta löytyy muun muassa alle kolmeen tuntiin juostu maraton.

– Määrää tuli paljon, mutta laatu jäi vähemmälle. Tuli useita rasitusvammoja ja luut, lihakset ja jänteet olivat säännöllisesti kipeinä.

Aki Panula on aktiiviliikkuja, joka on työskennellyt maan kärkiurheilijoiden kanssa. Hän kokee, että monipuolisesta koulutus- ja työtaustasta on hyötyä kaikenlaisten asiakkaiden kohtaamisessa. Kuva: Eetu Kupulisoja

Siitä tuli kipinä alanvaihtoon. Hierojien ja fysioterapeuttien palvelut olivat tulleet tutuiksi ja vaikuttivat mielenkiintoisilta.

Ensiksi Aki Panula suoritti Pajulahden Urheiluopiston hierojakurssin ja siitä jatkoi 3,5 vuoden mittaisiin fysioterapeuttiopintoihin Lappeenrantaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oli toiminnalliselle kaverille kova rutistus istua kolme ja puoli vuotta, Aki naurahtaa.

Opintojen valmistuttua hän palasi Pajulahteen, tällä kertaa hierojakurssin opettajaksi. Rooli laajeni moneen suuntaan, muun muassa Pajulahdessa leireilevien urheilijoiden harjoittelun tukemiseen.

– Urheilijoiden kanssa myös reissattiin paljon valmennusleireillä. Välimeren rannoilla käytiin 2–4 viikon pätkiä. Urheilijat, joiden kanssa työskentelin, olivat pääosin yleisurheilijoita, erityisesti kestävyysjuoksun Suomen kärki.

Viime talvena Aki erikoistui urheilufysioterapiaan.

– Olen rakentanut vahvan osaamisen tuki- ja liikuntaelinvaivojen ennaltaehkäisyyn ja kuntouttamiseen. Minulla on valmiudet ottaa vastaan monenlaisia asiakkaita kuntoliikkujista huippu-urheilijoihin.

Kuten edeltä voi päätellä, elämä etelässä oli hektistä. Koska koulutetun hierojan ja fysioterapeutin töitä voi tehdä missä vain, oli päätös Saariselälle muuttamisesta lopulta helppo. Oma yritys oli olemassa jo valmiiksi.

Aki aloitti lokakuussa ammatinharjoittajana Santa’s Hotel Tunturin tiloissa.

– Minut on otettu Saariselälle todella lämpimästi vastaan ja näyttäisi, että tällaisille palveluille on ollut tarvetta. Siitä kiitos yhteistyökumppaneille ja asiakkaille, joita on käynyt mukavasti.

Tällä hetkellä Akin elämä pyörii vaipanvaihdon, vauvauinnin, työn ja liikuntaharrastusten ympärillä. Kotona hän jakaa puolisonsa kanssa vuoroja niin, että molemmat pääsevät vuorollaan hyödyntämään Saariselän mahtavia liikuntamaastoja.

– Minähän voin tulla vaikka hiihtämällä töihin.

Joko reissumiehen elämä on nyt takana eli aikooko Aki Panula perheineen jäädä Saariselälle pysyvästi?

– Kyllä tänne on sillä asenteella tultu, hän naulaa.

Ilmoita asiavirheestä