Kulttuuri
Paloauton rattiin on päästävä
Saariselän tapahtumatorilla on palokalustoa rivissä ja valkoisia ilmapalloja leijailee siellä täällä lasten käsissä. Seisoopa siellä kentällä hieno paloautokin, joka herättää eritoten ainakin perheen pienemmissä ihastusta ja kunnioitusta.
– Tapahtuman tarkoitus oli valistaa turvallisuusasioista, esitellä Saariselän VPK:n toimintaa ja innostaa kylällä asuvia mukaan VPK-harrastukseen, kuvailee Saariselän VPK:n naisten puheenjohtaja Jatta Kinnunen.
Tapahtumaa ideoitiin naisosastossa jo talven mittaan ja kesän aikana asiaa käsiteltiin hallituksen kokouksessa.
– Yhdistimme VPK:n hallituksen toiveet naisosaston ideoihin ja tuloksena oli tällainen toiminnallinen iltapäivä keskellä Saariselän kylää.
Jatta Kinnunen on ollut mukana Saariselän VPK-toiminnassa noin 10 vuotta. Pelastustoiminta on ollut aina läsnä hänen elämässään.
Opetellaan sammuttamaan tuli
Saariselältä kotoisin oleva 4-vuotias Luka Jurva on noussut rohkeasti paloauton rattiin. Miltä tuntuu ajaa paloautoa?
– Hyvältä tuntuu, sanoo Luka.
Mikä sinusta Luka tulee isona?
– Sano isi sinä, osoittaa Luka kysymyksen isälleen.
– Sano vain itse, isä heittää kysymyksen takaisin.
– Poliisi, vastaa Luka jämerästi ja painaa kädet takaisin tiukasti paloauton rattiin. Samalla hän komentaa äitiään kyytiin paloautoon.
Jade Väre Porista, Aatu Kumpula ja Saara Parpala Saariselältä ovat kokeilemassa vesiampumista sankoruiskulla. Jade on vuorossa ja häneltä homma käyttää hyvin. Kaikkien kolmen mielestä temppurata on ollut kuitenkin päivän paras juttu.
– Kun suoritti temppuradan, sai palkaksi palomiehen kypärän, lapset tietävät.
Jos sattuisi niin ikävästi, että tulipalo syttyisi, osaatteko te jo sammuttaa sen?
– En minä tiedä, Jade miettii.
–No mutta sitten me mennään opettelemaan, sanoo Aatu ja osoittaa tytöille tulensammutuspistettä.
– Sinne mennään, Saara kuittaa innokkaasti.
Aatu Kumpula aikoo käydä myös istumassa paloauton ratissa. Haasteellisin tehtäväpiste oli paloletkun heitto, joka näytti kiinnostavan enimmäkseen vanhempia.
–Tölkkitorniin tähtääminen vesipyssyllä tai sankoruiskulla taisi olla kaikkein vilkkain tehtäväpiste. Myös alkusammutusharjoittelu veti hyvin ihmisiä. Siellä käytettiin sammutuspeitettä ja sammuttimella sammutettiin elävää tulta, Kinnunen kertoo.
Auttamisen halu ja yhdessä tekeminen
Satu Rauhavuori on Saariselältä ja on ollut mukana VPK:ssa vuodesta 1998. Hän ehti aikoinaan olla myös vuoden verran Lammin VPK:ssa.
– Silloin kun lapset ovat olleet pieniä, on ollut VPK:n toiminnasta pieniä taukoa, Satu Rauhavuori kertoo.
– Tämä on vapaaehtoista toimintaa. Se on se auttamisen halu sekä yhdessä tekemisen meininki sekä kiva porukka, joten on mukava touhuta yhdessä, kiteyttää Rauhavuori VPK:n toiminnan merkityksen elämässään.
Tapahtumalta palonainen odottaa, että päivän mittaan kävisi mukavasti sakkia.
– Täällä on ollut jo nyt ihanan innokkaita lapsia ja aikuisia myöskin.
Saariselän VPK:lla on sopimus Lapin pelastuslaitoksen kanssa, joka velvoittaa toimimaan alueella ensilähdön palokuntana ja suorittamaan sopimuksen mukaisia palo-, pelastus- ja ensivastetehtäviä. Saariselän VPK:n puheenjohtaja Jatta Kinnunen kertoo, että yksi tapahtuman tavoite on innostaa uusia jäseniä mukaan Saariselän VPK:n toimintaan.
– Kiinnostusta kyllä oli Mutta se, kuinka moni oikeasti lähtee mukaan tähän toimintaan, selviää maanantaina 24.9., jolloin syyskauden harjoitukset alkavat. Toivomme tietenkin, että mahdollisimman moni innostui ja tulisi tuolloin paikalle, Kinnunen toivoo.
Saariselän VPK:n bingoa pyöritetään yhteistyössä Saariselän Majatalon kanssa Panimolla joka keskiviikko ja perjantai. Bingo on luvanalaista toimintaa, jota valvoo poliisihallinnon arpajaishallinto.
– Haimme ja saimme ensimmäisen bingoluvan vuonna 2016, jolloin bingotoiminta alkoi. Bingoluvassa on määritelty tarkkaan, mihin bingotuloa voidaan käyttää. Saariselän VPK:n bingolupa mahdollistaa tuoton käytön pelastuskaluston hankintaan, jäsenten varusteiden hankintaan, valistustoimintaan sekä kaikille ilmaisten ja avointen tapahtumien järjestämiseen, kertoo Saariselän VPK:n naisosaston puheenjohtaja Jatta Kinnunen .
Vuonna 2017 bingorahaa kertyi noin 21 000 euroa. Tästä neljännes käytettiin bingopalkintojen hankintaan.
– Viimevuoden suurin hankinta oli uusi pelastusreki ja sen varusteet, jotka haukkasivat ison osan bingotuotosta. Talviaikaan reki on pelastustehtävissä useamman kerran viikossa, joten onhan sen oltava kunnossa, Kinnunen sanoo.
– Pelastusreki voittaa edeltäjänsä tasaisemmalla kyydillä, paremmalla lämmityksellä ja pienillä käytännön toimilla, joiden ansiosta potilas pystytään pakkaamaan nopeammin kyytiin ja kuljettamaan jatkohoitoon. Myös potilaan hoitaminen kuljetuksen aikana on uudessa reessä helpompaa.
Vuoden 2017 aikana Saariselän VPK hoiti 171 hälytystehtävää, joista valtaosa lumiseen aikaan.
Vuoden 2018 bingotuotto käytetään lähes kokonaisuudessaan maastoautoon. Auton kokonaishinta on 14 790€.
– Maastoauto on asemallamme niin tuore tapaus, että puhutaan viikoissa ajasta, jonka se on ehtinyt olla tallissa. Tätä hankintaa tehdessä pyrittiin löytämään auto, joka olisi tiloiltaan suuri ja ajo-ominaisuuksiltaan maastoon tehty, kuvailee Kinnunen.
Auton perusvarustelu on suunniteltu maastopelastukseen ja se tulee suorittamaan muun muassa metsäpalo-, etsintä- ja potilaan nopeaa tavoittamista maastossa vaativia tehtäviä. Toki sitä tullaan näkemään myös muissa hälytyksissä, kuten liikenneonnettomuuspaikoilla.
– Bingotuotto kiertää siis aina jollakin tavalla takaisin pelaajan taskuun. Meidät vpk:laiset voi kohdata auttajina tapaturmissa, sairauskohtauksissa, tulipaloissa, eksyessä ym. tilanteissa, mutta toisinaan haluamme jalkautua kertomaan toiminnastamme näin rennommissa merkeissä. Haluamme esitellä kalustoamme ja kertoa millaiset resurssit paikallisella pelastuspalvelulla on.
IBM