Paikallisuutiset
Maistuuhan se poronkäristys myös matkailijan suussa
Suomen pohjoisin poronlihamyymälä sijaitsee aivan valtakunnanrajan tuntumassa Nuorgamin Rajalassa.
–Rajan pinnassahan kaupan on hyvä olla, kun suurin osa asiakkaistakin on norjalaisia, sanoo poronlihajalostamo Inskun toimitusjohtaja Arvi Länsman.
Nuorgamin poronlihajalostamo Insku, samoin kuin muutkin Nuorgamin poronlihajalostamot, elävät pitkälti norjalaisen ostovoiman varassa.
– Onhan norjalaisillakin poroja, mutta Norjan puolella ei ole tällaisia laajempia valikoimia, eikä oikein tämmöisiä liikkeitäkään, joten siksi norjalaiset mielellään asioivat Suomen puolella poronlihaa ostamassa. Ja viime talvena heillä oli vasoja vähän, joten raaka-aineen saatavuuskin oli Norjassa vähäistä, kertoo Arvi Länsman .
Arvi huomauttaa, että toki Inskussa käy myös suomalaisia ja ylipäänsä kaikenmaalaisia matkailijoita, silloin kun heitä Nuorgamissa liikkuu.
– Ja ilman muuta poronliha maistuu suomalaiselle siinä missä norjalaisellekin. Tässä Inskussa on myynnissä muun muassa käristyslihaa, keittolihaa, jauhelihaa ja kuivaalihaa. Käristysliha on semmoinen, mikä on myyntivaltti vuodesta toiseen. Kesälomamatkailija hakee käristyspussin ja tekee makoisan käristyksen vaikka asuntoauton keittiössä.
Arvi Länsman antaa helppotekoisen käristyksen ohjeen:
– Käristyshän syntyy yleensäkin nopeasti ja helposti. Ei muuta kuin paistetaan pussin sisältö kuumalla paistinpannulla voissa. Kun liha on ruskistunut, niin käristys on valmis. Mausteeksi voi laittaa suolaa ja pippuria. Jotkuthan tekevät käristyksen ilman mitään mausteita, koska siitä voista saa periaatteessa sen tarvittavan suolan. Vettä käristykseen on turha lisäillä, eikä siihen kannata mitään oluttakaan kaadella. Ja hauduttaminenkin on periaatteessa tarpeetonta, koska se käristys on valmis ja parhaimmillaan juuri silloin, kun ne lihat ovat ruskistuneet.
Käristyksen seurana nautitaan kuoripäälliset perunat ja potuthan kannattaa keittää valmiiksi niin, että ne ovat kypsät sillä hetkellä, kun käristys valmistuu.
Arvi sanoo, että poronliha on parasta luomulihaa. Kaikki vasat syntyvät luomuna ja ensiravinnoksi ne saavat maitoa vaatimelta. Kesällä poro syö luonnosta kaiken mikä vain on vihreää. Missä vain vihreä nostaa päätään, niin ne lähtevät sen perään.
– Silläpä niitä nulppoja on tässä alempana, kun ne ruukaavat ruuan perässä kulkea.
Tämä kesä on Nuorgamissa poikkeava kesä siinä mielessä, että lohituristit puuttuvat Tenon kalastuskiellon vuoksi.
– Kulkijoita ja kesämatkailijoita on onneksi liikkeellä, vaikka Tenolle ei ole nyt asiaa, ei ainakaan lohenpyyntiin. Moni haluaa ajella vaikka Pulmankijärven tiellä ja katsella sieltä näkyviä maisemia. Aikaisempina kesinä olen tarjonnut turisteille filerointi- ja varastointipalvelua, mutta tänä kesänä ei ole tarvinnut.
Arvi Länsmanin mukaan yksi kesä on lyhyt aika lohitilanteen parantamiseen, mutta jos olisi muutama kesä peräkkäin, niin se muuttaisi tilannetta.
– Toinen vuosi voisi olla vielä siinä kipurajoilla, sen ehkä ihmiset voisivat vielä hyväksyä ja voisin olettaa, että se olisi lohen kannalta ihan hyvä asia. Mutta jos siitä mennään vielä yli, niin sitten voisi tulla hankaluuksia ja kalastuskielto alkaisi käydä jopa ihmisten mielenterveyden päälle.
Valtakunnanrajalla toimiva poronlihayrittäjä tietää hyvin mitä kuuluu rajan toiselle puolelle Norjaan. Arvi Länsman sanoo, että naapurikunta Tana on muuttovoittoinen ja hyvin toimeentuleva kunta.
– Ihan tuossa rajan takana on yksi Finnmarkin suurimmista maidontuottajista. Taitaa tuottaa vuodessa noin 800 000 litraa maitoa. Tanassahan on meijeri ja Tana on myös sellainen Itä-Finnmarkin rahdin keskittymä. Tanan rahtikeskuksessa käsitellään vuoden aikana 400 000 pakettia. Kun kesämatkailija ajelee Norjan puolella, niin hän näkee, että lypsykarjatiloja on paljon, mutta lampaita hän ei enää pahemmin näe. Lammastalous on niin hiipunut, ettei enää tarvitse pelätä, että ajaa vahingossa lammaskatraan päälle.