Paikallisuutiset
Lemmenjoki: “Ahventa löytyy oikeastaan joka kolkasta, mutta jos haluaa napata harjuksen, niin silloin täytyy ajella pelipaikoille”
Kotitarvekalastaja Geir Tiainen, onko Lemmenjoelta tullut vielä pilkkisaalista?
– Ahventa ja harjusta on tullut melkoinen määrä. Ahventa löytyy oikeastaan joka kolkasta, mutta jos haluaa napata harjuksen, niin silloin täytyy ajella pelipaikoille. Ja tuo sama pätee oikeastaan myös taimeneen, mutta ne ovat kyllä harvemmassa.
Oletko pitänyt tänä talvena juomuksia pyynnissä?
– Ei ole verkot olleet tänä talvena jään alla. Olen viettänyt suurimman osan ajastani Rovaniemellä, joten verkosteluun ei ole yksinkertaisesti ollut aikaa. Toki uittolauta löytyy verkkokopista, mutta tuskinpa sitä enää näille jäille tarvitaan.
– Kun jäät alkavat sulaa Njugulahdesta, niin meillä ruukataan laittaa yksi siikaverkko pyyntiin. Jäänreunussiika on erittäin hyvä pannukala, ja monesti sitä tulee sen verran, että osan voi laittaa vakuumikoneen kautta pakastimeen.
– Pääsääntöisesti verkoilla pyydetään siikaa. Mutta on meillä eräs syksy uinut verkkoihin myös yksi nieriä. Emme tiedä miten ja mistä se rautu on tänne eksynyt, mutta tuo saalis täytyi tallentaa aivan kameran filmille.
Löytyykö Lemmenjoen alueelta hyviä erämaajärviä?
– Löytyy! Osa Lemmenjoen alueen kalavesistä on yksityisten mailla tai puiston erämaa-alueella, ja tämän vuoksi täytyy olla tarkkana, että missä sitä oikein kalastaa. Toki myös Kittiläntien varresta löytyy lukuisia järviä, joissa on suuria ahvenia.
– Tarinathan kertovat, että Lemmenjokisuun asukkaat ovat aikoinaan istuttaneet taimenia Lemmenjoen kultamaille. Tarinan mukaan Korhosen Yrjö oli ostanut 60-luvulla Inarin kalanviljelylaitokselta erän Juutuan taimenenpoikasia. Poikaset hän toi ja istutti Ravadasjärveen Jaakkolan vesitason kyydissä. Tämän takia taimen on niin pirun isoa tuossa järvessä.
Taimen tuskin nousee Ravadasputouksesta kultamaille?
– Ravadasputouksesta ei nouse mikään elävä ylöspäin. Mutta putouksen kohdalta taimen pääsee nousemaan Lemmenjokea pitkin vielä ainakin sellaiset 15 kilometriä, Kultasatamaan asti.
Saako Lemmenjoesta kalaa kesäkaudella?
– Lemmenjoelta saa perholla hyvin kalaa. Varsinkin kun laittaa siiman nokkaan hieman pienempää perhoa, niin aina sitä vähintään sen ruokakalan nappaa. Lemmenjoki on täynnä pieniä koskipätkiä, joista harjuksen lisäksi perhoon voi iskeä komeakin taimen.
– Ei Lemmenjoki kuitenkaan ole vielä samalla tasolla esimerkiksi legendaarisen taimenjoen, Juutuajoen kanssa.
Onko haukia haitaksi asti?
– Perhoon hauki ei onneksi kovin usein tartu, joten minun kohdalle niitä ei ole liiemmin tullut. Mutta mitä olen muita kalastajia jututtanut, niin haukikanta on pienoisessa kasvussa. Ja täällä päin tuo kalastuspaine on niin matala, että nuita petokalojakaan ei ole oikein kukaan pyytämässä pois.
Joko ensimmäiset kuivalihat on syöty?
– Tietenkin, eihän sitä parempaa pilkkievästä olekaan kuin kuivaliha! Me kuivaamme ainoastaan poronlihaa: sydämiä, kylkiä ja paistia. Kuten aiemmin mainostin, niin olen viihtynyt viime aikoina paljon tuolla Lapin pääkaupungissa, joten kuivalihan valmistus on jäänyt porukoille. Mutta saattaapi vain olla, että verottaja käy ottamassa tuosta muutaman mukaansa kun lähtee kohti Rovaniemen kotia.
Lemmenjoen pilkkigallup:
No onko se kala syönnillä?
Janne Tepsa
– “Vain kaksi nykyä”, siinä tämän päivän saldo. Mutta mikäpä tässä on ollessa.
– Tämä oli samalla minun pilkkikauden avaukseni. Kalaa ei tullut, joten suunta on vain ylös päin!
Axel Niemimäki
– Kuollutta, kuollutta, kuollutta... On se ku Rovaniemeltä ajelee Lemmenjoelle saakka ja kalansyönnin osalta on aivan hiljasta. Kyllä kalan joutuu nyt marketista hakemaan! Mutta ei tässä muuten mitään huonoa, maisemat on ainaki komiat.
Arttu Huttula
– Heti kun pilkki painui pohjaan, niin vapa värähti oikein kunnolla. Mutta sen jälkeen olikin monta tuntia hiljaista.
– Mutta mikäpä se siinä on välillä hiljaisuudestakin nauttia...