Paikallisuutiset

Lapset olivat yllättäen parempia ajamaan huskyrekeä kuin aikuiset – Ilonkan elämysfarmi toimipisteineen rakentuu kesän aikana, katso myös video

Kotakahvilassa tarjoillaan muun muassa yrittäjä Lilli Nurmen isoisoisoisänsä reseptillä leipomaa kakkua.

Kameraa uteliaasti tutkivat Pihka ja Lilli Nurmen rapsutuksia vastaanottava Nevada ovat Ilonkan kokeneempia rekikoiria. Kuva: Eetu Kupulisoja

Hännät ovat heiluneet ahkerasti viime kuukausien aikana Saariselän ja Ivalon välissä Törmäsessä.

Monen huskytilan kotina toimivalle alueelle avattiin helmikuussa Ilonka Lapland - Farm & Cafe. Yritys käynnisteli kevätkaudella toimintaansa muun muassa lapsille suunnattujen huskyajelujen merkeissä. Niille riitti heti kysyntää, yrittäjä Lilli Nurmi kertoo.

– Lapset ovat olleet parempia ajamaan kuin aikuiset, Nurmi naurahtaa ja koirat laulavat taustalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Katso videotunnelmia Ilonkasta:

Lasten rekien eteen valjastetaan yksi tai kaksi koiraa lapsen iästä ja koosta riippuen. Myös rekiä on erikokoisia. Koirat ovat senioreita, jotka ovat jo jääneet eläkkeelle varsinaisista vetotöistä.

Ajoreittejä on kaksi: lyhyt kierros, johon on jatkuva näköyhteys, sekä pidempi lenkki tontin rajoja kiertäen.

– Moni lapsi on ollut ajelulle tullessaan hyvin ujo eikä ole uskaltanut sanoa juuri mitään. Ajelun jälkeen he ovat innoissaan kertoneet kuin vanhalle tutulle, mistä kaikkialta he ajoivat ja mitä muuta tapahtui.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ehdittinpä farmilla järjestää kevättalvella yhdet 11-vuotissynttäritkin huskyajelun merkeissä.

Lasten reen eteen valjastetaan tilanteesta riippuen yksi tai kaksi koiraa. Kuva: Eetu Kupulisoja

23-vuotias Lilli Nurmi on rakentanut viime kuukausien aikana koko perheen elämysfarmia vanhempiensa Christina ja Jiri Nurmen kanssa entisissä Kamisakin tiloissa.

Lasten huskyajeluiden, huskykävelyiden sekä huskyjen kanssa suoritettavien villasukkakävelyiden lisäksi kevättalvella aukesivat myös käsityöpuoti sekä kotakahvila.

– Hyvin on mennyt. Asiakkaat ovat olleet innostuneita ja kannustavia. On ollut kiva, että on käynyt sekä paikallisia, suomalaisia että kansainvälisiä matkailijoita, Christina Nurmi raportoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varsinainen elämysfarmi Törmäseen nousee kesän aikana. Sisäänpääsymaksulliselle farmille on tulossa kanoja, lampaita ja alpakoita sekä erilaisia luonnonläheisiä, kaikkia aisteja haastavia toimintapisteitä eri vuodenajoille.

– Farmilla koetaan yhteyttä eläinten ja luonnon kanssa hyvin maanläheisesti. Toimintapisteillä pääsee tekemään ihmisen perusliikkeeseen perustuvia asioita, kuten työntämään kottikärryjä, hakkaamaan halkoja ja kiipeämään puuhun. Paluuta perusasioihin. Nautitaan rauhasta ja läsnäolosta, mutta koko ajan itse tehden, Christina Nurmi visioi.

Juuri tämä on yksi Ilonkan perusajatuksista: osallistetaan sekä lapset ja myös aikuiset katsomisen sijasta tekemään ja oppimaan sitä kautta – luontoa mukaillen.

Mikä pussi tuoksuu kahville, mikä savusaunalle ja mikä tervalle? Muun muassa tällaisia aistikkaita tehtäviä löytyy tulevalta elämysfarmilta. Kuva: Eetu Kupulisoja
Isä Jiri ja äiti Christina Nurmi ovat olleet ensimmäisten kuukausien ajan Lilli Nurmen apuna 24/7. Kuva: Eetu Kupulisoja

Etelä-Suomesta lähtöisin olevan Lilli Nurmen taival husky-yrittäjäksi Pohjois-Lappiin on kulkenut useamman mutkan kautta. Kaikki lähti liikkeelle, kun Nurmi suuntasi Kirkkonummelta Tukholmaan eläinlukioon koiralinjalle.

Opintojen aikana hän oli pari kertaa harjoittelussa huskyfarmilla ja innostui huskyista.

Lukion jälkeen hän oli 3,5 vuotta töissä isommalla huskyfarmilla Muoniossa. Kun Nurmi bongasi Inarista sopivat tilat omalle yritykselle, hän tarttui tilaisuuteen.

Törmäsessä nuori yrittäjä pääsee hyödyntämään monipuolisesti osaamistaan sekä eläinten, käsitöiden että myös leipomisen suhteen.

Käsityöpuodista löytyy monenlaista omatekoista lämmikettä. Kuva: Eetu Kupulisoja
Tulevaisuudessa tässä myydään omien lampaiden ja alpakoiden villasta tehtyjä lankoja. Kuva: Eetu Kupulisoja

Käsityöpuodissa myytävät tuotteet ovat Lilli Nurmen ja hänen Liisa-mummunsa tekemiä. Valikoimissa on muun muassa villasukkia ja -puseroita sekä esimerkiksi sytykkeitä ja mattoja.

Ne langat, mitkä omista neulomisista jäävät yli, myydään eteenpäin. Suunnitelmissa on myös käsityökurssien järjestämistä.

– Tulevaisuudessa käytetään omien lampaiden ja alpakoiden villaa, mutta siihen menee vielä aikaa.

Myös kotakahvilan puolen tarjoilut ovat itse tehtyjä. Haastattelupäivänä tarjolla oli kakkua, jonka Nurmi oli leiponut 1900-luvun alussa Helsingin keskustassa leipomoa pyörittäneen isoisoisoisänsä reseptillä.

Jiri Nurmi muun muassa kaataa kuusenkerkkäteetä kotakahvilan asiakkaille. Kuva: Eetu Kupulisoja

Varsinaisia päätähtiä eli huskyja farmilla on tällä hetkellä 13. Niitä on tullut ”sieltä täältä”.

– Vielä kolme kuukautta sitten niitä oli vain kolme. Toiset kolme tuli edelliseltä työpaikaltani ja seitsemän Kamisakilta Kakslauttasesta. Niistä viisi oli senioreita ja kaksi pentua.

Osalle Kamisakin entisistä koirista kyseessä oli kotiinpaluu, sillä ne olivat asuneet samassa paikassa aikaisemminkin. Kun koirat palasivat vuosien jälkeen tuttuun paikkaan, ne menivät suoraan samaan karsinaan, mistä aikoinaan lähtivät.

Lilli Nurmen tavoitteena on kasvattaa koirien määrä 20–30:een.

– Se on sopiva määrä, sanoo Nurmi, joka haluaisi tulevaisuudessa myös kisata koirillaan.

Ilonkan farmilla riitti karsinoita vanhastaan aiemmin yrittäjän peruina. Pihka ja Nevada ottivat jalat alle, kun portti aukesi. Kuva: Eetu Kupulisoja
Christina Nurmi otti huskyjoukon nuorempaan kaartiin kuuluvan Edgarin jaloittelemaan. Kuva: Eetu Kupulisoja

Pääsiäistapahtuman jälkeen Ilonka sulki ovensa pariksi kuukaudeksi. Nyt paikkaa remontoidaan ja elämysfarmia rakennetaan kesän rientoja varten. Kahvila aukeaa taas juhannuksen tienoilla ja kokonaisuudessaan farmi on määrä avata elokuussa.

Nurmet miettivät ahkerasti, mitä kaikkea palveluvalikoimaan vielä otetaan. Yksi vaihtoehto ovat yön yli -retket.

– Meillä ei ole ollenkaan niitä perinteisiä tunnin tai kahden huskysafareita, vaan on näitä lapsille suunnattuja ajeluita sekä tulevaisuudessa todennäköisesti myös yön yli kestäviä retkiä.

Lilli Nurmi innostui huskyista eläinlukiossa Tukholmassa. Kuva: Eetu Kupulisoja
Ilmoita asiavirheestä