Kultamailta konserttilavoille

Lemmenjoen Lumossa järjestettiin perinteiset kultakisat heinäkuun lopulla. Forssalainen Keijo Sällinen osallistui myös Lemmenjoen kultakisaan.Hän on osallistunut kaikkiin kesän kultakisoihin.

Kultakisaan osallistui vain viitisen kymmentä kisaajaa. Liekö kullankaivajilla ollut kisaväsymystä viikko sitten järjestetyiltä Tankavaaran kultakisoista.

– Kun ammatti-ihmiset tulivat kultamailta, niin silloin meillä oli täällä aina tosikilpailut. Tänään on hiljaisempi kilpailu tulossa. Ammattilaiset ovat töissä parhaillaan ylhäällä Lemmenjoella. Niillä pitää kiirettä nyt, kun on enää pari vuotta aikaa kaivaa, sanoo kisojen järjestäjä Veikko Jomppanen Lemmenjoen Lumosta.

Kilpailupäivä aloitettiin reippaalla lasten sarjalla, johon osallistui kolme rohkeaa, nuorta kullankaivajaa. Pojat Riki ja Kiri Majamäki olivat tulleet Helsingistä asti ja vaskasivat kultaa ensimmäistä kertaa elämässään, ja jopa heti kilpailusarjassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se oli hauskaa. Ravistelu oli vaikeinta, Kiri Majamäki kommentoi kisan kulkua.

– Oli aika jännää ja raskasta sinänsä. En tiedä vielä mitä tehdä kullalta, sanoo Riki Majamäki katsoen putkilossa uiskentelevia kultahippuja.

Kaikki lapset löysivät kaikki kultahiput, mitä pitikin. Lasten sarjan voiton vei Elle Kumpunen .

–Tämä tyttö sai viikko sitten Tankavaaran kultakisoista lasten sarjassa SM-hopeaa, Ellen pappa Jouni Mattus kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hiekkaa ilman kiviä

Kisojen järjestäjä Jomppanen sanoo että Lemmenjoen kultakisoja on järjestetty jo parikymmentä vuotta. Tänä kesänä Lemmenjoen kilpailuissa käytetty hiekka on haettu 20 kilometrin päästä kisapaikasta.

– Hiekka on aina samanvahvuista, mutta nyt hiekassa ei ole kiviä, selostaa Veikko Jomppanen.

– Lemmenjoen kilpailuissa kultaa huuhdotaan virtaavassa luonnonvedessä, kertoo kilpailujen sihteeri ja järjestäjä Minna Saramo .

Jomppanen on tyytyväinen komeasta kesäsäästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ilmat suosi meitä ainakin. Tänä kesänä on muutenkin ollut hyvät kelit. Kesä on mennyt hyvin ja matkailijoita on liikkunut paljon.

Veikko Jomppanen on tehnyt huomion, että matkailu on säiden armoilla.

–Vesisateella ei turisti liiku.

Forssalainen Keijo Sällinen osallistui myös Lemmenjoen kultakisaan. Sällinen kertoo kultataustastaan sen verran, että hänellä ei ole omaa kultavaltausta, mutta kokeilee kesäisin kultaonneaan vaskoolillaan aina siellä täällä. Sällinen on kierrellyt ahkerasti Lapin kultakisoja. Hän on osallistunut kaikkiin kesän kultakisoihin. Tankavaarassa hän pääsi SM-finaaliin saakka. Sällinen menestyi hyvin myös Lemmenjoen kultakisoissa. Kultamies on viettänyt Lapissa jo kolme viikkoa. Hän on kesän aikana osallistunut neljänsiin kultakisoihin eli käytännössä kaikkiin alan järjestettyihin kisoihin.

– Kävi kyllä liian hyvä tuuri Lemmenjoella. Voitin yleisen sarjan ja miesten sarjassa olin toisena. Mukana oli myös mestarimiehiä. En ole oikein tottunut voittamaan, enkä osaa oikein tuulettaakaan, naureskeleee Keijo Sällinen vaatimattomana.

Keijo Sällisellä on tuttuja kullankaivajia Mobergilla ja Palsilla, joita hän aikoo vielä käydä moikkaamassa ennen kuin palaa kotiinsa.

Taiteellista ilmaisua

Tuottaja ja muusikko Teho Majamäen pojat Riki ja Kiri haluavat jo lähteä, kun kullatkin on jo huuhdottu. Teho Majamäellä on esiintyminen Solju-yhtyeen kanssa illan päälle Sajoksessa Inariviikkojen juhlakonsertissa. Majamäki on tunnettu muusikko ja lyömäsoitintaiteilija, joka on soittanut muun muassa yhtyeissä Ismo Alanko Säätiö, Nylon 66'ers, HC Andersen, Eläkekäiset ja Kostajat. Nyt mies löytyy Soljun riveistä. Solju-yhtyeeseen kuuluvat Tehon lisäksi Angelista kotoisin olevat Ulla Pirttijärvi ja Hildá Länsman sekä HIM-yhtyeestä tuttu kosketinsoittaja Janne Burton Puurtinen .

– Euroviisujen jälkeen Ulla Pirttijärvi kyseli, että alkaisinko tuottaa levyä heidän kanssaan.

Niinpä pian sen jälkeen Soljulta ilmestyi levy. Majamäki on aiemmin julkaissut lukuisia levyjä. Majamäki kuvailee Soljun musiikin olevan taiteellista ilmaisua.

– Yhdistämme elektroniikka ja akustisia soittimia. Saamelaisessa musiikissa orginalisti ei ole musiikkia,vaan se on joikua. Siitä on tehty erilaisia yhdistelmiä ja meidän yhdistelmä on vähän erilaisempaa, mitä ei ole aikaisemmin tehty ja kuultu. Ulla ja Hildá tekevät biisit. Myös tuottaja Samuli Laiho on tehnyt paljon sovituksia ja niitä toteutamme livenä osittain.

Soljun naiset vaikuttavat pohjoisessa ja soittajamiehet etelässä, tarviiko nykyajan muusikot ollenkaan sitten harjoitella yhdessä?

– Ennen levynjulkistamista keväällä harjoittelimme muutaman viikon yhdessä. Nyt ollaan tehty keikkaa yhdessä. Viime viikolla olimme Norjassa ja nyt täällä Inarissa, ensi viikolla konsertoimme etelässä..

Muusikko Teho Majamäki odottaa innolla illan konserttia.

– Sajos on kiva paikka ja siellä on hyvätasoinen konserttisali. Sajoksessa on myös hyvä äänentoisto ja akustiikka. Eli teknisesti tosi hyvä ja intiimi pikkusali, Teho kuvailee.

Inga-Briitta Magga

Ilmoita asiavirheestä