Hyvinvointi

Koe kuohuva koski ja tuuliset tunturikankaat päiväretkellä Inarissa ja Utsjoella

Pohjoisimmassa Lapissa on runsaudenpula mukavista luontoretken kohteista. Tässä tarjoamme muutaman vinkin päiväretkikohteista, jotka ovat Inarin ja Utsjoen kylien tuntumassa.

Inarissa kannattaa suunnata Juutuan polulle. ihastelemaan Euroopan parhaimpiin kuuluvan taimenjoen valkoisena kuohuvia koskia sekä jokirantojen viehättäviä mäntymetsiä. Jäniskoski mahtavine kuohuineen säväyttää niin kesällä kuin talvellakin. Kosken ylitys riippusiltaa pitkin on mahtava kokemus. Riippusillan luona on esteetön tulentekopaikka ja laavu, jossa on mukava nauttia eväät. Juutuan polulla sijaitseva toinen laavu on sekin Jäniskosken kohdalla, mutta sen alaosassa.

Juutuan polku on mainio kohde perheille ja sopii päiväretkeilyyn monentyyppisille kulkijoille. Joen eteläpuolinen osa polusta on helppokulkuinen sen leveyden ja sorastuksen ansiosta ja sopii kuljettavaksi vaikka lastenvaunujen kanssa. Tämä osuus pidetään pimeään vuodenaikaan valaistuna ja sitä aurataan talvella.

Juutuan polun voi aloittaa ja päättää Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidaan. Ympyräreitille tulee mittaa noin 6 kilometriä. Kittiläntien varressa on P-paikka, josta on Jäniskosken sillalle matkaa noin 500 m ja tämä osuus on esteetön, mutta reitin jyrkkyyden vuoksi avustaja tarvitaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Inarissa tiettömän tien takana sijaitseva vuonna 1760 rakennettu Pielpajärven erämaakirkko on viehättävä vierailukohde Polku Pielpajärvelle kulkee upeassa vanhassa aarnimetsässä, ja edestakaisen patikkamatkan pituus on noin 9 kilometriä.

Mukavan päiväretken saa myös yhdistämällä Ukonkiven laivaristeilyn ja patikoinnin Pielpajärvelle, jolloin patikoidaan Pielpavuonosta kirkolle ja sieltä P-paikalle. Reitin pituus on tällöin noin 7,5 kilometriä. Kirkkokentällä on vanha päivätupa sekä ulkotulipaikka, jossa väsymyksen yllättäessä on mukava levähtää ja syödä retkieväitä.

Kalkujoenlammen polku

Utsjoen kirkonkylän tuntumassa kulkijan valittavana on Gálgojohvárrin tunturikoivikkoon nouseva 5,9 kilometrin mittainen Kalkujoenlammen polku, jolta avautuu näkymä Tenojoelle sekä 3,5, kilometrin mittainen jääkauden jälkiä ja alueen kallioperää esittelevä geologinen polku. Molemmat polut poikkeavat Kalkujoenlammen kodalle, jossa on hyvä hengähtää hetki ja viettää evästauko pientä erämaista lampea ihaillen. Kalkujoenlammen polku ja geologinen polku ovat melko helppokulkuisia, mutta niiden alussa ja lopussa on jyrkkiä korkeuseroja sekä paikoin kivisiä polunkohtia.

Utsjoen kirkonkylältä kaksi kilometriä Karigasniemen suuntaan on lähtöpaikka erityisesti lapsiperheille soveltuvalle Ellinpolulle. Vajaan kahden kilometrin mittainen polku kulkee läpi Kuolleidenkuolpunan, joka karmaisevasta nimestään huolimatta on tunnelmallista nuorta mäntykangasta ja laskeutuu näköalapaikan kautta Tenojoen rannan tulentekopaikalle. Reitti palaa lähtöpisteelle samaa polkua pitkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuorgamin kylältä etelään levittäytyy laaja Pulmankijärven tunturiylänkö, jonka tunturikoivikon mittariperhosten toukat söivät lehdettömäksi useana vuonna 2000-luvun alkupuolella. Alueen puusto ei ole toipunut mittarien massaesiintymästä vaan seutu muuntuu hiljalleen lähes avoimeksi tunturikankaaksi. Pulmankijärvelle menevän tien varresta alkaa Skaidijärven polku, joka johdattelee kulkijansa harvassa tunturikoivikossa ja Tenojoen laaksoon avautuvissa upeissa maisemissa Skaidijärven rannalla sijaitsevalle kodalle. Polku on mahdollista kulkea myös lyhyempänä, jolloin matkaa tieltä kodalle ja takaisin kertyy noin 4,5 kilometriä.

Runsaasti lisävinkkejä retkeilyyn Inarissa ja Utsjoella löydät huhtikuussa julkaistusta teoksesta Lumottu Inarin Lappi - Inarin Lapin luonto- ja lintukohde -opas. Oppaan voi hankkia Metsähallituksen Inarin ja Utsjoen alueen asiakaspalvelupisteistä. Lisätietoa Metsähallituksen ylläpitämistä reiteistä löydät myös osoitteesta www.luontoon.fi ja asiakaspalvelupisteistä.

Ilmoita asiavirheestä