Kulttuuri
Katso video ja kuvat: Kakslauttasessa tehtiin taidetta Tuonelasta ja lumesta – Arctic Art Week on tuottanut matkailijoiden iloksi jo toistasataa veistosta
Viikko eksoottisessa Lapissa kollegoiden kanssa antaa taiteilijoille inspiraatiota myös kotiin vietäväksi.
Kakslauttasessa syntyi taas viime viikolla maailmanluokan taidetta.
Kakslauttanen Arctic Resortin isännöimä Arctic Art Week oli tuonut tuttuun elokuiseen tapaan kahdeksan taiteilijaa ympäri maailman tekemään puusta taidetta.
– Tämä on ollut todella mukava kokemus. Taide on meidän kaikkien intohimo, jota olemme saaneet porukalla toteuttaa ja jakaa ajatuksia toistemme kanssa. On ollut kiva tehdä töitä ja tavata mukavia ihmisiä, Espanjasta saapunut kuvanveistäjä Pedro Jordán hehkutti.
Jordán valmisti viikon aikana isokokoisen lumihiutaleen. Lumi elementtinä oli selvästi lumonnut espanjalaistaiteilijan.
– Kun mikroskoopilla katsoo, lumihiutaleet ovat kaikki erilaisia. Kahta samanlaista ei ole, kaikista löytyy eroja. Oli hauskaa kiinnittää eri osia toisiinsa ja käyttää eri työkaluja. Halusin maalata lumihiutaleen niin, että se on keskeltä sininen ja vaalenee reunoja kohti.
Katso videokooste Arctic Art Weekin aikana syntyneistä teoksista:
Video: Eetu Kupulisoja
Arctic Art Weekin idea on, että Kakslauttanen Arctic Resort kustantaa osallistujille matkat ja majoituksen, järjestää erilaista ohjelmaa sekä antaa puuta työstettäväksi.
Viikon aikana taiteilijat tekevät materiaaleista taideteoksen, joka jää Arctic Resortiin kävijöiden ihasteltavaksi.
– Ne menevät mökkien seiniin reliefeiksi. Niitä on kertynyt vuosien varrella toistasataa, taustoittaa yrittäjä Jussi Eiramo vuodesta 2003 järjestettyä tapahtumaa.
Yleensä hakemuksia mukaan haluavilta taiteilijoilta tulee toistasataa. Niiden perusteella Arctic Resortin väki valitsee, ketkä he ottavat mukaan.
Viikon teematkerrotaan etukäteen. Tänä vuonna vaihtoehdot olivat Tuonela ja Snow crystal.
– Puu on pääasiallinen raaka-aine. Hakemusten mukana on ehdotus, mitä teeman mukaista taiteilijat siitä tekisivät.
Viikon aikana taiteilijat saavat paikallisesta luonnosta lisäinspiraatiota. Tänä vuonna he pääsivät lisäksi muun muassa savusaunaan sekä tutustumaan Kakslauttasen planetaarioon ja galleriaan.
– Monet tulevat isoista kaupungeista, joten tämä on heille ihanteellinen paikka. Ainakin, kun heille kertoo, ettei täällä törmää karhuihin tai susiin, Eiramo naurahtaa.
Moni taiteilija valitsi teemakseen Tuonelan ja oli syventynyt hyvinkin tarkasti Kalevalaan. Näin esimerkiksi Saksassa asuva kiinalainen taiteilijapariskunta Zhengke Sun ja Jiayi Li.
– Olen kiinnostunut erilaisista kulttuureista ja niiden yhdistämisestä. On kiinnostavaa yhdistellä palasia sieltä täältä. Kulttuureissa on paljon eroavaisuuksia, mutta myös niin paljon yhteistä, Zhengke Sun tietää.
Hekin nauttivat täysin rinnoin viikostaan Kakslauttasessa.
– Tämä on etenkin nuorille taiteilijoille hyvä tilaisuus saada kokemusta ja uusia näkökulmia, Jiayi Li kehui.
Kotimaata edusti rovaniemeläinen taiteilija Mari Riikonen. Hänkin kehui sitä, miten kollegoiden työskentelyä seuraamalla ja heidän kanssaan keskustelemalla oppii uutta.
Hän lähestyi Tuonelaa maalaamalla seitsemään kelosta tehtyyn puukiekkoon Tuonela-aiheisia tarinoita.
– Olen halunnut nostaa esiin naisia. Esimerkiksi Tuonelan lautturi oli nainen, Tuonen Tytti. Kiekot tulevat lopulta Otavan muotoon, Riikonen kertoi.