Paikallisuutiset
Karhunpesäkiven uudet yrittäjät aikovat laajentaa toimintaa - Vaara, järvi ja kivi antavat monia mahdollisuuksia
Inarin ja Ivalon puolessa välissä sijaitseva karhunpesäkivi ja sen ympärille rakentunut matkailutoiminta on hyvällä, ainutlaatuisella paikalla Myössäjärven rannalla. Uusi yrittäjäpariskunta, Piia Kangas-Salonen ja Sammeli Salonen ovat myös huomanneet paikan mahdollisuudet.
Sammeli Salonen puhuu nuoresta iästään huolimatta hyvin ammattitaitoisesti Lapin matkailusta, sen kehityksestä ja omasta yrityksestään tässä elinkeinossa.
– Lapin matkailuhan varmasti kasvaa ja onkin kasvamassa. Jatkuvasti kehittyvät uudet reitit sekä suorat lennot Euroopasta lisäävät kiinnostusta tulla Suomeen sekä Lappiin. Wienistä aletaan lentämään suoraan Ivaloon ensi talvena, kertoo Sammeli Salonen. Tämä tulee hänen mielestään vaikuttamaan kaikkeen ympärilläkin.
– Ne, jotka markkinoivat palveluitaan, niin niiden myynnithän kasvavat, mutta sitten kun on tällaisia luontokohteita, pieniä toimijoita, niin meidän markkinaosuus on kuitenkin melko pieni. Se ei tule nousemaan suoraan yhtä paljon kuin suurten ketjujen myynnit.
– Jos sulla on kyvyt siihen, että pystyt saamaan itsellesi paljon positiivista huomiota, niin se auttaa, mutta ei se kulje ihan käsi kädessä myyntien kanssa.
– Me oltiin vähän myöhässä tähän kauteen. Jos toukokuussa olis tehty kaupat, niin meillä olis jo vähän etumatkaa. Nyt mennään tällaisilla pienillä toimintamallien muutoksilla. Tuotteiden määrät tulee kasvamaan ja myyntiin hankitaan enemmän trendituotteita ja paikallisia tuotteita ja tietenkin tosi hyviä lappilaisia elintarvikkeita, kertoo uusi yrittäjä. Yrityskaupat ja sukupolvenvaihdos on tehty viikkoa ennen juhannusta.
Sammeli Salosen vanhemmat, Pirkko ja Jyrki Salonen aloittivat yrityksensä vuonna 2000 kauppaamalla kahvilan pihapiirissä savukalaa ja poronkäristystä. Kahdeksan vuotta myähemmin he ostivat yrityksen itselleen.
– Siihen aikaan busseja saattoi käydä päivän aikana pihassa 20-30. Nyt on linja-automatkailu vähentynyt, arvelee Pirkko Salonen.
– Kyllä me siinä käydään, mutta toimintaan ei puututa. Vapaapäivien tuuraajiksi voidaan mennä niin, että saavat välillä levätä, hän toteaa.
Sammeli Salosen yrityksellä, SatoMato Oy:llä on kaksi muutakin osakasta pääosakkaan lisäksi: hänen sisarensa Anni-Maarit Salonen ja veljensä Ismael Suoninen.
– Kolmisen vuotta on puhuttu tästä sukupolvenvaihdoksesta ja nyt täytyi tehdä jokin ratkaisu asiaan. Jos yritys olisi mennyt vieraalle, niin tottakai se olisi ollut haikeaa, mutta nyt voidaan kuitenkin käydä siellä aina silloin tällöin, Pirkko Salonen kertoo.
– Ei meillä ole niin minkäänlaisia tulevaisuudensuunnitelmia tai toiveita - paitsi matkustelu, hän toteaa nauraen.
Karhunpesäkivellä eivät uudet yrittäjät säikähdä bussin tuloa pihaan, vaikka tulijat eivät ole muistaneetkaan ilmoittaa tulostaan etukäteen.
– Kyllä me jo osataan varautua siihen, että ei vaan yksinkertaisesti ilmoiteta. Osa ilmoittaa, jos haluavat vaikka syödä tässä, kertoo Sammeli Salonen.
Lettu on Karhunpesäkiven ykköstuote, vaikka muitakin herkkuja löytyy.
– Letunhan tietävät kaikki ulkomaita myöten. Se on sellainen perushyvä, eikä siinä voi oikeastaan mennä mikään vikaan, vakuuttaa nuori yrittäjä. Muita haluttuja juttuja kahvilan puolella ovat perinteisesti olleet poronkäritys ja lohikeitto.
– Me tullaan laajentamaan toimintaa aika huomattavastikin siitä, mitä se nyt on, tuumii talon isäntä. He haluavat kehittää enemmän luontokohdetta ja kertoa lisää karhunpesäkivestä sekä muustakin ympäröivästä luonnosta. Koska he ovat ainoita toimijoita alueella, on siihen Sammeli Salosen mukaan melko hyvät mahdollisuudet.
– Tässä on Myössäjärvi ihan nelostien vieressä. Järvi on melko hyvä kalakohde, iso ja syvä ja siihen on aikoinaan istutettu kalaa, mutta kyllä sitä löytyy omanakin kantana. Me kyllä neuvotaan, jos joku haluaa opastusta kalastusasioihin, vakuuttaa Sammeli Salonen.
Hänen mukaansa Myössäjärvi, takana kohoava Karhunpesävaara ja karhunpesäkivi ovat hyvä yhdistelmä ja antavat hyvät mahdollisuudet alueen kehittämiseen.
Itse karhunpesäkivelle on alhaalta 284 askelmaa. Siitä reitti jatkuu vielä muutama sata metriä eteenpäin, kunnes kulkija on tasanteella, josta näkyy Inarijärvi.
Sammeli Salonen on keskustellut karhuasiantuntijan kanssa karhunpesäkiven historiasta. He ovat yhdessä tulleet siihen johtopäätökseen, että tarina. jossa mies olisi karhun kanssa herännyt samasta luolasta, kun kumpikin ovat menneet karhunpesäkiven sisään sateelta suojaan, on melko epäuskottava.
– Karhuhan tekee aina maapesän, eivätkä ne mene sateelta suojaan. Sitä me mietittiin, että jos kalastaja tai metsästäjä on säilyttänyt siellä kiven sisässä lihaa tai kalaa, niin karhu on voinut mennä sinne sisälle syömään niitä. Se, että joku on siellä sisällä nukkunut samaan aikaan karhun kanssa, kuulostaa melko mahdottomalta, hymähtää Sammeli Salonen.
Karhunpesäkivi on siirtolohkare, jonka sisään on rapautunut luola, tafoni. Tafoni on suurin, mitä Suomesta on löydetty. Luola on melko iso, pienen huoneen kokoinen, vaikka suuaukko onkin pieni.
– Olen tehnyt ohjelmapalveluita tällä alueella, ja on meitä ollut siellä viisitoista samaan aikaan, niin että kyllä sinne mahtuu, vakuuttaa Sammeli Salonen.
Karhunpesäkiven kahvila-ravintolassa ja matkamuistomyymälässä työskentelee omistajapariskunnan lisäksi kolme kesätyöntekijää. Yritys on avoinna syyskuun loppuun, lokakuussa aiotaan tehdä remonttia. Tarkoituksena on pitää yritys auki myös talvella ja tarjota silloin ohjelmapalveluita.
Sammeli Salonen on ollut yrityksessä töissä vuodesta 2016 lähtien.
– Kun tässä olen tehnyt tetit ja topit, niin kyllä tämä on jo melko tuttua, hän miettii.
– Ajatuksia omasta tulevaisuudesta on ollut vaikka minkälaisia, mutta olen ollut niin kauan tässä mukana, että tähän on jo jonkinlainen tunnesidekin, hän tuumailee elämästään.
Kaikki ovet ovat avoinna nuorelle yrittäjäpariskunnalle, joka innokkaasti odottelee, mitä kuluva kesä tuo tullessaan.