Ihmiset

Joikun kodalla saamelaisten kansallispäivää vietetään työn merkeissä

Joiku-Kotsamon safariyritys Saariselällä täyttää 30 vuotta. Armi ja Timo Palonojan yrityksen toiminta on perustunut alusta saakka saamelaisen kulttuurin ja elämäntavan aitoon esittelyyn.

Perheyrityksen ensimmäiset asiakkaat tulivat Suomesta, mutta hyvin pian myös kansainväliset matkailijat löysivät ainutlaatuisen ohjelmapalvelun.

Ensimmäinen kotarakennus pystytettiin kauas metsän keskelle ja sinne järjestettiin hiihtovaelluksia sekä moottori-kelkkakuljetuksia reen kyydissä. Nopeasti asiakkailta tuli pyyntö, että he voisivat myös itse ajaa kelkoilla. Tästä saivat alkunsa kelkkasafarit.

Joikun Kota ja Porofarmi valmistuivat vuonna 2000

Kun charterlennot alkoivat yleistyä Lapin matkailussa, kysyntä keskittyi Saariselän ympärille ja alkoi uusien ohjelmatuotteiden suunnittelu. Ulkomaalaiset suuret ryhmät olivat erityisesti kiinnostuneita poroista ja joulupukista, joten aika oli sopiva porosafareiden kehittelyyn.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joikun Kota ja Porofarmi, kuten paikka tänään tunnetaan, valmistui Saariselän läheisyyteen uuden vuosituhannen kynnyksellä vuonna 2000. Porofarmin rakentaminen oli Armin ja Timon yhteinen voimanponnistus. Se on toiminut useiden saamelaisten ohjelmapalveluiden suunnannäyttäjänä muille alueen matkailuyrityksille.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana yritys on keskittynyt lähes yksinomaan ulkomaalaisten asiakkaiden palveluun. Timon toimiessa ohjelmaisäntänä ja Armin farmin emäntänä.

Perheen aikuiset lapset ovat työskennelleet tiiviisti mukana ohjelmapalvelussa ja työntekijöitä palkattiin myös perheen ulkopuolelta. Koronavuoden pysähdykseen saakka vieraita saapui porofarmille käytännössä Maapallon jokaiselta laidalta Etelänapamannerta lukuun ottamatta.

Kun Lapin matkailu vuosi sitten vaimeni, on toimintaa jatkettu pienemmällä tekijämäärällä ja suomalaisia asiakkaita palvellen. Tilanne on vaikea, mutta ei onneksi toivoton.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aitoutta arvostetaan

Saamelaisten kansallispäivää vietetään ensi lauantaina 6. helmikuuta. Juhlallisuuksia järjestetään silloin perinteisesti eri puolilla Saamenmaata ja sen ulkopuolella.

Joiku-Kotsamolla juhlinta keskittyy 30 vuoden taipaleeseen aitona saamelaisena perheyrityksenä. Joiku-Kotsamo Safarien toimitusjohtaja Armi Palonoja haluaa tuoda yrityksen toiminnassa saamelaisuutta esille monella tavalla. Hän kokee tärkeänä, että asiakkaille kerrotaan rehellisesti mitä saamelaisuus on, sillä hyvin usein mielikuvat ovat jollain tavalla värittyneitä tai puutteellisia.

– Saamelaisuus näkyy monella tavalla Joiku-Kotsamon ohjelmapalveluiden luonteessa ja sisällössä. Tätä aitoutta vierailijat arvostavat, Armi sanoo.

Mitä Armi sitten itse ajattelee saamelaisten kansallispäivästä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se merkitsee minulle omaa identiteettiä, kuulu-mista ryhmään, jonka koen omakseni. Saamelaisten identiteetti on viime vuosikymmeninä voimistunut ja näen sen erittäin valoisana asiana. Esimerkiksi saamen kielet ovat kovaa vauhtia elpymässä ja kielitaito nähdään nykyään voi-mavarana, ei haittana kuten joskus menneinä aikoina. Käytän työssäni lapinpukua kuten muutkin työntekijämme, joilla sellainen on. Sekin on tärkeä osa identiteettiämme ja kertoo keitä me olemme ja mistä tulemme.

Joiku-Kotsamolla ollaan juhlapäivänä työn touhussa kuten asiaan kuuluu. Silloin kun asiakkaat tulevat, heitä palvellaan. Suurella sydämellä ja aitoudella.

Ilmoita asiavirheestä