Ajankohtaista

Iniseekö kesällä korvan juuressa paljon vai erittäin paljon? – Biologi kertoo, miltä näyttää tuleva hyttyskesä

Kevät etenee ja kesä lähestyy. Auringosta ja lämmöstä nauttivien lomalaisten ihanuutta varjostavat Suomen suvessa perinteisesti myös ötökät, joista ikävin lienee inisevä ja verta imevä hyttynen.

Vaikka Saariselän tunturikylän alue tunnetaankin hyttysvapaana vyöhykkeenä, yhtään sen ulkopuolelle suuntaavia taatusti kiinnostaa, minkälainen hyttyskesä on tiedossa tänä vuonna.

Lapin maakuntamuseon amanuenssi, biologi Jukka Salmela latistaa odotuksia kertomalla, että ennusteiden tekeminen tulevasta hyttyskesästä on vaikeaa, lähes mahdotonta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkiksi Etelä-Lapissa tilanne on tällä hetkellä se, että hyttysen toukat ovat vasta kuoriutuneet. Tässä vaiheessa ne ovat siis varhaisessa toukkavaiheessa, kertoo eilen maastossa tilannetta tarkkailemassa käynyt Salmela. Etelämpänä Suomessa toukat ovat noin kolme viikkoa varhaista toukkavaihetta pidemmällä.

Salmela kertoo, että Suomessa ihmistä riivaavat hyttyslajit ovat niin sanottuja sulamisvesihyttysiä eli hyttyset munivat munansa sulamisvesistä muodostuviin lammikoihin. Runsaslumisen talven jälkeen sulamisvesiä on paljon, ja hyttysten toukilla on silloin potentiaaliset elinolosuhteet.

Se ei kuitenkaan vielä riitä. Kesän hyttysten määrään vaikuttaa paljon tulevien viikkojen sää. Tarkemmin ottaen se, kuinka vesi pysyy lammikoissa, joihin hyttyset ovat tehneet munansa.

– Jos nyt alkukesälle sattuu törkeät helteet eikä sada yhtään, voi olla että nämä sulamisvesilammikot ehtivät kuivua, Salmela kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos näin tapahtuu, toukat eivät ehdi kehittyä aikuisiksi hyttysiksi.

– Tarkkaa ennustetta ei voi siis antaa, toteaa Salmela.

– Toisin kuin esimerkiksi Luonnonvarakeskus tekee marjaseurantaa sen perusteella, minkä verran marjoissa on kukkia, raakileita ja valmiita marjoja, hyttysten suhteen meillä ei ole tällaista seurantajärjestelmää.

Salmela muistuttaa myös alueellisista eroista, joita Suomessa esiintyy hyttystenkin suhteen.

Ilmoita asiavirheestä