Heti nauttimaan ilman turhia odotteluja – Ravintola Kuksa haastaa perinteisen ravintolakokemuksen
Laanilaan avattu Ravintola Kuksa haluaa tarjota asiakkailleen kohtuuhintaista ja hinta-laatusuhteeltaan erinomaista ruokaa ja palvelua. Sillä pääsee jo pitkälle, ravintolan vastaava ja ideoija Vesa Kauhanen uskoo.
Laanilan palvelutarjonta täydentyi vuoden alussa uudella illallisravintolalla, kun matkailu- ja majoituspalveluja tarjoavan North Fundamentin omistama Ravintola Kuksa avasi ovensa. Omistaja on ivalolainen monialayrittäjä Kari Pääkkö.
Muutama kilometri Saariselältä etelään sijaitseva Laanilan kylä on ollut viime aikoina otsikoissa muutenkin. Viime syksynä saatiin lukea, kuinka vanhan ja rapistuneen Laanihovin tilalle aletaan rakentaa uutta hotellia. Vain vähän aikaisemmin oli uutisoitu, että naapuritontille nousee Wilderness-ketjun kuudes hotelli.
Vesa Kauhasen mukaan isot hotelliprojektit eivät kuitenkaan olleet syynä siihen, että ravintola päätettiin rakentaa juuri Laanilaan.
– Alkuideanahan tämä on rakennettu meidän omille asiakkaille, sillä meillä on täällä paljon majoitusta alle kilometrin päässä ravintolasta. Mutta mielellään tänne ovat kaikki tervetulleita, varsinkin paikalliset, hän sanoo.
Haluan, että tämä paikka on enemmän olohuone kuin ravintola. Tavoite on se, että tänne on kiva tulla, täällä on helppo rentoutua ja kaikki sujuu niin kuin pitääkin, Vesa Kauhanen toteaa.
Ravintola Kuksan toimintaperiaate poikkeaa hieman totutusta, sillä alkuruoka tarjoillaan seisovasta tapaspöydästä. Tällä taklataan pitkä odottelu.
– Suurimpia ongelmia sesonkiaikaan joka puolella on se, että kun pääset sisään ravintolaan, sen jälkeen monesti joutuu odottelemaan pitkään, että joku tulisi palvelemaan. Meillä toimitaan siten, että kun asiakas tulee, hän saa menun eteensä, minkä jälkeen me esitellään tapaspöydän valikoima, otetaan juomatilaus ja asiakas pääsee heti nauttimaan, Kauhanen sanoo.
Alkuruokajärjestelyn tavoitteena ei kuitenkaan ole, että asiakas saataisiin ruokittua mahdollisimman nopeaan. Asia on pikemminkin päinvastoin: asiakaskokemuksesta pyritään saamaan mahdollisimman rento, sosiaalinen ja nautinnollinen ilman turhaa odottelua.
Myös työntekijöiden kannalta toimintamalli on havaittu sujuvaksi: kolmella työntekijällä saadaan hoidettua koko 52-paikkainen ravintola, kun kaikkia ruoka-annoksia ei tarvitse kantaa erikseen pöytiin.
– Siksi meillä on myös suositus, että pöytä varataan etukäteen, jotta pystymme jakamaan ajankäytön sopivasti.
Ravintola Kuksassa panostetaan laadukkaisiin raaka-aineisiin, jotka hankitaan aina mahdollisuuksien mukaan läheltä. Esimerkiksi marjat, poronliha ja kala tulevat paikallisilta tuottajilta. Viikoittain vaihtuvalta ruokalistalta ei kuitenkaan löydy aina kaikkein perinteisimpiä lappilaisia ruoka-annoksia, kuten poronkäristystä tai lohikeittoa.
– Täytyy ymmärtää myös kansainvälisiä ruokailutrendejä ja makutottumuksia. Esimerkiksi tyrnissä tai lakassa on aika vahva maku. Ne pitää olla muutettuna sellaiseen muotoon, että siitä tykkäävät myös ulkomaalaiset. Tavoitteena on, että ruoka maistuu kaikille, sehän on minun tehtävä: tyytyväinen asiakas, Kauhanen pohtii.
Hän tietää, mistä puhuu. Ivalon Törmäsestä kotoisin oleva Kauhanen lähti maailmalle jo nuorena. Ensin Helsinkiin, sitten ulkomaille, missä vierähtikin lopulta vuosikymmeniä. Noina vuosina hän kartutti ravintola-alan kokemustaan työskentelemällä sekä omissa että toisten omistamissa ravintoloissa. Pitkä kokemus löytyy myös yksityiskokin tehtävistä, mikä kuljetti häntä ympäri maailmaa.
Kun koronapandemia iski, oli aika palata Suomeen. Inariin ja Ivaloon hänet toi takaisin – ainakin toistaiseksi - halu ja mahdollisuus tuoda ehkä jotain uutta synnyinseudulle.
Kauhanen kertoo olevansa luottavainen Ravintola Kuksan tulevaisuuden suhteen.
– Me tarjotaan kohtuuhintaista ja hinta-laatusuhteeltaan erinomaista ruokaa ja palvelukin on kohtuu hyvää. Sillä pääsee jo pitkälle, hän toteaa ja hymyilee.
Ravintolassa ei ole erikseen tarjoilijoita, vaan kaikilla tekijöillä on vahva keittiötausta.
Jatkossa tavoitteena on, että ravintola ei toimisi pelkästään illallisravintolana, vaan sille löytyisi käyttöä myös päiväaikaan. Perinteistä lounasravintolaa siitä ei kuitenkaan ole tarkoitus tehdä, Kauhanen kuitenkin huomauttaa.
– Voisimme esimerkiksi järjestää lounas tarjoilua ryhmille, yksityistilaisuuksia yrityksille ja yhdistyksille ja tehdä myös yksityiskokkikeikkoja. Meillä on myös ulosmyyntiä eli meiltä voi esimerkiksi tilata vaikka useamman hengen illallismenun, jonka me valmistamme ja pakkaamme valmiiksi ja neuvomme sitten, miten sen kanssa toimitaan.
Hän myös muistuttaa, että vaikka keittiö suljetaan kello 21, baari pidetään auki niin kauan kuin asiakkaita riittää. Lisäksi tavoitteena on, että ravintola saataisiin pidettyä auki kesällä ja sesongin ulkopuolella ainakin tilausravintolana.
Visio on joka tapauksessa selvä:
– Haluan, että tämä paikka on enemmän olohuone kuin ravintola. Tavoite on se, että tänne on kiva tulla, täällä on helppo rentoutua ja kaikki sujuu niin kuin pitääkin, Kauhanen toteaa.
Ravintola Kuksa
Avoinna ke - ma klo 17.30–21.00
Lähes kaikki tarjottava ruoka valmistetaan itse paikan päällä käsityönä
Ruoka on gluteenitonta, saatavilla myös vegaani- ja kasvisvaihtoehdot
Menuvaihtoehdot: Tapaspöytä ja jälkiruokabuffet/ tapaspöytä, pääruoka, jälkiruokabuffet/ vain pääruoka/ vain jälkiruokabuffet
Pöytävaraus on hyvä tehdä etukäteen ennen klo 15 numerosta +358 44 2396547 tai ravintolakuksa@north-frontier.fi
Osoite Laanilantie 8
www.north-frontier.fi/fi/ravintola-kuksa