Paikallisuutiset

Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen kuuluu vastuulliseen matkailuun

Lapin luonto ja upeat erämaamaisemat houkuttelevat matkailijoita ympäri maailman. Talviseen luontoon pääsee tutustumaan helposti erilaisilla safareilla ja nykyisin moni valitsee moottorikelkkailun sijaan rekikoira-ajelun. Eläimiin perustuva matkailu kasvaakin vauhdilla ja siksi on tärkeää kiinnittää huomiota myös eläinten hyvinvointiin.

Törmäsen kylässä, vain yhdeksän kilometriä Ivalon keskustasta ja neljä kilometriä Ivalon lentokentästä sijaitsevan Kamisak-huskykennelin karvaiset asukkaat toivottavat tulijan äänekkäästi tervetulleeksi. Häkeistä tuijottaa vastaan sinisiä, ruskeita ja siniruskeita silmäpareja.

Kamisakin koirat ovat kaikki puhdasrotuisia siperianhuskyja. Se on arktinen rotu, joka on jalostettu rekikoiraksi. Työkoirana se tarvitsee paljon liikuntaa ja tekemistä. Toisaalta rotu on tunnetusti myös seurallinen eikä sillä ole vahtikoiralle luontaista omistushalua tai epäluuloisuutta vieraita kohtaan.

Kaikki 170 siperianhuskya asustavat häkeissä. Mika Nylundin mukaan ne pääsevät siten parhaiten toteuttamaan lajille tyypillistä käyttäytymistä. Hän omistaa Kamisak-perheyrityksen yhdessä vaimonsa Sannan kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Häkeissä koirat voivat vapaasti leikkiä ja jopa nahistella keskenään. Ketjussa kiinni oleva koira ei pysty vastaavanlaiseen vuorovaikutukseen, Nylund toteaa.

Yhdessä häkissä on sen suuruudesta riippuen kahdesta viiteen koiraa. Koirat voivat olla samasta pentueesta tai vaikkapa äiti ja tytär. Vanhempi uros voidaan laittaa häkkiin nuorempien urosten kanssa näyttämään rauhallista esimerkkiä.

Kamisakin koiratarhassa käy säännöllisesti myös vieraita. Joskus huolestunut eläintenystävä kyseenalaistaa koirien häkkielämän eettisyyden. Silloin Nylund yleensä esittää vastakysymyksen.

– Voidaan myös kysyä, onko eettisesti oikein pitää koiraa kerrostaloasunnossa yksin koko työpäivän ajan ja viedä se sitten hihnalenkille asfaltoidulle kadulle?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nylund kuitenkin myöntää, että koirien hyvinvointia ja niiden pitoon liittyviä eettisiä kysymyksiä tulee mietittyä paljon. Ei ole aina yksinkertaista pitää koiria ”elävänä käyttökalustona”, kuten tilinpäätöksessä koirien kohdalla lukee.

– Kyllä tässä tulee vastaan myös kurjia juttuja. Varsinkin vaimoni ottaa rankasti kaikki eläimiin liittyvät menetykset, esimerkiksi jos joku vanhoista koirista joudutaan lopettamaan tai joku pennuista kuolee äkillisesti. Koirat pääosin syntyvät meillä kotona ja niiden kanssa eletään ja työskennellään yhdessä vuosia, joten on selvä, että niistä tulee läheisiä. Mielestämme koiria tulisi kunnioittaa samalla tavalla riippumatta siitä onko se kotikoira vai niin sanotusti työkoira. Safareilla koirat kuitenkin pääsevät tekemään sitä, mistä tykkäävät ja mikä on tälle rodulle ominaista: juoksemaan maastossa ja vetämään rekeä.

Eläinlääkäri valvoo koirasafariyritysten toimintaa

Nylund muistuttaa, että koirasafariyrityksen tulee tehdä eläinten pidosta ilmoitus aluehallintovirastoon mistä tieto kulkee eteenpäin kunnan valvovalle eläinlääkärille. Eläinlääkärin kanssa ollaan muutenkin säännöllisesti tekemisissä, esimerkiksi silloin, kun koirat saavat rokotukset. Lisäksi eläinlääkäri tekee kennelissä vuosittaisen tarkastuskäynnin.

Tarkastuskäynnillä läpikäytävä asialista on pitkä. Nylund kuitenkin kokee sen hyödylliseksi ja kertoo yhteistyön eläinlääkärin kanssa sujuvan pääsääntöisesti hyvin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ongelmallisena hän näkee sen sijaan niin sanottujen villien toimijoiden valvonnan. Nämä ovat yleensä ulkomaalaisia keikkalaisia, jotka saapuvat omien koiriensa kanssa paikkakunnalle ja viipyvät siellä vain lyhyen aikaa.

– Heidän valvontansa on todella vaikeaa, sillä yleensä he ovat jo ehtineet siirtyä seuraavaan paikkaan, ennen kuin eläinlääkäri saa heistä tiedon, Nylund toteaa.

Erityisen huolissaan hän on siitä, että muutama yksittäinen toimija voi vastuuttomuudellaan pilata koko alan maineen.

Koira käyttötarkoituksen mukaan

Rekikoiraharrastajien keskuudessa esiintyy kaksi koulukuntaa, joiden näkemykset koirien halutuista käyttöominaisuuksista eroavat jonkin verran toisistaan. Koiravaljakkokilpailuissa vetokoirina käytetään paljon eri rotujen risteytyksiä, joiden ominaisuuksissa on haettu nopeaa juoksuvauhtia. Jos risteytyksessä on käytetty lyhytkarvaista rotua, vähenee luonnollisesti myös sen jälkeläisten turkin määrä.

Koirasafareilla koiran juoksuvauhti ei sen sijaan ole niin merkittävä tekijä. Esimerkiksi siperianhuskyt ovat tunnettuja siitä, että ne pystyvät vetämään kevyttä kuormaa kohtalaisella nopeudella pitkiä matkoja. Kun safareilla pysähdytään kahvitauolle tai jäädään yöksi talviseen luontoon, ei siperianhuskyn kaltaisella arktisella rodulla ole vaikeuksia pakkasen kanssa.

Ristiriitoja syntyykin silloin, kun lyhytkarvaisia valjakkokilpailukoiria käytetään myös safareilla.

– Lyhytkarvaiset koirat eivät pärjää ulkona kovassa pakkasessa ilman suojaa. Ja totta kai se näyttää pahalta myös safarivieraan silmiin, kun koira palelee, Nylund toteaa.

Hänen mielestään koirasafareiden tulisi olla ennen kaikkea hauskoja, turvallisia ja rauhallisia kokemuksia. Sellaisia, joissa matkailija pääsisi kokemaan ympäröivän luonnon täysin ainutlaatuisella tavalla. Silloin kaiken täytyy olla kunnossa, koiria ja varusteita myöten.

Kamisakin asiakkaina on paljon eurooppalaisia matkailijoita. Nylund on huomannut, että he ovat hyvin valveutuneita eläinten hyvinvoinnista toisin kuin esimerkiksi osa aasialaisista matkailijoista.

– Jos asiakkaalle halpa hinta on kaikista tärkein kriteeri eikä eläinten hyvinvointi kiinnosta heitä lainkaan, se valitettavasti mahdollistaa tietyt lieveilmiöt tällä alalla, hän sanoo viitaten villeihin toimijoihin.

Hän muistuttaakin, että safariyrittäjällä itsellään on päävastuu koirien hyvinvoinnista. Siksi hän onkin tyytyväisenä pannut merkille, että hiljalleen myös koirasafariyrittäjät ovat alkaneet järjestäytymään ja luomaan alalle yhteisiä pelisääntöjä.

Yksi konkreettinen esimerkki tästä on marraskuussa julkaistava opaskirja matkailueläinten hyvinvoinnista. Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston yhteishankkeen tavoitteena on ollut varmistaa eläinten hyvinvoinnin toteutuminen lappilaisissa matkailupalveluissa.

Ilmoita asiavirheestä