Hyvinvointi
Avotulien teossa täytyy huomioida monta asiaa
Kesäisin voimassa voi olla metsäpalovaroitus ja keväisin ruohikkopalovaroitus, jotka molemmat kieltävät avotulen teon. Tulia ei myöskään saa tehdä joka paikkaan.
Metsä- ja ruohikkopalovaarojen aikana on yksiselitteisesti avotulentekeminen kielletty.
– Avotulta on metsässä tai vaikkapa rannalla paljaalle maalle tehty nuotio, kertoo Sodankylän palomestari ja asemavastaava Lasse Rytkönen .
Kaikki tulenkäyttö, josta tuli voi levitä maapohjan tai kipinöinnin kautta, lasketaan avotuleksi.
– Toisin sanoen avotulta ovat myös erilaiset kertakäyttögrillit, Rytkönen toteaa.
Kuitenkaan maapohjasta eristetyt grillit eivät ole avotulta, eli niitä saa käyttää myös metsäpalovaroituksen aikana. Myös tulisijoja, joista kipinöinninkään vuoksi tuli ei pääse leviämään, voi käyttää metsäpalovaroituksen ollessa voimassa.
Tulia ei saa tehdä toisen maalle ilman omistajan lupaa.
– Avotulen tekeminen ei ole siis jokamiehen oikeus, Rytkönen lisää.
Tulet tarkoituksenmukaisella paikalla ja tavalla
Rytkönen myös toteaa, että pelastusviranomainen suosittelee, että tulet tehtäisiin tarkoitukseen sopivalla tulentekopaikalla.
Luontopolkujen varrella on yleensä turvallisia tulentekopaikkoja taukopaikoilla, jonne tulet voi tehdä.
– Haluan muistuttaa, että esimerkiksi nuotiossa ei saa polttaa taajamaa-alueen ulkopuolellakaan muita kuin risuja tai puutarhajätettä. Talousjätteet eivät missään olosuhteissa kuulu nuotioon, Rytkönen sanoo.
Tulet voi tehdä valtionmailla
Metsähallitus on antanut yleisen luvan tulentekoon maastossa valtion mailla Lapissa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla.
Kuitenkin, jos alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulentekopaikka, tulistelun täytyy tapahtua siellä.
Kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla voi olla omia järjestyssääntöjä, jotka määrittelevät tulentekoa.
Kansallispuistoissa omat säännöt
Tulenteko voi olla eri tavoin sallittua tai kiellettyä kansallispuistoissa, sillä kansallispuisto on voitu jakaa eri vyöhykkeisiin, jota määrittelevät tulen tekoa. Pääsääntöisesti kuitenkin tulenteko on sallittu tulentekopaikoilla ja mahdollisilla rajoitusosilla tulien pitäminen on kielletty.
Eri kansallispuistoissa ja luonnonpuistoissa on erilaisia järjestyssääntöjä, joissa on määritelty missä nuotion saa tehdä, metsähallitus kertoo.
Retkeilijän tulisikin aina tarkastaan alueen tulenteko säännöt luontoon.fi-verkkopalvelusta sekä mahdolliset metsäpalovaroitukset.