Paikallisuutiset

Alkon hanapakkauspussien keräysalue laajenee pohjoiseen Suomeen

Alkon hanapakkauksien sisäpussien ja viinipussien eli hanapakkauspussien kierrätysverkosto laajenee. Pussit on voinut 3. helmikuuta alkaen kierrättää myös pohjoisessa Suomessa, kun 43 Alkon myymälää liittyy mukaan kierrätysverkostoon.

Pussit voi jatkossa palauttaa esimerkiksi Saariselälle, Ivaloon ja Utsjoelle. Laajentumisen jälkeen yhteensä 247 Alkon myymälässä on keräysastia, johon hanapakkauspussit voi palauttaa.

Kierrätyspolttoainetta sementinvalmistukseen

Myymälöihin palautetut hanapakkauspussit hyödynnetään sementinvalmistuksessa, jossa niiden alumiini sitoutuu sementtiin ja muovi käytetään kierrätyspolttoaineena korvaamaan kivihiiltä. Myymälöihin palautetut pussit kuljetetaan muutoinkin ajettavien paluukuljetuksien mukana, ja edelleen Paraisilla sijaitsevalle sementtitehtaalle. Tavoitteena on, että Alkolle ei keräyksestä synny lisäkuljetusten tarvetta.

– Vuodesta 2015 alkaen olemme keränneet jo lähes 21 tonnia eli noin 105 000 hanapakkauspussia hyötykäyttöön. Vuonna 2018 pusseja kerättiin 10,4 tonnia. Määrät ovat vielä maltillisia, mutta verkoston laajentuessa keräysmäärätkin toivottavasti kasvavat, kertoo Alkon kestävän kehityksen päällikkö Laura Varpasuo .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pantitonkin pakkaus on hyvä kierrättää

Viinipussit ja hanapakkaukset ovat pantittomia juomapakkauksia, eivätkä kuulu pantillisen keräysjärjestelmän piiriin. Hanapakkauspussit on hyvä kuitenkin kierrättää vastuullisesti palauttamalla ne hanoineen Alkon myymälöiden keräysastioihin.

Mikäli lähimmässä Alkon myymälässä ei ole keräysastiaa, voi pussit lajitella paikallisten jätehuoltomääräysten mukaisesti. Kirkkaat viinipussit lajitellaan yleensä muoviin tai energiajätteeseen ja alumiinia sisältävät pussit lajitellaan sekajätteeseen. Hanapakkauksen kartonkikuoret lajitellaan kartonkikeräykseen.

Materiaalit kiertävät uusiksi tuotteiksi tai poltetaan energiaksi

Pantittomat juomapakkaukset ja muut juomapakkausmateriaalit lajitellaan materiaalin mukaan oikeisiin jätejakeisiin. Huomaathan, että lajitteluohjeissa on paikkakuntakohtaisia eroavaisuuksia. Tarkista siis oman alueesi ohjeistus.

hanapakkauksen kartonki, kartonkitölkki = kartonki

hanapakkauksen muovinen sisäpussi, hana, kahva = Alkon keräyspiste, muovi tai energiajäte

hanapakkauksen alumiinia sisältävä sisäpussi, viinipussi, hana, kahva = Alkon keräyspiste tai sekajäte

luonnonkorkki = sekajäte

muovinen korkki, muovinen kierrekapseli = muovi tai energiajäte

metallikorkki, metallinen kierrekapseli, pullonkaulusfolio = metalli

pantiton lasipullo = lasi

pantiton muovipullo = muovi tai energiajäte

pantiton tölkki = metalli

pantiton keraaminen juomapakkaus = sekajäte

pantiton muovilla päällystetty lasipullo, pantiton maalattu lasipullo = sekajäte

Materiaalit hyötykäyttöön – juomapakkausten lajittelu ja kierrätys

Juomapakkaukset ovat arvokasta materiaalia. Pantilliset pullot ja tölkit voi palauttaa mihin tahansa palautuspisteeseen Suomessa. Muut materiaalit ja pantittomat juomapakkaukset lajitellaan materiaalin mukaan oikeaan jätejakeeseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palautetut alumiinitölkit sulatetaan ja niistä valmistetaan uusia tölkkejä. Kierrättäminen kannattaa, sillä kierrätysmateriaalista valmistettu alumiinitölkki tuottaa 85 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä verrattuna tölkin ensivalmistusprosessiin. Materiaalina käytetty alumiini voi kiertää lähes loputtomiin.

Muovinen PET-pullo rouhitaan kierrätyksen jälkeen muovipelleteiksi. Kirkkaasta uusiomuovista tehdään pulloaihioita, joista valmistetaan uusia muovipulloja. Värillisistä pelleteistä valmistetaan muita kierrätys-PET-tuotteita.

Lasipullot murskataan, puhdistetaan ja lajitellaan värin mukaan. Kierrätysmateriaalista valmistetaan Suomessa esimerkiksi vaahtolasia, lasivillaa tai lasimursketta. Yleisesti ottaen uusiolasin käyttäminen lasinvalmistuksessa säästää huomattavan määrän energiaa, sillä neitseellisen lasin valmistaminen vaatii erittäin korkean lämpötilan, noin 1400-1600 ˚C. Lisäksi pieni osa pantillisista olutpulloista voidaan käyttää heti pesun jälkeen uudelleen juomapakkauksina.

Pantillisten juomapakkausten kierrätysjärjestelmää ylläpitää Suomen Palautuspakkaus Oy PALPA.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

(Lähde: Suomen Palautuspakkaus Oy PALPA)

Ilmoita asiavirheestä