Paikallisuutiset
Kotimaista taidetta, käsintehtyjä huonekaluja – Utsjoki Arctic Resort tuo pisaran luksusta lappilaiseen matkailuun
Tenojoen törmällä seisoo valkoinen rakennus, jonka sinisellä seinällä hyppivät lohet. Hotelli avattiin virallisesti kesällä 2023. Kauniin päärakennuksen ja ympärillä olevien erikokoisten iglujen pihoilla on hiljaista. Yritys panostaa talveen, mutta ohikulkija saa huoneen myös kesäaikaan. Luksusta tavallisiin hotellihuoneisiin tuo sangen erikoiset kylpyhuoneet ja huoneen koko.
Minua on Utsjoella vastaanottamassa Anania, intialainen ict-asiantuntija, joka tuli Lappiin ja Kakslauttaseen talvella 2020-21. Hänellä ovat opinnot vielä kotimaassaan kesken, mutta tarve tehdä jotakin erilaista kuljetti hänet Suomeen ja Lappiin. Hän oli myös utelias maasta, jossa on kylmää.
– Intiassa + 36C, täällä saman verran pakkasta, hän toteaa mietteliäänä.
Istumme Ananian kanssa ravintolasalissa, jonka sisustusta ja maisemaa ihailen. Myös ravintola Pisara muistuttaa iglua Tenon ylle kaartavine lasiseinineen.
– Talvella eniten asiakkaita tulee Yhdysvalloista, toiseksi eniten Intiasta. Kolmanneksi suurin asiakasryhmä on Indonesiasta, hän selittää.
Kaikkiaan asiakkaissa on 95 eri kansallisuutta. Yritys on kääntänyt katseensa myös Kiinaan nyt, kun rajat ovat auenneet.
Utsjoen hotellin sesonki on marraskuun alusta huhtikuun loppuun. Ryhmät tulevat lentäen joko Kirkkoniemeen, Ivaloon, Rovaniemelle tai Kemiin. Reitti kulkee Rovaniemen kautta Kakslauttaseen, sieltä Utsjoelle ja edelleen Kirkkoniemeen tai päinvastoin.
Työntekijöitä on Kakslauttanen Arctic Resort Oy:llä kaikkiaan 35 eri maasta. Työväkeä liikutellaan Kakslauttasen ja Utsjoen hotellin välillä tarpeen mukaan.
– Meillä oli täällä kesäkuussa juhlat 80 hengelle ja Kakslauttasesta tuli 3 ihmistä tänne auttamaan, Anania kertoo. Kakslauttasen työntekijöistä on osa tällä hetkellä lomalla kotimaassaan. Osa heistä tulee takaisin ja lisää palkataan sen mukaan, kun tarve on.
– It-spesialisti, apulaisjohtaja, talousjohtaja, henkilöstöjohtaja, he kaikki ovat suomalaisia. Kyllä meillä on suomalaisiakin töissä, hän vakuuttaa.
Hotellilla on huoneita kaikkiaan 12 ja keloigluja 10. Huoneista yhdeksän on superior-luokkaa, neliöitä jokaisessa liki 40. Suuremmassa Shamaani-huoneessa on tilaa vielä enemmän, kun makuuhuone on erikseen. Kaikissa huoneissa on keittiötila ja sauna.
Keloigluissa majoittuu mukavasti jokaisessa kuusi henkeä. Kaksi pääsee ihailemaan yötaivasta lasin alle. Vielä enemmän luksusta kaipaava voi vuokrata luksus-lasi-iglun, jossa on peräti kolme iglun muotoista makuuhuonetta. Vuoteita on kaikkiaan 12:lle. Näitä on vain kaksi. Huoneiston keittiöön saa Ananian kertoman mukaan oman kokin, jos sellaiselle on tarvetta.
Päärakennuksessa olevassa Deluxe Teno -sviitissä kiertää parveke koko Tenon puoleisen sivun, joten virran voimaa voi ihailla myös ulkoa. Nukkumapaikkoja on tässä kuusi.
Utsjoki Arctic Resort voi majoittaa kaikkiaan 80 vierasta ja mahdolliset lisävuoteissa nukkujat tämän lisäksi.
Majoittujat saavat aamupalan, mutta päivällinen pitää varata etukäteen. Tällä hetkellä hotellilla on jo menu valmiina ja ravintola auki.
– Ruokalistalle on suunniteltu esimerkiksi intialaisia erikoisuuksia, kertoo Anania.
Yrityksen omistaja Jussi Eiramo toteaa, että heillä käy paljon intialaisia vieraita, jotka eivät halua muuta kuin intialaista ruokaa. Kokeista osa on intialaisia. Heitä on myös muun muassa Thaimaasta ja Kiinasta.
Talvisin ryhmät valitsevat etukäteen lounaat ja päivälliset, jotka haluavat ostaa. Ryhmillä on kolmen ruokalajin illallinen, johon on mahdollisuus tilata kalaa, kanaa tai pihviä.
Hotellissa on kaksi ravintolaa, Pisara-ravintola päärakennuksessa ja lisäksi Kesänavetta, jossa ruoka valmistuu ravintolan keskellä olevalla avotulella. Rakennustyyppi on samanlainen kuin aikaisemmin lypsypaikkana toimineissa kesänavetoissa.
Arctic Resort Utsjoki luottaa aktiviteeteissaan luontoon, vaikka paikalliset eivät olekaan ihan kaikessa samaa mieltä yrittäjän kanssa. Moottorikelkkaura ja yrittäjän suunnittelema venesatama matkailukäyttöön ovat vielä käsittelyssä. Moottorikelkkaurasta päättää Metsähallitus.
– Viime joulun aikaan hotelli oli auki viikon. Aktiviteetit olivat kaikki Kakslauttasessa, kertoo Jussi Eiramo.
Norjan puolelta voisi ostaa esimerkiksi husky-safareita, mutta heillä eivät Eiramon mukaan resurssit riitä isojen ryhmien palvelemiseen. Porosafareita on kyllä tarjolla.
– Tulevana talvena joudumme ehkä lähes kaikki aktiviteetit järjestämään Kakslauttasessa, Eiramo miettii.
Utsjoen hotelli on avoinna nyt 20.9. asti, jonka jälkeen se avataan seuraavan kerran talveksi.
Ainakin Anania on tyytyväinen työnantajansa hotelliin.
– Hän on todellakin tuonut tänne meille pisaran paratiisia, Anania toteaa.