Ihmiset 

Kumilauttaretkiä Ivalojoella ja melontaa Luttojoella – Lapin Luontolomat haluaa osaltaan olla nostamassa Saariselän kesämatkailua lentoon

Tässä juttusarjassa Saariselän alueen asukkaat ja yrittäjät kertovat tarinansa ja muistelevat menneitä aikoja. Juttusarja tuotetaan yhteistyössä Saariselän kyläyhdistyksen kanssa.

Tanja Ohenojan ja Peeter Veltsonin kesätoimistossa näyttää usein tältä. Kuva: Tanja Ohenoja

Vesille vie kesämatkailijan tie. Niin käy suurella todennäköisyydellä, jos lähtee Saariselän alueen luontoon Lapin Luontolomien kautta.

Yrityksen kesäaktiviteettien valikoimista löytyy muun muassa kanoottien ja kajakkien vuokrausta sekä ohjattuja kumilauttaretkiä muun muassa Ivalojoelle, Suomujoelle ja Tankajoelle.

– Ohjatut melontaretket ovat kysyttyjä. Talven pilkkipaikkaa hyödynnämme kesälläkin, rannalta on helppo kalastella. Lisäksi meillä on vene, jolla teemme lyhyitä reissuja Inarijärvelle esimerkiksi Korkia-Mauran jääluolaa katsomaan, yrittäjät Tanja Ohenoja ja Peeter Veltson kertovat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos asiakas haluaa kunnon kalastusretken tai vaikka vuokrata maastopyöriä, hankimme ne yhteistyökumppaneiltamme. Omia pyöriä meillä ei enää ole, vaan teemme yhteistyötä hiihtokeskuksen kanssa, Tanja jatkaa.

Peeter sanoo suoraan, että yritys ei tällä hetkellä tee kesäkaudella kovaa tulosta. Toisaalta silloin on mukava olla töissä, kun arki on rennompaa.

– Liikevaihto tehdään talvella. Kesä ei niin tuota, mutta on kiva tarjota matkailijoille mahdollisuuksia ympäri vuoden.

Tanja Ohenojan ja Peeter Veltsonin pitää Saariselällä monta muutakin asiaa kuin oma yritys. Kuva: Eetu Kupulisoja

Lapin Luontolomat Oy on yksi Saariselän vanhimmista yrityksistä. Se on perustettu vuonna 1982.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesämatkailun kehittäminen kuluu ehdottomasti yhdeksi Luontolomien ja lukuisten muiden toimijoiden yhteiseksi tavoitteeksi.

– Korona-aikana matkailijoita kävi kesälläkin ja he käyttivät rahaa, mutta nyt osa on karannut ulkomaille ja Suomi on muutenkin kesätapahtumia täynnä. Kovasti ollaan matkailujärjestöjen kanssa tehty töitä, että kesämatkailukin lähtisi täällä paremmin lentoon, yrittäjät mainitsevat.

Tanja ja Peeter tulivat töihin Luontolomille vuonna 2014. Alun perin yrittäjäkaksikko tapasi toisensa Hämeenlinnassa vuonna 2005, jonne virolaislähtöinen Peeter oli muuttanut.

Kesiä he viettivät Pohjois-Norjassa Pykeijassa. Siellä syntyi ajatus, mitä jos kokeilisi asumista Lapissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pykeijassa törmäsimme saariselkäläisiin. He vakuuttivat meidät, että tämä on paras paikka. Sillä tiellä ollaan. Pari talvikautta olimme Teerenpesässä, kun meillä oli ravintola-alan koulutus. ”Tepessä” alkoi kuitenkin tuntua, että haluaisi välillä uloskin. Lähdimme eräopaskouluun, jonka harjoittelun suoritimme Luontolomilla.

Harjoittelu johti pysyvämpiin töihin. Saman tien Luontolomien perustajat Tuula ja Teuvo Katajamaa alkoivat myydä heille ajatusta osakkuudesta. Vuonna 2017 tehtiin kaupat.

– ”Tupu” ja Teuvo olivat jo siinä iässä, että he halusivat luopua operatiivisesta toiminnasta. Piti sitä vähän aikaa miettiä, mutta kun kaikki oli sinänsä valmista varusteita ja asiakaskuntaa myöten, lähdimme mukaan. Tupu toimii neuvonantajana edelleen.

Kuinka hyvin tavoite ulkotöihin pääsystä on toteutunut?

– Peeterillä paremmin, kun hän on enemmän safarioppaana. Minulla on pääasiassa toimistohommia vuokraamon puolella, Tanja vastaa.

Yrittäjäkaksikon pitkäaikainen parisuhde päättyi viime vuonna, mutta yhtiökumppaneina ja hyvinä ystävinä he ovat pysyneet ja tulevat pysymään jatkossakin.

Peeter saa viettää isomman osan työpäivistään ulkona kuin Tanja. Etenkin kesällä kelpaa.

Kesäkaudella Tanja Ohenoja ja Peeter Veltson pyörittävät yritystä pitkälti kahdestaan: töissä on vain koskenlaskuja vetäviä oppaita.

Talvella työntekijöitä on yhteensä noin kahden henkilötyövuoden edestä.

– Me olemme pieni toimija, mutta koemme, että sellaisiakin tarvitaan. On hyvä, että on valtava Lapland Safaris, ja sitten on meidän kaltaisiamme pieniä toimijoita. Molemmille on omat paikkansa.

Luontolomien rooli pysynee samanlaisena tulevaisuudessain.

– Pienenä pysytään, mutta pyritään parantamaan laatua vuosi vuodelta. Pitää erottua muista vähän erilaisella kalustolla ja erilaisilla retkillä. Ja tarjota yksilöllisempää ja laadukkaampaa palvelua. Kesän eteen pitää tehdä töitä, että silloinkin saadaan enemmän väkeä tulemaan.

Kuten kuvastoon kuuluu, luontolomien mahdollistajat viihtyvät omalla vapaa-ajallaan paljon luonnossa. Harrastuksiin kuuluvat muun muassa melonta, pyöräily, sienestys ja marjastus - sekä totta kai hiihto.

Kaksikolla on selvä kolmen kohdan lista siihen, mikä heidät yrityksen lisäksi pitää Saariselällä vuodesta toiseen: luonto, kyläyhteisö ja VPK.

– Luonto on se mikä täällä viehättää. Kun astut ovesta, olet erämaassa, Peeter sanoo.

– Kyläläisiin tutustuimme jo Teerenpesässä työskennellessämme. Kausitöihin tullessa pääsee tutustumaan kyläläisiin ja moni tuleekin tänne uudestaan kausitöihin tai ihan pysyvästi, Tanja jatkaa.

– VPK:n hommat auttavat myös viihtymään. Se on hienoa, kun on ensin ollut 12 tuntia töissä ja sitten pääsee VPK:n keikalle, he nauravat.

Töiden ja VPK-toiminnan yhdistämisestä Peeter sai äärikokemuksen helmikuussa 2022, kun käsky kävi sammuttamaan kauppakeskus Kuukkelin tulipaloa. Sammutustyöt kestivät aamuyöstä seuraavan päivän iltaan, mutta välissä Peeter kävi vetämässä parin tunnin kelkkasafarin.

Peeter huomauttaa, että mikäli Saariselältä haluaa välillä lähteä maailmalle, sekin onnistuu helposti Ivalon tai Rovaniemen lentokentältä.

– Tämä ei ole syrjäinen paikka, vaikka kaukana onkin.

Talvikausi suksineen ja muine varusteineen on myös Lapin Luontolomien ykkössesonki. Kuva: Eetu Kupulisoja
Ilmoita asiavirheestä