Ruoka

Missä on Saariselän paras pizza? – Testasimme tunturikylän ravintoloiden poropizzat, useammalle huippuarvio

Mikä sopii paikkaamaan vaelluksen aiheuttamaa energiavajetta? Millä selätetään krapula? Katso myös video!

Saariselän suuressa pizzavertailussa olivat mukana ylärivin Kuukkelin, Pirkon Pirtin ja Santa's Hotelsin sekä alarivin Fienon, Nesteen ja Lapland Hotelsin pizzat. Kuva: Eetu Kupulisoja

Saariselän pizzat ovat todella hyviä. Niin on helppo todeta, kun on maistanut samalla kertaa kuuden eri ravintolan antimia.

Haimme testiämme varten pizzat kaikista tunturikylän ravintoloista, joissa niitä netistä löytyvien tietojen perusteella paistetaan. Valitettavasti Anne's Garden & Grill oli testipäivänä suljettu laitevian vuoksi, joten se jäi pois laskuista. Kiilopää jätettiin ulkopuolelle sijaintinsa takia.

Taktiikkana oli ottaa ravintoloiden listalta pizza, jonka täytteenä on poroa. Kuten odottaa sopi, eri ravintolat toteuttivat poropizzan eri tavalla ja eri täytteillä. Kahta täysin samanlaista täytekomboa testissä ei ollut, joskin useampi ravintola tarjosi poron kera punasipulia ja/tai aurajuustoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Katso videokooste ja kommentoi, mikä olisi sinun valintasi!

Video: Ville Vaarala

Testissä olivat mukana Kuukkeli, Neste, Pirkon Pirtti, Fieno, Santa's Hotel Tunturin ravintola Pirtti sekä Lapland Hotels Riekonlinnan ravintola Linnansali. Ravintolat eivät tienneet, että pizza päätyy arvioitavaksi.

Raatiin kuuluivat Saariselän Sanomien päätoimittaja Anssi Tapio ja toimittaja Eetu Kupulisoja, Inarilaisen toimittaja Ville Vaarala sekä mediasihteeri Susanna Järvinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

He arvioivat jokaisen pizzan ulkonäköä, pohjaa, täytteitä ja makua asteikolla 1-5. Raatilaisten antamista pisteistä laskettiin keskiarvo. Yhden pizzan teoreettinen maksimipistemäärä oli siis 20 pistettä.

Neste, Talon pizza. Kuva: Eetu Kupulisoja

Neste

Nesteen pizzassa ensimmäisenä silmään pistää iso koko. Kyseessä on koko joukon suurin annos. Siitä huolimatta hinta oli koko porukan halvin.

Talon Pizzan erikoisuus muihin verrattuna on kananmuna, jota on harvemmin nähty pizzatäytteenä. Liekö tottumuksen puutteesta kiinni, ettei se sykähdyttänyt raatia.

Muuten Talon Pizzan täytevalikoima on perinteinen ja toimivaksi todettu: savupororouhe, aurajuusto ja punasipuli. Täytteiden määrässä ei ole säästelty ja tomaattikastiketta on levitetty mukavasti aivan reunoille asti, joten pizza näyttää hyvältä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuten hinnasta voi päätellä, monia osa-alueita leimaa tuntuma edullisten raaka-aineiden käytöstä. Erityisesti aurajuustosta raati pani merkille, ettei se taida olla Valion Auraa vaan jotain halvempaa vaihtoehtoa.

Myös pohja ja tomaattikastike jättivät toivomisen varaa.

Kriittisestä arviosta huolimatta voi todeta, että jos samalla istumalla ei olisi saanut muita pizzoja, olisi Nesteen pizzan ahmaissut hyvällä ruokahalulla.

Kenelle: Duunarille tai himourheilijalle, joka kaipaa sekä fyysistä että henkistä lisäenergiaa kuormittavasta päivästä selviämiseen.

Ulkonäkö: 2,375

Pohja: 2

Täytteet: 2,25

Maku: 2

Yhteispisteet: 8,625 pistettä.

Neste Saariselkä sjaitsee osoitteessa Kiveliöntie 8. Ravintolan pizzalista netissä: https://www.nestesaariselka.fi/pizzat

Kuukkeli, Poropizza. Kuva: Eetu Kupulisoja

Kuukkeli

Kuukkelin pizzalaatikon sisällössä riittää tutkittavaa pidemmäksi aikaa. Täytteissä ei ole säästelty, sillä Poropizza sisältää peräti kuutta täytettä.

Poroa on kahdessa muodossa: sekä lämminsavumuruna että kylmäsavuviipaileina. Niiden kaverina on perinteisistä täytteistä punasipulia ja rucolaa. Muista erottavia täytteitä ovat leipäjuusto ja pikkelöity puolukka – todellisia Lapin erikoisuuksia siis.

Myös Kuukkelin pizza on suurikokoinen ja täyttää laatikon reunoja myöten. Pohja ei erottunut hyvässä eikä pahassa, joskin yksi maistelija kuvaili sitä sopivan kärähtäneeksi.

Täytteiden suhteen raati mietti, oliko niitä jopa vähän liikaa – vähemmän voisi olla enemmän. Lapin makujen rohkea ja mielikuvituksellinen käyttäminen keräsi kuitenkin kehuja.

Yhteen raatilaiseen poikkeavat täytteet tekivät niin suuren vaikutuksen, että hän antoi Kuukkelin pizzalle koko joukon parhaan arvosanan.

Kenelle: Lomailijalle, joka haluaa kaikki Lapin maut kerralla samaan pizzaan.

Ulkonäkö: 3,5

Pohja: 3,25

Täytteet: 3,25

Maku: 3

Yhteispisteet: 13 pistettä.

Kahvila-Ravintola Kuukkeli sijaitsee Kauppakeskus Kuukkelin ylimmässä kerroksessa Siula-talossa osoitteessa Kelotie 2. Pizzalistaan voi tutustua ja ruokaa tilata myös Foodoran kautta: https://www.foodora.fi/restaurant/itsq/kuukkelin-kotikeittio-saariselka

Linnasali, Poro. Kuva: Eetu Kupulisoja

Linnasali (Lapland Hotels Riekonlinna)

Lapland Hotels Riekonlinnan ravintola Linnasali käyttää poropizzassaan porosalamia, vuohen vuoristojuustoa ja tuoretta rucolaa.

Riekonlinnan pizza kärsi ehkä eniten kuljettamisesta ravintolasta testiympäristöön. Rucolalle kuljettaminen ei ikinä ole eduksi, ja tässä tapauksessa myös muut täytteet olivat kuljetuksen aikana kasaantuneet toiselle reunalle.

Kun edellä mainittu unohdetaan, sai Poro-pizza pelkistetystä ulkonäöstään kehuja. Pohja ei herättänyt tunteita puolesta eikä vastaan.

Täytteitä raati piti kauttaaltaan laadukkaina. Rucola toimii muiden täytteiden kanssa hyvin, eikä porosalamiviipaleissakaan ole moittimista.

Sen sijaan juuston määrää maistelijat pitivät liian suurena. Pizza oli niin juustoinen, että se piti syödä veitsellä ja haarukalla, kun muut pystyi syömään käsin.

Toinen kritiikin kohde oli tomaattikastike, joka korostui liian voimakkaasti täytteiden läpi. Yleisvaikutelma pizzasta oli, varmasti jälleen osin kuljetuksesta johtuen, rasvainen.

Siitä huolimatta maku oli kauttaaltaan hyvä, eikä Linnasalista tarvitse missään nimessä poropizzan syötyään poistua pettyneenä.

Kenelle: Pitkän vaelluksen Urho Kekkosen kansallispuistossa suorittaneelle, joka haluaa takaisin maastossa menettämiään kaloreita laadukkaalla pizzalla.

Ulkonäkö: 3,375

Pohja: 2,875

Täytteet: 3,75

Maku: 3,25

Yhteispisteet: 13,25 pistettä.

Ravintola Linnasali sijaitsee Lapland Hotels Riekonlinnassa osoitteessa Saariseläntie 13. Pizzalista netissä: https://www.laplandhotels.com/FI/lapin-hotellit/saariselka/lapland-hotels-riekonlinna/ravintolat

Pirtti, Pirtin pizza. Kuva: Eetu Kupulisoja

Pirtti (Santa’s Hotel)

Santa’s Hotel Tunturin ravintola Pirtti käyttää poropizzassaan majoneesia, mikä on omiaan erottamaan Pirtin pizzan muista testin osallistujista. Etenkin, kun kyseessä on tulinen majoneesi.

Raadista löytyi kaksi aiemmin Oulussa asunutta ja siellä paikalliseen majoneesikänkkyyn ihastunutta testaajaa, joille Pirtin pizza toi mieleen känkkylöiden makumaailman.

Pirtti käyttää poroa savupaistin muodossa. Toisena lihatäytteenä on tulinen salami. Niiden ja majoneesin ohella täytteiden joukosta löytyy myös sinihomejuustoa.

Tulisen salamin ja ennen kaikkea majoneesin tuoma polte peittää tehokkaasti pizzan muita makuja alleen. Tulisen ruoan ystävistä koostuvan raadin mielestä maku ei ole liian tulinen, mutta matalamman toleranssin omaaville polte saattaa olla liikaa.

Pirtin pizzassa on runsaasti reunaa ennen täytteitä. Pohjaa pidettiin hyvänä peruspohjana, joskin yksi raatilainen kuvaili että se on ”valkoinen kuin suomalainen Mallorcalla”.

Kuten todettua, täytteitä on hieman vaikea arvioida, kun niiden maku peittyy tulisuuden alle. Yksi maistelija kuvaili porolastuja hieman kuiviksi, mutta se oli pieni vika. Mausta jokainen antoi erinomaisen arvosanan.

Useammasta suusta kuului, että Pirtin pizza toimisi erinomaisena krapularuokana.

Kenelle: Juhlijalle, jonka edellinen ilta tuntuu kropassa ja olo kaipaa rasvaista kohennusta.

Ulkonäkö: 3,375

Pohja: 3,25

Täytteet: 3,5

Maku: 3,875

Yhteispisteet: 14 pistettä.

Ravintola Pirtti sijaitsee Santa’s Hotel Tunturissa osoitteessa Lutontie 3. Ruokalista netissä: https://santashotels.fi/ravintola-pirtin-menu/

Pirkon Pirtti, Poropizza. Kuva: Eetu Kupulisoja

Pirkon Pirtti

Myös Pirkon Pirtin Poropizza joutui hieman kuljetuksen uhriksi, kun täytteet olivat kasaantuneet pizzan keskiosaan. Makuelämystä se ei haitannut.

Pirkon Pirtti luottaa yksinkertaisiin ja toimiviin täytteisiin: savupororouheeseen, aurajuustoon ja ananakseen. On tietysti makuasia, kuuluuko ananas pizzaan, mutta neljästä maistelijasta vain yksi antoi siitä miinusta.

Pohjasta Pirkon Pirtti sai koko porukan korkeimman arvosanan. Pohjaa pidettiin sopivan ohuena ja rapeana eli juuri sellaisena, mitä monet etsivät.

Tilauksen yhteydessä kysyttiin erikseen, haluaako asiakas oreganoa. Testipizzan hakija vastasi kysymykseen myöntävästi. Se toi mukavan lisän poron, aurajuuston ja ananaksen sekaan.

Jos täytteet eivät olleet yllätyksellisiä, olivat ne laadukkaita ja myös tomaattikastike keräsi kehuja.

Kauttaaltaan Poropizzaa kuvailtiin ”hyvällä tavalla peruspizzaksi”. Se oli yksinkertaisista raaka-aineista taidolla tehty maukas kokonaisuus, joka ei pettänyt millään osa-alueella.

Yhden raatilaisen arvostelussa Pirkon Pirtin pizza kohosi vertailun voittajaksi.

Kenelle: Hänelle, jonka mielestä ananas kuuluu pizzaan ja joka ei kaipaa erikoisuuksia, vaan laadukkaasti tehtyä peruspizzaa.

Ulkonäkö: 3,25

Pohja: 4,25

Täytteet: 3,625

Maku: 4

Yhteispisteet: 15,125 pistettä.

Ravintola Pirkon Pirtti sijaitsee osoitteessa Honkapolku 2. Pizzalista netissä: https://www.pirkonpirtti.fi/pizza

Fieno, Kekkonen. Kuva: Eetu Kupulisoja

Fieno

Italian ja Lapin makuja yhdistelevän Fienon Kekkonen poikkesi kaikista muista useammallakin tavalla.

Poroa sai täytteeksi vain valkoisten pizzojen puolelta, eli testipizza ei sisältänyt ollenkaan tomaattikastiketta. Se oli omiaan erottamaan sen muista jo ulkonäön osalta. Puolelle raatilaisista pelkistetty ulkoasu toimi, toinen puoli piti sitä värittömänä ja epäili, etteivät suomalaiset ole vielä tottuneet pizzaan vailla tomaattikastiketta.

Koon puolesta Fienon napolilaistyylinen pizza oli testin pienin ja hintansa puolesta arvokkain. Hinta selittyy laadukkaiden raaka-aineiden käytöllä.

Kekkonen häikäisi raatilaisia täytteillään, joita olivat kylmäsavustettu poro, kirsikkatomaatti ja parmesaanijuusto. Kolme neljästä arvioijasta antoi täytteille täydet viisi pistettä.

Ensimmäisellä suupalalla kielelle hyökkäsi parmesaani, jota maistelijat pitivät erittäin hyvänä. Yhden mielestä juustoa oli jopa liikaa, vaikka hän juuston ystäväksi tunnustautuikin.

Porosiivut olivat yksinkertaisen hyviä nekin. Kirsikkatomaatteja näytti aluksi olevan vähänlaisesti, mutta poron alta niitäkin löytyi lisää.

Pohjaa yksi arvioijista piti täydellisenä, mutta muiden mielestä se oli liian paksu ja leipämäinen.

Kaksi raatilaista antoi Fienolle porukan korkeimman arvosanan.

Kenelle: Joka haluaa nauttia artesaanipizzasta fine dine -kokemuksen kanssa.

Ulkonäkö: 3,5

Pohja: 3,5

Täytteet: 4,75

Maku: 4,25

Yhteispisteet: 16 pistettä.

Ravintola Fieno sijaitsee osoitteessa Kiveliöntie 1. Ruokalista netissä: https://fieno.fi/ruokalistat/

Jutusta korjattu kirjoitusvirhe 8.4. kello 10.37.

Lisää aiheesta

Ilmoita asiavirheestä