Paikallisuutiset
Katso videolta, miten syntyy Muossi Grillin legendaarinen Rykimähampurilainen – ”Osa tilaa sitä nimen takia”
Seitsemän vuotta grilliyrittäjänä Saariselällä toiminut Pauliina Ruotsalainen uskoo kestosuosikin suosion takana olevan hampurilaisen makumaailma ja täyttävyys.
Katso videolta, miten Pauliina Ruotsalainen valmistaa Rykimähampurilaisen:
Rykimähampurilainen. Muossi Grillin ikiklassikko, josta monet ovat sen syötyään sanoneet, että kyseessä on maailman paras hampurilainen.
Rykimähampurilainen on vuosikaudet kantanut Saariselän grillin suosituimman annoksen viittaa. Viime vuonna niitä tilattiin yhteensä hurjat päälle 8 000.
Suosikkiburgeri syntyy, kun hampurilaissämpylän väliin laitetaan salaatin, tomaatin, suolakurkun ja kastikkeen kaveriksi sadan gramman naudan täyslihapihvi, paistettua pekonia, kananmuna, juustoa sekä kylmäsavuporoa.
Muossi Grillin yrittäjä Pauliina Ruotsalainen uskoo, että hampurilaisen suosio johtuu yksinkertaisesti siitä, että se on hyvänmakuinen ja täyttävä. Tuskinpa nimikään vähentää kiinnostusta.
– Suomalaisten mielestä nimi on hauska ja osaa tilaa sitä sen takia, mutta ulkomaalaisille se ei sano mitään. Rykimähampurilaista menee kaikkien kansalaisuuksien kesken.
Tämä haastattelu tehtiin tavallisena torstaipäivänä heti sen jälkeen, kun grilli oli avannut ovensa. Ensimmäisen puolen tunnin aikana asiakkaita kävi heti noin 30, ulkomaalaisia lähes kaikki. Heistä silmiinpistävän monen valinta oli Rykimähampurilainen.
– Ulkomaalaiset ostavat enimmäkseen hampurilaisia. Kun kotimaiset matkailijat tulevat, alkaa mennä enemmän lihapiirakoita ja makkaraperunoita, yrittäjä tietää kokemuksesta.
Etelä-Karjalasta lähtöisin olevalla Ruotsalaisella tuli maaliskuun alkupuolella täyteen seitsemän vuotta Muossi Grillin yrittäjänä.
Pauliina Ruotsalaisen vanhemmat Riitta ja Markku Ruotsalainen sekä veli Samuli Ruotsalainen tulivat etelästä vuonna 2012 Saariselälle pyörittämään Laanilan Kievaria.
Pari vuotta myöhemmin silloiset grilliyrittäjät kyselivät heiltä, tietäisivätkö he ketään, joka olisi kiinnostunut jatkamaan grillin toimintaa heidän eläköityessään.
– Olin silloin Vantaalla kotisiivousyrittäjänä ja kaipasin vaihtelua. Uutisissa kerrottiin jatkuvasti Lapin matkailun kasvusta. Pari vuotta sitä piti silti pähkäillä, ennen kuin uskalsi lähteä.
Näin seitsemän vuotta myöhemmin voi jo arvioida: oliko hyvä ratkaisu?
– On ollut ehdottomasti elämäni parhaita ratkaisuja. Bisnes on tosi kannattavaa, minulla on hyviä työntekijöitä, täällä on hyvä kyläyhteisö ja paljon ystäviä.
Grilliyrittäjyyden lisäksi Pauliina Ruotsalaisella on toinen ammatti jumppaohjaajana. Hän vetää Inarin kansalaisopiston jumppia Saariselällä.
– Grillillä olen suorittavassa työssä vain kiireisimpinä aikoina, joten jumppien vetäminen vie jopa enemmän aikaa.
Grillillä arkea pyörittää pääosin pitkäaikainen työntekijä Tipi, joka oli töissä grillillä jo aiempien yrittäjien aikana. Tipi on rekrytoinut remmiin myös tyttärensä ja siskonsa, eli Ruotsalaisella on yhteensä kolme työntekijää.
Ruokalista on pysynyt lähes samana koko Ruotsalaisen aikakauden ajan. Välillä hän on miettinyt, että listaa voisi tiivistää, mutta tullut aina lopputulokseen, että laajempi valikoima on parempi.
Muossi Grilli pysynee entisen kaltaisena jatkossakin. Toisinaan yrittäjän mielessä on käynyt toisen, erilaisen ravintolan perustaminen, mutta ainakin toistaiseksi grilli on saanut riittää.
– Välillä on muiden yrittäjien kanssa haaveiltu paikasta, missä olisi kunnollinen kuntosali, avanto ja sauna. Olisi mahtavaa saada tilat sellaiselle, mutta se vaatisi rahaa ja kunnan vastaantuloa. Kunnollinen jumppasali kylälle olisi sekin jo mahtava.