Kulttuuri

"Haluan tuottaa iloa uudelle yhteisölleni” – Lauri Valola tekee kuvituksia Saariselästä ja haluaa kuulla ihmisiltä, mitkä asiat edustavat heille Saariselkää

Katso videolta, miten idea kuvituksesta toteutetaan mustekynällä paperille.

– Saariselästä on hirmu helppo tehdä taidetta! Tämä on niin rikas ympäristö. Täältä saa voimakkaita mielikuvia ja ihmiset ovat valmiita kertomaan, mikä heille tekee Saariselästä Saariselän, sanoo rinnepäällikkö ja kuvittaja Lauri Valola.

Katso videolta lyhyt oppimäärä, miten kuvitus syntyy:

Syksyllä pysyvästi Saariselälle muuttanut Valola, 20, on jo ehtinyt tehdä jos jonkinmoisia kuvituksia uusista kotikulmistaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mustavalkoisissa kuvituksissa yhdistellään alueen näkyviä maamerkkejä ja ominaispiirteitä tyylikkäällä ja osin jopa heraldisella tavalla.

– Nyt kun olen muuttanut uudelle paikkakunnalle, haluan tuottaa iloa uudelle yhteisölleni.

Sen vuoksi lahtelaislähtöinen Valola haluaa kuulla lisää ihmisten mielipiteitä ja näkemyksiä, missä muodossa he toivoisivat Saariselän esiintyvän kuvituksissa.

– Minulle voi vaikka näyttää kuvia paikoista, jotka itselle edustavat Saariselkää. Tai kertoa tarinoita. Jokainen kuva ja tarina vie eteenpäin. Näin voin olla paremmin kylän äänenä, en vain omien silmieni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mies ja työkalu. Lauri Valola viihtyy vapaa-ajallaan mustekynä kädessään. Kuva: Eetu Kupulisoja

Näkemyksiä kuvituksistaan Lauri Valola on jo kysellyt Facebookin Saariselkä-ryhmässä. Vastapalloon on tullutkin hyviä ajatuksia.

– Moni sanoo, ettei esimerkiksi poroja tai revontulia kannata käyttää, kun niitä on muutenkin kaikkialla. Osa haluaisi uutta näkökantaa, osa taas vaalisi perinteitä. Taiteilijan tavoite on löytää kompromissi, joka miellyttää mahdollisimman monia.

Kuva: Lauri Valola
Kuva: Lauri Valola

Kuvituksistaan Valola on tekemässä yhteistyökumppaninsa kanssa esimerkiksi kangaskasseja, tuopinalusia ja erilaisia tekstiilejä, kuten takkeja ja huppareita.

– Ajatus on, että ensimmäiset muutamat prototyypit saisi valmiiksi pian. Niistä voisi ottaa mallituotteita ja katsoa, missä ne näyttävät hyvältä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Myöhemmin voidaan tehdä vaikka Facebook-ryhmässä yhteistilaus.

Tilaustöitäkin Valola toteuttaa. Tilauksesta tehdystä kuvituksesta voidaan painaa vaikka vain yksi kappale jotain tuotetta.

– Saa nykäistä hihasta. Ihmisiä varten on mukavinta tehdä.

Musiikkia tarvitaan taustalle, sitten Lauri Valola pystyy uppoutumaan täysin kuvittamisen maailmaan. Kuva: Eetu Kupulisoja

Kuvittajana Lauri Valola on omien sanojensa mukaan itseoppinut. Kuvitustöitä hän on tehnyt muun muassa yrityksille ja puolueille.

– Minulla ei ole ketään, jolta olisin ottanut mallia tai hakenut inspiraatiota.

Kuvitukset lähtevät usein liikkeelle taiteilijan omasta ideasta: miltä näyttäisi, jos yhdistäisi poron, Kaunispään ja hieman säröilevän tekstin? Tai tekisi Inarin vaakunasta modernisoidun version? Tai kokoaisi joulukorttiin yksityiskohtia ympäri aluetta?

Kotiin päästessään Valola toteuttaa ajatuksen paperille. Pikkuhommasta ei ole kyse, sillä pienikin työ ottaa helposti kaksi tuntia ja isompi 5–6 tuntia.

Ja kun tehdään mustekynällä paperille, virheisiin ei juurikaan ole varaa.

– Jos kuvitus lähtee tehtaalle, käsittelen sen vielä tietokoneella.

Kuvittaminen on yksityiskohtaista hommaa, kuten kuvasta näkyy. Kuva: Eetu Kupulisoja

Ainakaan tällä erää Valola ei haaveile täysipäiväiseksi taiteilijaksi heittäytymistä, vaan se on mielekästä vapaa-ajan tekemistä Saariselän hiihtokeskuksella työskentelyn ohessa.

– Rinnepäällikkönä minulla on tosi hyvä olla. Saan työskennellä hyvien ihmisten kanssa, enkä ole kääntämässä heille selkääni. Jos kuvittamalla joskus voisi elää, miksei, mutta kynnys on korkea.

– En tee tätä rahan takia. Haluan tuottaa yhteisölle iloa ja tuoda kylän omaa tarinaa esiin, Lauri Valola paketoi.

Kuva: Lauri Valola
Kuva: Lauri Valola
Kuva: Lauri Valola

Kunnonkohotusreissu vaihtui pysyvään asumiseen

Lauri Valolan reitti Saariselälle ei ollut aivan se tavallisin.

Ajatus syntyi kesällä 2022. Lahdessa asunut Valola oli hyväksytty tulevassa, tammikuussa alkavassa varusmiespalveluksessa erikoisjoukkoihin.

Opettajan töitä tehnyt mies tuumi, että luokkahuoneessa ei riittävästi kohoteta kuntoa tulevaa haastetta varten.

Niinpä hän alkoi soitella Lappiin, löytyisikö jostain fyysisempiä töitä. Niitä löytyi Saariselältä.

– Ehdin olla täällä muutaman kuukauden ja siitä jäi hyvä fiilis. Armeijan jälkeen minulle tarjottiin vakituista työtä hiihtokeskukselta, jonka asiakkaana olin ollut vapaapäivinäni.

Yhdeksän kuukauden asepalveluksen jälkeen hän palasi tunturiin – tällä kertaa pysyvästi.

– Täällä haluan olla ja pysyä, vakuuttaa nuori mies, joka aikoo olla kaikin tavoin aktiivinen eri paikallisyhteisöissä.

Hiihtokeskuksen rinnepäällikkönä hänen tehtävänään on vastata, että ”paikallisille on hyvät olot ja turisteille unohtumaton kokemus”.

– Meillä on hyvä tiimi, joka haluaa kehittää toimintaansa. Kesäksikin riittää mukavasti tekemistä.

Lauri Valola on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta tehdä monenlaisia kuvituksia. Nyt niiden aiheet liittyvät Lappiin ja Saariselkään. Kuva: Eetu Kupulisoja
Ilmoita asiavirheestä