Paikallisuutiset
Poromies, vanhempiensa perustamaa poronlihan jalostusyritystä jatkava Aslat-Jon Länsman: ”Sillä lailla salakavalasti mie olen tähän kasvanut yrittäjäksi”
– Paras porotuoteresepti on semmonen, että itse söisin ja tuote maistuisi, sanoo poromies Aslat-Jon Länsman, joka on itse kehittänyt kaikkien Tenon Luonnontuotteen tuotteiden reseptiikan.
Aslat-Jon Länsman jatkaa vanhempiensa Inger ja Pentti Länsmanin yritystoimintaa Tenojoen törmällä Nuorgamin Boratbokcassa.
Länsmanit perustivat yrityksen vuonna 1975 ja aloittivat porotuotteiden myynnin ensin rajakauppana norjalaisille asiakkaille. Myöhemmin myynti kasvoi ympäri Suomea ravintoloille ja vähittäiskaupoille.
– Sillä lailla salakavalasti mie olen tähän kasvanut yrittäjäksi. Armeijan jälkeen aloin työskennellä vanhempieni yrityksessä satunnaisesti ja kesäisin hoisin Tenon jääkellaria, kuvailee Aslat-Jon Länsman polkuaan Tenon Luonnontuotteen yrittäjäksi.
Lukioaikana Utsjoen saamelaislukiossa Aslat-Jon alkoi ajatella, että elintarvikealan ammattikoulutus olisi se, mihin hän haluaisi seuraavaksi jatkaa. Elintarviketuotannon ammatillisen tutkinnon hän kävi opiskelemassa Rovaniemellä.
– Lihan leikkauksen olen oppinut vanhemmiltani. Perhe on tällaisessa yritystoiminnassa paras tuki. Kun minä olen erotuksissa, vaimoni Sivi hoitaa verkkokauppaa ja muita juoksevia asioita, Aslat-Jon toteaa.
Tuotteet jalostetaan omista poroista
Tenon Luonnontuotteen kaikki elintarvikkeet ovat valmistettuja omista poroista.
– Olen panostanut tuotekehitykseen ja lisännyt valikoimiimme uusia erikoistuotteita. Porosäilykkeet, kylmäsavuporo, kuivaliha, porosalami, Aslat-Jon luettelee yrityksen tuotteita, jotka ovat kaupan verkkokaupassa. Jonkin verran tilalla on myös suoramyyntiä.
– Kuljetamme itse tuotteitamme tai sopivin ajoreitti Lapin tai eteläisen Suomen asukkaille voi löytyä myös kuljetusliikkeeltä. Yksityisten lisäksi tuotteitamme menee ravintoloihin ja kauppoihin.
Kun poronlihan tuotantokausi on syksyisin kuumimmillaan, Aslat-Jon tekee veljensä Ovla-Perin kanssa pitkää päivää lihanleikkuussa. Myös perheen ulkopuolista työvoimaa on palkattu.
Poronhoito ja palveluelinkeinot työllistävät Nuorgamissa
Länsmanien mukaan poronhoito ja palveluelinkeinot ovat ammatit, jotka työllistävät Nuorgamissa.
– Jos ei puhu norjaa tai ei ole poroja, työllistymisen mahdollisuudet ovat rajalliset. Myös asunnon löytäminen muualta kylään muuttavalla voi olla haastavaa, Aslat-Jon sanoo.
Opintovapaalla Oulun yliopistossa opiskeleva Sivi Jomppanen-Länsman työskentelee lastentarhanopettajana Nuorgamin päiväkodissa. Hän on kotoisin Lemmenjoelta.
Länsmanin perheen äidinkieli on saame, suomen kielen molemmat ovat oppineet vasta alakoulussa.
Rajaseudulla myös norjan kielen taito on hyvin tarpeellinen, sillä kanssakäymisessä kieli vaihtuu aina tarvittaessa suomen, saamen ja norjan välillä.