Paikallisuutiset
Lumivyöryriski on huomattava myös Saariselällä – Oikeilla reittivalinnoilla ja hyvällä ennakoimisella varmistaa turvallisen retkeilyn
Ilmatieteen laitoksen lumivyöryennusteen mukaan Saariselällä lumivyöryjen esiintymisen todennäköisyys on huomattava. Hoidetuilla rinnealueilla ja merkityillä reiteillä vaaraa ei ole.
Lumivyöryjen riski on huomattava Lapin alueella, myös Saariselällä.
Urho Kekkosen kansallispuisto kertoo, että Saariselkä-Kiilopään alueellakin on havaittu pieniä lumivyöryjä kuruissa.
Jyrkissä maastomuodoissa riski on suurempi. Silloin kannattaa muistaa 25 asteen sääntö: pysytellä rinteillä, joiden jyrkkyys on alle 25 astetta.
– Kurut ovat aina mahdollisia lumivyörypaikkoja, vaikka korkeuserot eivät olisi suuria. Niihin muodostuu lumilippoja, kun tuulee oikeasta suunnasta, asiakasneuvoja Leena Leppälä Metsähallituksen Luontopalveluista muistuttaa.
Jossain vaiheessa lippa romahtaa itsestään, joko ihmisen tai säätilan vaikutuksesta.
Leppälä kuitenkin alleviivaa, että retkeillä voi turvallisesti, kun liikkuu merkityillä reiteillä sekä huomioi sään ja lumiturvallisuusasiat ennakkoon.
Leppälän mukaan Pääsiäiskuru ja Kulmakuru ovat Saariselän alueella ne ”varmat” paikat, joissa tapahtuu lumivyöryjä vuosittain.
Monia muitakin mahdollisia paikkoja rinnettä alas liukuville lumimassoille on.
– Kuruja on tällä alueella paljonkin. Puiston keskiosissa sellaisia paikkoja ovat esimerkiksi Lumikuru ja Pirunportti sekä Jaurutuskuru Sokostin vieressä, jossa sattui isompi lumivyöry viime vuonna, Leena Leppälä sanoo ja kertoo, että matkailijoilta on tullut kyselyitä alueen turvallisuudesta.
– Lumivyöryjen muodostuminen on olosuhdesidonnainen asia eli talvesta kiinni. Tämä talvi näyttää olevan viime talven tapaan suotuisa lumivyöryjen muodostumiselle.
Näin toden totta on. Kylmän ja lumisen alkutalven myötä lumi on ollut kuivaa ja herkkää liikkumaan, koska kiteet eivät ole kiinnittyneet toisiinsa.
Yleensä lumivyöryjä syntyy kevättalvella, mutta esimerkiksi Pallaksella oli jo tammikuun alussa tapahtunut kymmenkunta lumivyöryä. Yhdessä niistä kuoli kaksi ihmistä, hiihtoretkellä olleet äiti ja poika.
Lumen alle jääneellä on hyvin vähän aikaa selvitä hengissä. Eloonjäämisen mahdollisuus pienenee Metsähallituksen luontoon.fi -sivuston mukaan huomattavasti jo 15 minuutin jälkeen.
Ilmatieteen laitoksen virallisessa lumivyöryennusteessa lumivyöryn riski Saariselällä on vaihdellut viisitasoisella asteikolla kakkos- ja kolmostasoilla eli kohtalaisessa ja huomattavassa.
Ilmatieteen laitos tekee ennusteensa Rovaniemen yksikössään. Länsi-Lapissa, kuten Ylläksellä, Pallaksella ja Levillä, tehdään lisäksi omia mittauksia, joita Saariselällä ei tiettävästi tehdä.
Näiden mittausten perusteella tehdään toisinaan Ilmatieteenlaitoksen ennusteesta poikkeavia riskiarvioita. Esimerkiksi Levillä vyöryvaara arvioitiin jo joulukuun alussa paikallisesti kolmoseksi eli huomattavaksi.
Ilmatieteen laitoksen lumivyöryennuste koskee vain hoitamattomia luonnonrinteitä. Hoidetuilla rinnealueilla sekä mastoon merkityillä reiteillä ei ole vaaraa lumivyöryistä.
Miten vältät lumivyörymaaston?
Kulje merkityillä reiteillä tai hiihtokeskuksen rinnealueella.
Kulje loivemmilla (alle 25 asteen) alueilla, kaukana jyrkistä rinteistä.
Kulje harjanteita ja korkeampia muotoja pitkin.
Ole erityisen tarkkana luonnonvaraisilla rinteillä huonolla näkyväisyydellä – ympärillä olevan maaston arviointi on hankalaa.
Tiedä missä olet! Lue karttaa ja käytä puhelimen maastokarttasovelluksia. Älä tukeudu pelkästään puhelimeen, vaan ota mukaan myös paperikartta.
Lumivyörymaastossa liikkuvan pelastusvälineet ovat myös lumivyörylähetin eli piippari, lumitutkain eli sondi sekä lapio.
Älä liiku yksin.
Jopa 90 prosenttia lumivyöryihin menehtyneistä on aiheuttanut lumivyöryn itse, joten ihmisen omilla valinnoilla on suuri merkitys.
Lähde: luontoon.fi
MTV Uutiset julkaisi perjantaiaamuna hurjan videon aidosta pelastustilanteesta Saariselältä vuodelta 1986.
Silloin lumivyöryharjoitus muuttui yllättäen tosipaikaksi. Varusmies, jonka oli määrä esittää harjoituksessa lumivyöryn uhria, jäi oikeasti vyöryn alle.
MTV taltioi, kuinka kaksi ja puoli tuntia vyöryn alla ollutta varusmiestä pelastettiin lumen alta.
Juttua muokattu 2.2. klo 14.46. Päivitetty kauttaaltaan vastaamaan nykytilannetta.