Kulttuuri

50 tunturin tarina tutuksi – Jenny Siivola kirjoitti pohjoisten tunturien atlaksen

Suomeksi ja englanniksi painettu kirja esittelee 50 tunturia niihin liittyvine tarinoineen. Mukana ovat muun muassa Kaunispää, Ukselmapää ja Sokosti.

Jenny Siivola suunnittelee huiputtavansa kaikki kirjan 50 tunturia. Kuva: Elina Melamies

Suomessa ei ole vuoria. Meillä on jääkausien pyöreiksi hiomia tuntureita, jotka tarinoillaan voittavat sen, minkä jylhyydessään häviävät.

Näin alkaa Pohjoisten tunturien atlas -kirja. Kukin tunturi saa teoksessa aukeaman, jonka oikealla puolella on tunturin profiili graafikko-kuvataiteilija Tytti Muurisen ikuistamana ja vasemmalla tunturiin liittyvä tiivis tarina.

Jenny Siivola kokosi ne lukemalla Lappi-kirjallisuutta sekä vanhoja tarinoita ja sanomalehtiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Monessa on pilkettä silmäkulmassa mutta mukana on myös tarinoita joista ei voi vitsailla, hän kertoo.

Lukijalle esitellään esimerkiksi Mosku ja Huttu-Ukko, Haltin häät, Lokan tekojärvi ja vesirakentaminen, Lapin sota ja partisaani-iskut. Oratunturi kohdalla kerrotaan paikallinen kalavale.

Jenny Siivola näyttää kirjasta mitkä tunturit ovat päässeet mukaan. Hänen mukaansa löytyisi helposti myös toiset 50 tunturia. Kuva: Elina Melamies

Tunturikirjalla on esikuva: Judith Schalanskyn kirja Kaukaisten saarten atlas, jota Siivola ihaili puolisonsa kanssa. Siinä saaret on esitelty karttakuvina. Tunturit päädyttiin kuitenkin esittämään sivuprofiilista, sillä siitä näkökulmasta ne tunnistetaan paremmin.

Tunturit kuvittanut Tytti Muurinen käytti töissä ensimmäistä kertaa alkoholimustetta. Värien läpikuultavassa luonteessa on hänen mukaansa jotakin samaa kuin vesiväreissä, mutta väreillä on vielä enemmän omaa tahtoa: niitä käyttävän on maltettava odottaa että värit sulautuvat toisiinsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viidenkymmenen tunturin silhuetin haltuunotto oli kova urakka: osaa Muurinen lähti katsomaan luontoon, toisten tunturien kohdalla hän tyytyi valokuviin ja piirroksiin. Kirjan tunturit on ryhmitelty pohjoisen kahdeksan vuodenajan mukaan.

– Kuvitus nosti painokustannuksia, mutta oli myös arvovalinta, että painatus tehdään Suomessa. Kirja painettiin Oulussa, Jenny Siivola kertoo.

Teoksen kustantaja on Sininen Jättiläinen, jonka perusti vuosi sitten Siivolan puoliso Antti Autioniemi.

Rovaniemeläinen kustannusosakeyhtiö painaa kirjoja suomen lisäksi myös englanniksi ja toivoo, että kirjat löytäisivät myös ulkomaisten matkailijoiden käsiin, ja saisi heidät kiinnostumaan Lapin historiasta ja legendoista. Kirjoja on myynnissä siksi myös Rovaniemen ja Ivalon lentoasemilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pian kaksivuotias Mahti Autioniemi Siivola heräsi päiväunilta mummilassa Kelujärvellä. Kuva: Elina Melamies

Rovaniemellä asuva Jenny Siivola nauttii pienten tekstien kirjoittamisesta. Sellaisia hänen laatimansa tekstit ovat myös tunturiatlaksessa.

– Jotta kokonaisuudesta tulee tasapainoinen, merkkimäärän oli pysyttävä tiukasti valitussa mitassa. Oli tehtävä valintoja kuten esimerkiksi se, että avaanko sellaisia asioita kuin poromerkki tai poroerotus. Tällaiset ovat minulle porosuvun kasvattamana selviä asioita, mutta ulkomaalaiselle ei ollenkaan.

Kirjaan aineistoa kerätessään hänelle itsellekin on selvinnyt paljon uutta. Hän kertoo syventäneensä tietämystään esimerkiksi saamelaisten lasten pakkosuomettamisesta.

– Ja ihmiset on häädetty kodeistaan Lokan tekojärven vuoksi, koska Helsingissä on nähty että tarvitaan vesivoimaa, hän kuvailee.

Ilmoita asiavirheestä