Paikallisuutiset

Saariselän luminen hiihtokeskus on valmiina talvikauteen – Monien suosima rinnealue on saanut valaistuksen ja sitä kautta pidemmän laskukauden

Erityisesti nuoremmat laskijat ovat löytäneet snowparkit ja skicross-radat. Niitä huolletaan tänäkin talvena FIS-tasoisella ammattitaidolla.

Saariselän hiihtokeskus avaa kauden mittaan lisää rinteitä niin nopeasti kuin mahdollista, Fanni Katajamaa vakuuttaa. Kuva: Eetu Kupulisoja

Talvikausi on täällä. Se on viimeistään nyt virallista, sillä Euroopan pohjoisin hiihtokeskus avaa rinteensä tänään 24. marraskuuta.

Kaunispään ja Iisakkipään rinteet houkuttelevat talven aikana noin 50 000 laskijaa nauttimaan lumesta ja vauhdin hurmasta. Kun päälle lisätään itsenäisesti pulkkamäkeä käyttävät, kasvaa lukema entisestään.

Hiihtokeskuksen kauden suurin uudistus on, että Kaunispään ankkurihissin alueen rinteiden valaistus on saatu kesän aikana rakennettua loppuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Monet perheet ja monet laskijat tykkäävät kovasti rinteistä, jotka ovat sillä puolella. Nyt saadaan se alue aikaisemmin auki ja sitä kautta enemmän laskettavaa. Tavoite on, että kyseinen rinnealue saadaan käyttöön jo jouluna, Fanni Katajamaa Saariselän hiihtokeskuksesta kertoo.

Valaistusprojektia on mietitty aiemminkin, mutta se lähti etenemään rivakammin paikallisen harrastajan palautteen pohjalta.

Uudistuksia on luvassa myös esimerkiksi rinneravintola Lieggâ Láávussa. Ravintolassa on uusi keittiötiimi, joka tulee uudistamaan ruokalistaa.

– Siitä olemme innoissamme. Muutenkin meillä on paljon uusia esihenkilöitä, joilta tulee kauden aikana uutta näkemystä ja uusia tapahtumia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteensä laskettelukeskus työllistää reilut 30 koko kauden töissä olevaa täysipäiväistä työntekijää. Esihenkilötehtävissä aloittaa useampia sellaisia, jotka olivat töissä jo viime kaudella, mutta astuvat nyt esihenkilön saappaisiin.

– Meillä on hyvä uusi porukka. Vaihtuvuutta on tullut jonkin verran, kuten aina, mutta paljon on myös kokemusta. Aika kansainvälistä henkilökuntaa on, kun paikallisia on ollut jälleen hankala saada, Fanni Katajamaa toteaa.

Katajamaan perheelle alkamassa on neljäs kausi hiihtokeskuksen yrittäjinä.

Saariselän rinnekartassa on yhteensä 23 rinnettä. Niitä avataan vähitellen kauden mittaan riippuen sekä luonnonlumen määrästä että siitä, miten pakkaset sallivat lisälumen tykittämisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Avajaisiin saadaan auki pulkkamäki, vähintään yksi pitkä laskettelurinne sekä harjoittelualue, eli naruhissi- ja sompahissialue saadaan kokonaan auki. Pikapikaa avataan lisää laskettavaa, kun se on mahdollista.

Tampparilla ei voi ajaa, ennen kuin lunta on riittävästi maassa. Kuva: Eetu Kupulisoja

Koska talvi tuli tänä vuonna suht aikaisin, ehdittiin sosiaalisessa mediassa jo ihmetellä, miksi kauden avaaminen jäi marraskuun loppuun.

Siihen on Fanni Katajamaan mukaan monia hyviä syitä, kuten se, että avajaispäivä on lyöty lukkoon jo kauan aikaa sitten ja aikataulut laadittu sen mukaan. Luonnonlumesta pitkiä rinteitä ei tehdä, joten lumetusta tarvitaan, mikä on kova hommaa ja vaatii tietynlaiset olosuhteet.

– Koko meidän tiimin tavoite on, että vieraamme alusta loppuun saavat niin paljon ja niin hyväkuntoisia rinteitä kuin mahdollista. Teemme ahkerasti töitä ja avaamme niitä heti, kun se on mahdollista.

Maailman pisin pulkkamäki säilyy samantyyppisenä kuin viime kaudella, jolloin sitä uudistettiin ja todettiin muutokset toimiviksi. Pulkkamäessä viihtyvät sekä kotimaiset että ulkomaiset matkailijat.

Pulkkamäki mielletään klassisesti ymmärrettynä perheen pienimpien hauskanpitopaikaksi, mutta Saariselän lähes kahden kilometrin mäki on sen verran hurja, ettei se vertaudu perinteisiin pulkkamäkiin.

– Siinä laskeminen menee urheilulajista. Se on 1,8 kilometriä pitkä ja joissain kohdissa myös jyrkkä, joten se ei sovellu ihan pienille lapsille. Mutta kun tietää, miten pulkkaillaan, siinä pystyy täysin kontrolloimaan vauhtiaan.

Nuoremmille sen sijaan sopivat pari kautta käytössä olleet snowparkit ja skicross-radat, joille on löytynyt mukavasti käyttäjiä. Niitä voisi karrikoidusti sanottuna kuvata lumesta tehdyksi skeittiparkeiksi ja vesipuistoiksi.

Viime kaudeksi alkanut yhteistyö ruotsalaisen snowpark-konsulttiyrityksen kanssa jatkuu. Kansainvälisen hiihtoliitto FIS:n parkitkin rakentava yritys vastaa myös tämän kauden ajan Saariselän parkkien ja ratojen kunnosta parkkimanagerina.

– Myös snowtube-alue sopii perheen pienimmille. Se on ilmaiseksi kaikkien käytössä, Fanni Katajamaa vinkkaa.

Fanni Katajamaa joukkoineen on valmistautunut uuteen talvikauteen siitä asti, kun kesäkausi loppui. Kuva: Eetu Kupulisoja

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, marras-joulukuussa rinteissä nähdään ennen kaikkea brittejä, mutta entistä enemmän myös muualta Euroopasta tulleita.

– Sen jälkeen tulevat keskieurooppalaiset, muun muassa ranskalaiset, saksalaiset ja hollantilaiset. Mutta koko ajan seassa on kävijöitä kaikkialta maailmasta. Kotimaiset matkailijat tulevat helmikuun loppupuolelta alkaen.

Katajamaa iloitsee siitä, että Saariselän alue on onnistunut markkinoinnissaan, sillä talven aikana hiihtokeskuksessa käy todella monia eri kansallisuuksia.

– Se on kestävää, ettei matkailulla ole vain yhtä tukijalkaa.

Laskettelukausi jatkuu tuttuun tapaan vapun jälkeiseen sunnuntaihin eli tällä kertaa 5. toukokuuta saakka.

– Loppukeväät ovat olleet siltä osin haastavia, että hotellit alkavat pistää oviaan kiinni. Monet kotimaiset matkailijat suuntaavat silloin etelän aurinkoon. Toivottavasti yhä useampi löytäisi täältäkin vielä ne kauden parhaat kelit. Kun aurinko paistaa, silloin on mitä mukavin olla rinteessä ja ladulla, Fanni Katajamaa fiilistelee.

Saariselkä on viime vuosina onnistunut saamaan lisää myös kesäajan matkailijoita. Hiihtokeskuksen vuokraamo on talvella hiihto- ja laskettelukäytössä, kesällä vuokrataan pyöriä. Kuva: Eetu Kupulisoja
Ilmoita asiavirheestä