Ihmiset

Halle Helle -romaani käsittelee alkuperäiskansaa koskevia ajankohtaisia kysymyksiä

Halla Helle (Gummerus) on palkitun runoilijan, muusikon sekä kulttuuri- ja ympäristöaktivisti Niillas Holmbergin ensimmäinen romaani. Se tutustuttaa lukijan etelästä Saamenmaalle muuttavan päähenkilönsä matkassa Utsjoen ja rajaseudun saamelaisiin ja heidän elämäänsä, ajankohtaisiin maankäyttö- ja kielikysymyksiin sekä pohjoisen huikaisevaan luontoon.

Samalla teos kuvaa yksilön ja yhteisön ristiriitoja, säröjä identiteetissä ja mielenterveyden järkkymistä. Romaani ilmestyi saamelaisten kansallispäivänä 6.2.

Papin poika Samu jättää etelän taakseen ja muuttaa Saamenmaalle. Merkillisen vahva voima vetää häntä Utsjoelle: Suomen puhutuin saamelainen Elle Hallala, taiteilijanimeltään Halla Helle. Elle hylkää taiteen teon ja erakoituu tunturiin viettämään esivanhempiensa mukaista elämää. Hän lähettää Samulle runomuotoon kirjoitettuja unia. Jung ja Freud apunaan Samu alkaa tulkita unia auttaakseen Elleä. Välittyykö tulkinnoista vain hänen oma halunsa saada Elle lähelleen, ja mitä toisen kulttuurista on omaksuttava ymmärtääkseen sen symboleja?

– Tätä romaania kirjoittaessani pyrin välttämään suoraa vastakkainasettelua alkuperäiskansan ja valtaväestön välillä. Kirjoitusprosessin aikana minulle kirkastui, että kaikki ristiriidat eivät ole välttämättä pahasta vaan ristiriitaisuus on oikeastaan elämän ehto, Holmberg toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niillas Holmberg on saamelainen runoilija, muusikko ja kulttuuri- ja ympäristöaktivisti, joka asuu synnyinseudullaan Utsjoella. Hän yhdistää omintakeisesti runonlausuntaa joikuun ja lauluun ja esiintyy eri kokoonpanoissa. Holmberg sai Kirsi Kunnas -runopalkinnon vuonna 2020 kokoelmastaan Jalkapohja ja on ollut kahdesti ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Ilmoita asiavirheestä