Paikallisuutiset

Homekoiran tarkka nenä paljastaa kodin sisäilmaongelmat

Tarkastus tapahtuu pintoihin tai rakenteisiin kajoamatta

Homekoiraohjaaja ja -yrittäjä Tanja Kyngäs toivoo, että homekoiratarkastus teetettäisiin nykyistä useammin jo ennen kuin uuden kodin kauppakirjat allekirjoitetaan. Parhaassa tapauksessa sillä säästää pitkän pennin ja välttyy pitkittyneeltä asuntokauppariidalta.

Homekoiraohjaaja Tanja Kynkään kokemuksen mukaan homekoirat kutsutaan paikalle yleensä kolmesta syystä. Yksi tyypillinen tilanne on se, että talokaupat on tehty joitakin kuukausia aikaisemmin ja on herännyt epäilys, että kaikki ei ole kunnossa. Toinen yleinen syy on se, että kyseessä on vanhempi talo, jota ollaan aikeissa alkaa remontoimaan tai sen myynti on tullut ajankohtaiseksi. Kolmas on terveysperusteinen eli asukas kärsii erilaisista oireista, joita voivat olla esimerkiksi jatkuva nuha, kuumeilu, silmien kirvely tai ihotulehdukset.

Turhan usein Kyngäs joutuu todistamaan tilannetta, jossa koirat merkkaavat homeen hajun, minkä jälkeen uuteen kotiin joudutaan tilaamaan kuntotutkijan, joka vahvistaa koirien löydökset rakenteita avaamalla ja paljon isommalla hintalapulla. Pahimmassa tapauksessa ilo uudesta kodista vaihtuu asuntokauppariitaan myyjän kanssa.

– Toivoisin, että meidät tilattaisiin jo ennen talon ostoa, jolloin myyjä ja ostaja voisivat maksaa käynnin kimpassa, Kyngäs sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Etelä-Suomessa homekoiria käytetään pohjoista enemmän, mutta Kynkään mukaan yksi ongelma on se, että edes kiinteistövälittäjillä ei aina ole todenmukaista käsitystä siitä, miten homekoiratarkastus toimii.

Homekoirien tasotarkastuksia järjestää Suomessa kaksi eri tahoa, Suomen homekoirayhdistys ja Suomen homekoirayrittäjät, mutta lisäksi tasotestin voi suorittaa homekoiraohjaajan koulutuksen päätteeksi.

Homekoiraohjaajia koulutetaan Suomessa ainoastaan Keski-Pohjanmaalla Kannuksessa. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston koulutus kestää noin vuoden, jonka aikana lähiopetusta on yksi viikko kerran kuukaudessa ja kotona treenataan lähiviikolla opittuja asioita.

Tasotestin läpäisyn jälkeen taitoja ylläpidetään aktiivisella treenauksella työskentelyn ohessa, mutta tasotestin kertaamista suositellaan muutaman vuoden välein.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se on sellainen omavalvontarata, jolla voidaan varmistaa, ettei koira ilmaise liikaa eikä myöskään jätä homeita ilmaisematta, Kyngäs sanoo.

Toimialueena koko Lappi

Alun perin Tanja Kynkään suunnitelmana oli tehdä homekoiratarkastuksia päätyönsä ohessa. Hän perusti yrityksensä tämän vuoden huhtikuussa, mutta heinäkuuhun mennessä homekoiratoiminnasta oli tullut täysipäiväistä. Tällä hetkellä Napapiirin homekoirat on Suomen pohjoisin homekoiratarkastuksia tekevä yritys. Kyngäs asuu Rovaniemellä, mutta yrityksen toimialueena on koko Lappi.

– Rovaniemellä ja lähialueilla riittää paljon töitä. Pohjoisemmas lähdetään sitten aina pidemmälle työkeikalle, missä on useampi kohde kerralla, Kyngäs sanoo.

Matkassa kulkevat innokkaat työkaverit, saksanpaimenkoirat Rusko ja Ellu. Nykyisin kolmevuotias Rusko oli puolitoistavuotias, kun Kyngäs aloitti homekoiraohjaajan koulutuksen. Hieman yli vuoden vanhaa Ellua hän on kouluttanut pennusta asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rusko toimi pioneerina ja sen kanssa oppi myös ne asiat, mitä ei kannata tehdä, hän toteaa.

Homekoiran koulutus kestää vähintään vuoden, usein hieman kauemmin. Vaikka pennun kouluttaminen on helpompaa, onnistuu se myös vanhemman koiran kanssa. Koulutusta helpottaa, jos taustalla on muuta harrastuneisuutta, kuten jäljestämistä, jossa koira on oppinut käyttämään nenäänsä.

Homekoiratoimintaan Kyngäs päätyi hieman sattumalta. Kerran hänen ollessaan poissa kotoa Rusko oli tylsyyksissään tehnyt tuhoja asunnossa.

– Se tarvitsi hirveästi nenätyötä ja aivojen aktivointia, Kyngäs kertoo.

Hän alkoi opettamaan Ruskoa etsimään piilotettuja esineitä: kolikoita, seteleitä, teepusseja. Sitten he siirtyivät ulos etsimään tölkkejä teiden varsilta. Kyngäs mietti, miten Ruskon nenää voisi hyödyntää vielä paremmin, koska tölkeistä ei vielä tienannut kovin kummoisesti. Ammatti, jossa voisi työskennellä yhdessä oman koiran kanssa, kiinnosti.

Hän päätti hakea homekoiraohjaajan koulutukseen, vaikka ei uskonutkaan tulevansa valituksi. Toisin kuitenkin kävi.

Homecocktaileja

Homekoiraksi voi kouluttaa periaatteessa minkä tahansa rotuisen koiran, mutta niin sanotut tylppäkuonoiset rodut haistavat hieman muita rotuja huonommin kuonon mallista johtuen. Suosituimpia ovat työkoirarodut, kuten saksanpaimenkoira, belgianpaimenkoira, bordercollie, labradorinnoutaja, espanjanvesikoira sekä eri spanieli- ja terrierirodut.

Koiralta homekoirana työskentely vaatii erityisesti motivaatiota, jota nostatetaan palkkaamisen lisäksi esimerkiksi suosikkilelulla tai leikittämällä koiraa. Harjoitteluvaiheessa treenin vaikeustasoa täytyy osata säädellä koiran vireen mukaisesti. Yleensä Kyngäs treenaa koiriensa kanssa kerran, joskus kaksi kertaa viikossa, sillä vapaapäiviäkin täytyy mahtua töiden ja treenin lomaan.

Kotonaan hänellä on harjoittelua varten 20 yleisimmän homelajin homeviljelmä, jotka koirat opettelevat tunnistamaan yksitellen. Eri homelajeja on kuitenkin olemassa moninkertaisesti enemmän, joten Kyngäs kerää kosteusvaurioituneita rakennusmateriaaleja, joista hän ”sekoittelee cocktaileja”.

– Jos näen, että jotain rakennusta puretaan tai seinää avataan, voin käydä pyytämässä, että he säästävät minulle pienen osan, koska sieltä voi löytyä uusi homelaji. Vielä niin ei ole käynyt, hän sanoo.

Siistiä sisätyötä

Työkohteessa Kyngäs kiertää tarkastamassa paikat ensin ilman koiria. Kosteissa tiloissa apuna on pintakosteusmittari, jonka avulla hän pystyy näkemään, milloin on kyse vain esimerkiksi suihkun tai saunan jälkeisestä seinä- ja lattiapinnoilla viipyvästä kosteudesta.

Lämpökameran avulla voidaan vanhemmissa rakennuksissa paikantaa ilmavuodot eli kohdat, joissa kylmä ilma tunkee rakenteiden läpi sisälle. Kylmän ilman mukana ulkoa tulee mikrobien haju, joka homekoira on koulutettu ilmaisemaan. Tarkistamalla vuotokohdat voidaan sulkea pois osa koiran merkitsemistä paikoista.

Asuinrakennuksissa on myös muita tyypillisiä paikkoja, jotka homekoira melkein poikkeuksetta ilmaisee. Näitä ovat muun muassa biojäteastia, takkapuut, lattiakaivot sekä jääkaapin ja astianpesukoneen alustat.

– Kerron asiakkaille jo etukäteen, että nämä ovat yleisiä paikkoja, jotta he eivät hermostu turhaan koiran ilmaisuista, Kyngäs sanoo.

Mittausten jälkeen on koirien vuoro. Yleensä Kyngäs kiertää kohteen molempien koirien kanssa erikseen. Se tuo työhön myös luotettavuutta, kun koirat ilmaisevat samat paikat metrin tarkkuudella.

Koirat haistavat myös kattohomeen, mutta silloin hometta täytyy olla runsaasti. Koira yrittää aina päästä mahdollisimman lähelle hajua, joten se saattaa esimerkiksi hypätä pöydälle ylettyäkseen haistamaan paremmin. Särkyvät esineet onkin syytä siirtää turvaan tarkastuksen ajaksi.

Homekoiratarkastuksen eduiksi Kyngäs luettelee sen nopeuden, helppouden ja edullisuuden.

– Koiralla on uskomattoman tarkka nenä. Jos rakennuksessa tuoksahtaa, me voimme käydä tekemässä tarkastuksen koirien kanssa eikä pintoja tarvitse rikkoa. Rakenteiden avaamiseen palaa helposti tonneja ja lisäksi jää reikä seinään. Se harmittaa, jos hometta ei sitten löydykään.

Ja toisaalta, jos koira on tehnyt ilmaisuja, on rakennuksen kohdennetun kuntotutkimuksen tekijällä vuorostaan käytettävissään homekoiratarkastuksesta syntynyt raportti oman työnsä tueksi.

"Kyngäs mietti, miten Ruskon nenää voisi hyödyntää vielä paremmin, koska tölkeistä ei vielä tienannut kovin kummoisesti."
Ilmoita asiavirheestä