Paikallisuutiset

Pororeseptit: Perinteinen poronkäristys ja pottuvoi

Perinteinen poronkäristys on pororuokien ehkäpä legendaarisin muoto ja monelle se on tärkeä muisto pohjoisen matkasta. Makumuiston voi kätevästi toisintaa myös kotikeittiössä laadukkailla raaka-aineilla ja ripauksella pohjoisen tarinoita. Paras lisuke on pakkasen hellästi puraisema puolukkasurvos ja maustekurkut.

Ainekset

1 kg käristyslihaa

3 rkl rasvaa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

2 dl vettä

1 1/2 tl suolaa

Perunamuusi

700 g kuorittuja puikulaperunoita

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

2 rkl voita

2- 3 sipulia

2 dl maitoa

1-2 tl suolaa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ohje

Sulata padassa rasva. Voimakkain maku käristykseen saadaan käyttämällä poron kuuta. Lisää käristysliha pataan pienissä erissä ja ruskista sulaksi. Kun koko lihaerä on sulanut ja ruskistunut, lisää vesi ja suola. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla 10-30 minuuttia. Tarjoa pottuvoin kanssa.

Haudutusajasta on olemassa monta näkemystä. Kun käristys tehdään paistista voi hyvinkin olla, että 10 minuuttia riittää. Samoin, jos liha on todella ohuina lastuina. Kannattaa kuitenkin kokeilla pidempiäkin haudutusaikoja. Reseptien kirjoittaja noudattaa n. 2- 3 tunnin haudutusaikaa, uunissa 125 ºC.

Pottuvoi

Laita potut kiehumaan. Hauduta hienonnettu sipuli voissa kypsäksi, lisää maito ja kiehauta se. Soseuta kypsät perunat ja lisää sekoittaen sipulinen maito. Mausta suolalla. Tarjoile pottuvoi lämmitetyille lautasille, muotoile sopiva kolo keskelle ja annostele käristys siihen. Paras lisuke on pakkasen purema puolukkasurvos ja maustekurkut.

Lähde: Paliskuntain yhdistys, pororeseptit

Ilmoita asiavirheestä