Paikallisuutiset
Sompion luonnonpuisto saamassa uuden järjestyssäännön – Sompiojärvelle talvella
Sompion luonnonpuiston järjestyssääntöluonnos on valmistunut. Metsähallitus ehdottaa luonnoksessa, että Sompiojärvellä saisi liikkua nykyistä vapaammin.
Järjestyssääntö kertoo, mitä tiukasti suojelulla alueella saa ja ei saa tehdä.
Sompion luonnonpuiston järjestyssäännöstä voi antaa lausunnon joulukuun toiseen päivään mennessä.
Noin 18 000 hehtaarin laajuisen Sompion luonnonpuiston järjestyssäännön päivittäminen tuli ajankohtaiseksi, koska kesän alussa luonnonpuistoa koskeva laki muuttui hieman.
Järjestyssääntöluonnoksen mukaan Sompion luonnonpuistossa lihasvoimin liikkuminen on edelleen sallittu merkityillä retkeilyreiteillä. Muutoksena aikaisempaan Metsähallituksen Luontopalvelut ehdottaa, että luonnonpuistoon kuuluvassa Sompiojärven osassa saisi jatkossa liikkua lihasvoimin talvella sekä veneillen kesällä.
Osa Sompiojärvesta kuuluu tiukasti suojeltuun luonnonpuistoon, osa järvestä ei ole luonnonsuojelualuetta.
– Järven luonnonpuiston ulkopuolisilla osilla on saanut liikkua lihasvoimin talvella ja veneillen kesällä aina. Vastavan toiminnan salliminen järven suojellulla osalla ei vaarantaisi alueen luontoarvoja, maankäytön erityisasiantuntija Pirjo Rautiainen perustelee muutosta.
Paikalliset voivat liikkua myös reittien ulkopuolella
Poronhoidon edellyttämä liikkuminen on luonnonpuistossa jatkossakin sallittu. Paikalliset saavat liikkua luonnonpuistossa marjastuksen ja sienestyksen yhteydessä myös reittien ulkopuolella.
Lausuntokierroksen jälkeen järjestyssäännöstä käydään vielä saamelaiskäräjälain ja poronhoitolain mukaiset neuvottelut.
Maamme 19 luonnonpuistoa on perustettu tieteellisiin ja opetuksellisiin tarkoituksiin ja luonnon suojelemiseksi. Luonnonpuistot ovat pääosin yleisöltä suljettuja. Niiden suojelumääräykset ovat tiukemmat kuin esimerkiksi kansallispuistojen. Luonnonpuistoissa ei yleensä saa liikkua ilman lupaa.
Sompion luonnonpuiston lisäksi Lapin luonnonpuistoista myös Mallalla ja Kevolla kulkee kuitenkin retkeilyreitti. Tiukan suojelun takia reitiltä ei saa poiketa.