Paikallisuutiset
Tulevana talvena Pohjois-Lapin matkailussa saatetaan rikkoa ennätyksiä – Varhain satanut lumi on näkynyt kiinnostuksen määrässä etenkin alkukautta kohtaan
Tilauslennot Ivalon lentoasemalle alkavat marraskuussa. Sekä tilaus- että reittilentojen määrissä on kasvua viime vuodesta.
Pohjoisimman Lapin matkailumarkkinointia tekevän Lapland North Destinationsin toimitusjohtaja Hanna Kourin mukaan matkailutalvi näyttää majoitus- ja aktiviteettivarausten perusteella erittäin hyvältä.
Mikäli kaikki menee ennusteiden mukaan, tulevana talvena hätyytellään kaikkien aikojen ennätyksiä.
– Todella hyvältä näyttää. Myös jäsenyritysten kanssa käydyissä keskusteluissa viesti on ollut, että positiivisin mielin odotetaan vilkasta kautta, Kouri sanoo.
Jo viime vuonna päästiin euromääräisesti koronaa edeltäneen ennätysvuoden 2019 tasolle, mutta kävijämäärissä jäätiin vielä hieman jälkeen. Vuonna 2019 koko Pohjois-Lapin matkailualueella rekisteröitiin yhteensä 575 000 yöpymistä, joista kansainvälisiä asiakkaita oli 361 000 ja kotimaisia 214 000.
Kourin mukaan varhain satanut lumi on lisännyt kansainvälisten matkailijoiden kiinnostusta etenkin alkutalvea kohtaan.
Lisää lentoyhteyksiä
Ennätysvuoteen matkailualuetta siivittää osaltaan Ivalon lentokentälle saapuvat reitti- ja tilauslennot, joissa molemmissa on lisätty kapasiteettia tälle talvelle.
Finnair lentää enemmän reittilentoja kuin viime vuonna, mutta lisäksi Ivaloon lennetään suoria lentoja neljästä Keski-Euroopan kaupungista: Frankfurtista, Düsseldorfista, Pariisista ja Zürichistä.
Lentoliikennettä riittää koko talvikaudeksi.
– Tilauslennot alkavat marraskuun puolella ja joulua kohden tahti kiihtyy. Helmi-maaliskuussa Edelweiss Air aloittaa uutena reittilennot Zürichistä, Kouri sanoo.
Hyvä työvoimatilanne
Pohjois-Lapissa sesonkityöntekijätilanne on Kourin mukaan melko hyvä.
– Mitä olen isojen matkailuyritysten edustajien kanssa jutellut, niin työntekijöilläkin tuntuu olevan kiinnostusta aluetta kohtaan ja työhakemuksia tulee paljon. Toki voi olla yrityskohtaisia eroja jonkin verran, hän sanoo.
Sesonkityöntekijöitä saapuu Pohjois-Lappiin ulkomaita myöten, mikä on Kourin mukaan paitsi välttämätöntä, myös kansainvälisten asiakkaiden näkökulmasta hyvä asia.
– Pelkästään paikallisten tai edes kotimaisten työntekijöiden voimin tätä ei pystyttäisi hoitamaan. On myös kiva, että löytyy henkilökuntaa, jolla on kielitaitoa sekä kulttuurintuntemusta, koska yli 75 prosenttia kävijöistä on kansainvälisiä asiakkaita, hän toteaa.