Hyvinvointi

Erämaatupien monenkirjava valikoima

Kulkijoiden iloksi tupia päiväkäyttöön ja yöpaikaksi

Hotellilla nautitun aamupalan voimin jaksaa taivaltaa useita kilometrejä retkipolulla. Sopivan matkan taivaltamisen jälkeen on mukava pitää taukoa päivätuvan suojissa, nauttia evästä ja vaihtaa kokemuksia muiden retkeilijöiden kanssa. Vieraskirjaan signeeraus ja retki voi jatkua päätyen illaksi hotelliin tai muuhun vastaavaan majapaikkaan.

Pidemmällä vaelluksella retkeläiselle on tarjolla yöpymispaikkoja autio-, varaus- ja vuokratuvissa, joita on kansallispuistoissa ja erämaa-alueilla sekä luonnonpuistoissa ja retkeilyalueella. Osa tuvista on maksuttomia, osa maksullisia yöpymispaikkoja. Tuvat on tarkoitettu omin voimin liikkuville retkeilijöille. Koska tuvat ovat kohtalaisen pieniä, myös omatoimisesti liikkuvien ryhmien suositellaan käyttävän yöpymiseen joko omia telttoja tai varaus- ja vuokratupia.

Metsähallitus ylläpitää tupia

Pohjois-Lapissa, UK-kansallispuistosta Nuorgamiin on yhteensä 128 tupaa

Metsähallitus pitää tupaverkostoa tärkeänä ja sitä pidetään kunnossa. Kämppien kuntoa seurataan ja kunnostetaan mahdollisuuksien ja tärkeysjärjestykseen mukaan. Perushuoltotyön hoitaa Metsähallituksen oma väki; luontovalvojat, puistomestarit, rakennusmestari ja kenttäpäällikkö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Osa huoltotyöstä tehdään ostopalveluna yrittäjien toimesta. Merkittävä osa huoltoa on työn ja työjärjestyksen suunnittelu, ostopalveluiden hankinta ja työn organisointi, kertoo Pohjois-Lapin kenttäpäällikkö Aleksander Kopf .

Painopiste tupien korjauksissa on tällä hetkellä Urho Kekkosen kansallispuistossa, joka on Pohjois-Lapin suosituin retkikohde ja Suomen toiseksi suosituin kansallispuisto. Vuonna 2019 Urho Kekkosen kansallispuistossa oli 367 000 käyntiä, koko Pohjois-Lapissa yhteensä yli 600 000 käyntiä.

Pohjois-Lapin puistoalue kattaa Sodankylän kunnan pohjoisosan sekä Inarin ja Utsjoen kuntien alueella olevat kansallis- ja luonnonpuistot, retkeily- ja erämaa-alueet. Luonnollisesti välimatkat ovat pitkiä ja oman haasteensa huoltotyöhön tuovat erämaiset olosuhteet.

Maastoliikenne pyritään minimoimaan ja kesällä huoltoreissuilla pyritään liikkumaan osittain myös lihasvoimin. Esimerkiksi jokaisen polttopuun pinokuution kuljettamiseen kohdistuu huomattava määrä kelkkakilometrejä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjois-Lapissa on ylläpidettävänä yhteensä 128 tupaa. Lisäksi huollon piirissä on lukuisia muita tauko- ja tulipaikkoja, maasto-opasteita ja reittimerkintöjä. Kaikki mahdollinen tavaran kuljetus ja jätteen poiskuljetus tapahtuu lumipeitteisenä aikana. Pienimuotoiset huollot ja korjaukset voidaan tehdä talvella, mutta varsinainen korjausrakentaminen ja remontointi tehdään kesällä.

Normaaliin huoltotyöhän kuuluu esimerkiksi tulisijojen ja savupiippujen nuohousta, kaasupullojen letkujen tarkistusta ja vaihtoa sekä seka- ja käymäläjätteen kuljettamista. Sekajätteen poiskuljettaminen ja tupien ympäristön siivous työllistävät paljon.

Toivottavaa on, että retkeilijät ymmärtäisivät oman toiminnan tärkeyden. Roskaton retkeily tarkoittaa omatoimista jätteiden käsittelyä ja omien roskien poiskuljettamista maastosta. Toive on, että retkeilijät pitäisivät muutenkin omalta osaltaan huolta kohteista, jotka kaikki sijaitsevat pääsääntöisesti hankalan matkan päässä kaukana erämaassa.

Tuvat

Hammastunturin erämaa ja Ivalojoen alue: 13 kpl

Inarin retkeilyalue ja Inarijärvi sekä Vätsärin erämaa: 18 kpl

Kaldoaivin erämaa, Näätämöjoki, Sevetti-Pulmanki vaellusreitti: 10 kpl

Kevon luonnonpuisto, Paistunturin erämaa ja Utsjoen alue: 5 kpl

Ilmoita asiavirheestä