Hyvinvointi
UK-puiston rajalinjojen avaamista
Parhaillaan maastossa on käynnissä Urho Kekkosen kansallispuiston rajan mittaus ja rajalinjan merkintä rajan avausta varten.
Kesän aikana maanmittausharjoittelijat paikantavat rajapisteen, lyövät rajapaalun maahan ja merkitsevät kahden paalun välisen rajan nauhoilla ja merkkikepeillä.
Myöhemmin syksyllä tai talvella metsurit raivaavat rajan auki noin 1,5 metrin leveydeltä. Rajalinjan avaamisen jälkeen varsinainen raja merkitään maastoon maalilla ja infotauluilla.
Koko puisto kierretään
Risukkoa, pöheikköä, laajalle oksansa levittävää kuusikkoa tai aukeaa suota ja tietysti upeaa tunturimaisemaa kuuluu maanmittareiden työmaahan. Joku on voinut nähdä maastossa punaisia rajapaaluja tai mittamiehiä työssään, jos on liikkunut UK-kansallispuiston rajalla.
Mittamiehet kiertävät ympäri koko laajan kansallispuiston. Kilometrejä karttuu ja jotkut kohdat ovat vaikeakulkuisen maaston päässä. Suomen toiseksi suurimman kansallispuiston kehä on yli 300 km, josta itäistä valtakunnanrajaa on noin 80 km.
Urho Kekkosen kansallispuisto on perustettu vuonna 1983. Heti perustamisen yhteydessä käynnistyi rajanmerkintätyö maalimerkein ja Metsähallituksen metallisin tunnuksin. Nyt lähes 40 vuotta rajalinjojen perustamisen jälkeen on aika avata rajalinjat uudestaan ja muodostaa suojelualuekiinteistölle tarkka raja. Myös UK-kansallispuiston pinta-alassa on tapahtunut pieniä muutoksia ja pinta-ala on kasvanut hieman. Suomun-Villen tila on liitetty UK-kansallispuistoon ja Tankavaaran luontokeskuksen tontti on rajattu pois UK-kansallispuistosta.