Hyvinvointi

Lohiportaat tarkastettu – Näätämöjoella odotetaan edelleen lohiparvien nousua

Heinäkuun alku toi Lappiin sateita ja samalla se nosti myös Näätämöjoen pintaa. Verkko- ja vapakalastajat kärsivät korkeasta veden pinnasta. Tulva tuo aina mukanaan roskia ja niitä eivät kaipaa verkot eivätkä vaappujen ja uistinten koukut.

– Viikko sitten joella käydessämme veden pinta oli noin 20 senttiä normaalin yläpuolella. Näimme vapakalastajia rannalla, mutta he eivät olleet saaneet saaliiksi lohia. Sen sijaan harrit olivat napanneet heidän vieheisiin. Lohikesästä on vaikea vielä sanoa tuleeko siitä hyvä vai ei. Vähän on näkynyt kalastajia ja vähän on saatu saalista, kalastuksenvalvoja Ari Kosunen kertoo.

Näätämön keskustan kaupoilla tavoitettu kalastaja kertoo lohen nousseen Opukasjärveen asti. Sieltä on saatu ainakin yksi lohi ja alempaa koko matkalta Kallokoskelle asti on saatu verkkolohia. Suurin niistä on 11 kilon painoinen ja ainakin yksi seitsenkiloinen on satu saaliiksi. Vettä on kesäveteen verrattuna aivan liikaa, nimettömänä pysytellyt kalastaja toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viikonlopun sateet ovat nostaneet Näätämöjoen pintaa entisestään. Se tietää hyvää lohelle, jonka pyynti vaikeutuu. Verkkokalastus joella loppuu heinäkuun 31. päivä heittokalastuksen jatkuessa Näätämöjoki-Neidenelvalla elokuun loppuun asti.

Neidenelvalla odotetaan vielä lohen nousuryntäystä

Näätämöjoen Norjan puolen Neidenelvalta on saatu isoja lohia. Saaliskalojen lukumäärä on ollut viime kesään verrattuna pienempi. Rantakalastajat ja soutajat ovat saaneet runsaasti lohia (yli 7kg) ja lohijalkoja (3-7kg). Pikkulohia eli tittejä on myös napattu, mutta varsinainen tittien heinäkuun ryntäys vielä puuttuu. Sitä odotamme. Retkeilykeskus Neiden Fjellstuen Jan-Kåre Sivertsen on tyytyväinen rajan aukeamiseen.

– Meillä oli tosi hiljaista, ennen kuin raja aukesi. Suomalaiset kalastajat ovat kesän suurin asiakasryhmämme (98 prosenttia). Paljon tuli peruutuksia keväällä, mutta nyt on ollut vilkkaampaa ja suomalaiset ovat palanneet. Usean kerran kaikki mökit ovat olleet varattuina. Tervetuloa Suomen puolelta meille käymään, Sivertsen toivottelee.

Inarilaiselle Ville Kaipaselle Neidenevan Perhoalue on tuttu kalapaikka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen kalastanut täällä 10 vuotta ja viivyn nyt koko kesän. Tänne minua vetää lohen pyynti. Se on mukavaa puuhaa. Lohta on mielestäni noussut heikosti. Lohta on kuitenkin saatu. Suurin tämän kesän kalani painaa 9,2 kiloa. Äsken sain 7 -kiloisen itse sitomallani perholla, Kaipanen tuumii.

Kalastusseura Neidenelvens Fiskefellesskap joutui perumaan perinteisen heinäkuun alun Lohifestivaalin.

– Koronan takia raja oli kiinni ja meillä ei ollut tietoa milloin se aukeaa. Pakko oli tehdä ratkaisu aikaisin ja perua lohikisa, sillä sen organisointi vaatii oman aikansa. Lohia on noussut tänä kesänä vähemmän jokeen, muuta toisaalta todella suuria on saatu paljon. Laskurin mukaan kalaportaita myöten on noussut jo yli 200 lohta. Laskimme kalastuslupien hintoja ja toivotamme tervetulleiksi tänne suomalaiset vapaa-ajan kalastajat, Fiskefellesskapin Roy Mikkola toivottelee.

Lohiportaat selvitti tarkastuksen

K olttakönkään lohiportaiden tarkastus oli 1. heinäkuuta. Tämä perinteinen joka kesän tapahtuma keräsi könkään reunalle tarkastukseen mm. molempien maitten kalastuksenvalvojat sekä Vardöstä lääninhallituksen edustajan. Suomesta paikalla oli muun muasssa Lapin Ely-keskuksen edustus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vedestä tyhjätyissä portaissa ei ollut tällä kertaa kaloja. Korjauskäskyn sai pieni reikä portaiden betoniseinässä. Sen lisäksi portaista poistettiin tulvan sinne kuljettama pään kokoinen litteä kivi.

Viime viikonvaihteen sade nosti veden pintaa molemmin puolin rajaa, puhutaan 40 sentistä. Mikäli vesi ei laske, vaan sen pinta pysyy korkealla, niin se vaikeuttaa kalastusta ja se on monen mielestä kalojen onni. Saattaa käydä niin, että tästä kesästä tulee siinä mielessä lohen itsensä kesä.

Ilmoita asiavirheestä