Ihmiset
Tähtenä huipulla
Star Arctic-hotelli on Saariselän alueen uusin hotelli Kaunispään tunturin huipulla. Moderni maisemahotelli on lajissaan harvinaisuus sijaintinsa takia. Tunturin huipulle rakennetussa hotellissa ei ole käytetty honkaa taikka tuppilautaa, vaan puurakentaminen yhdistyy aivan uudenaikaisella tavalla.
Juha Muotka tuli tulevalle kaudelle Star Arctic hotellin johtajaksi. Muotka muutti vuonna 1999 Lahdesta Muonioon ja on viiden vuoden välein löytänyt itsensä jostain päin Lappia. Hän aloitti matkailualalla jo 16-vuotiaana. Kokemusta häneltä löytyy aina aputiskarista vuoropäällikköön, ravintolapäälliköstä hotellipäälliköksi.
– Sitten olin jo paikallisjohtajana ja sen jälkeen kehittämistehtävissä. Muutaman vuoden ehdin olla vielä yrittäjänäkin Lahdessa, jossa minulla oli muutama pikkuravintola, listaa Juha Muotka.
Kahden perheen unelma
Star Arctic on kahden, suomalaisen perheen omistuksessa oleva hotelli. Sen omistaa Matti Meskasen perhe Ivalosta ja Baizhuang Xun perhe, jotka ovat kiinalaislähtöisiä, mutta suomalaisia hekin.
– Heillä on ollut yhteinen unelma tällaisen matkailuresortin tekemisestä Lappiin. Ensimmäinen suunnitelma oli tehdä pieni, nätti paikka johonkin vesistön äärelle. Visio on sitten muuttunut matkan varrella ja lopulta hotelli rakennettiinkin Kaunispään huipulle, hotellin johtaja Juha Muotka kertoo.
Vuosi sitten, itsenäisyyspäivänä Star Arctic avasi ovensa. Seuraavana päivänä hotelli oli jo täynnä brittivieraista. Hotelli koostui silloin päärakennuksesta, ensimmäisistä sviiteistä ja kahdeksasta iglusta. Nyt huipulla on meneillään laajennustyöt, jotka valmistuvat marraskuuksi.
– Tämä on alun perin suunniteltukin niin, että tämä kokonaisuus rakennetaan valmiiksi 2-3 vaiheessa. Nyt meille valmistuu 2018-2019 kaudelle kymmenen sviittiä lisää ja seitsemän iglua. Sitten on vielä suunnitteilla, että tehtäisiin yksi siipi sviittejä lisää jossain vaiheessa, kertoo Muotka.
Majoituskapasiteetti on laajennusosan jälkeen 15 iglua ja 30 sviittiä sekä 12 saunallista sviittiä. Star Arctic -hotellissa on selkeitä, vaaleita puupintoja. Lapin sisutuksessa tyypillinen honkapuu haluttiin jättää tietoisesti pois. Hotellin aulaa koristavat ivalolaisen floristin Mimmi Turusen kädenjäljet.
– Haluttiin korostaa tilojen avaruutta ja harmonisuutta, Muotka esittelee hotellin aulaa.
– Meskaset ovat itse rakennusalan ammattilaisia ja he ovat itse työstämässä tätä, niin kaikki on saatu vietyä ajallaan maaliin.
– Meidän arkkitehtuuria on paljon arvosteltu, mutta kukaan ei ole sitten tullut sanomaan meille, miten hotelli olisi pitänyt tehdä. Tästä keskusteltiin ja suunniteltiin paljon etukäteen. Yleiskaava on määrännyt paljon rakentamisesta tunturin laelle. Eikä tämä ole halvin malli tehdä hotellia tunturin päälle, mutta tämä on nyt meidän tyyli, kertoo Matti Meskanen , yksi hotellin omistajista.
Kokemukset paikan päällä
Seuraava satsaus on, että majoitus- ja ravintolapalveluiden lisäksi aletaan tuottaa aktiviteettejä talon vieraille. Tarkoitus olisi, että saapuessaan asiakas pystyisi kokemaan mahdollisimman paljon Lappia paikan päällä Star Arctic hotellissa ja sen välittömässä läheisyydessä. Tänä vuonna paikan päältä pääsee lähtemään moottorikelkkasafarille ja pihaan saadaan myös oma poroparkki, josta pääsee poroajelulle. Star Arcticin asiakaskunta koostuu 95 % ulkomaalaisia asiakkaista, joista puolet tulee Aasiasta ja toinen osa Euroopasta. Pääsesonki on marraskuulta maaliskuun loppuun.
– Meillä ei ollut hirveän suuria odotuksia ruskalle. Täällä kävi kuitenkin enemmän ihmisiä kuin odotimme, Muotka tunnustaa.
– Nyt lähdetään paremmalla mielellä sesonkiin. Nyt ollaan todellisuuden kanssa tekemisissä ja me myymme paikkaa lumella, arktisuudella, puhtaudella ja ekologisuudella sekä kaikella hyvällä, mitä meillä Lapissa on, sanoo hotellin omistaja ja luoja Matti Meskanen.
– Emme ole ihan Saariselän ytimessä, jolloin paikallinen matkailija ei niin helposti löydä meille. Tulevalle kaudelle meille on tulossa palvelu, kun tekee pöytävarauksen ravintolaamme, niin alhaalta saa kuljetuksen tänne paikan päälle.
Paikallisten pientuottajien herkkuja
Star Arcticin 120 paikkaisesta ravintolasta löytyy lounaaksi ruokaisaa keittoa joka päivä. A la Carte-lista on käytössä myös koko päivän.
– Haluamme tukea paikallisia pientuottajia, joten ostamme pienehköjä eriä raaka-aineita lähialueelta. Ruokalista elää raaka-aineiden mukaan. Se ei ole senkään vuoksi laaja, vaan se on paljolti muuttuva. Jos joku on viikon Saariselällä, niin hänelle löytyy koko viikoksi uusia makuja, lupaa Juha Muotka.
– Haluamme nyt kuulla, mitä asiakkaat vaativat ja odottavat meiltä ja pyrimme kehittämään toimintojamme sen mukaisesti.
Juha Muotka tunnustaa, että Saariselkä on vienyt jo hänet mennessään, vaikkakin työpesti alkoi vastikään. Hän viihtyy tunturissa hyvin ja kotiutumista on auttanut myös se, että työporukka on sellainen, jonka kanssa on mukavaa tehdä töitä. Mies odottaa jo talvea, sillä hänen harrastukset ovat enimmäkseen talvisia juttuja.