Paikallisuutiset

Ajankohtainen saamelaiskulttuuri monipuolisesti esillä Pariisin syksyssä

Pariisissa toimivan Institut finlandais’n syksyn 2019 ohjelmisto esittelee monipuolisesti saamelaiskulttuuria ja saamelaista käsityötä. Instituutissa 6.9. avautuva gallerianäyttely, syksyn elokuvaohjelmisto, saamelaiskulttuuria esittelevä julkaisu ja muut kohtaamiset nostavat esiin ajankohtaisia ääniä ja teemoja Saamenmaalta.

– Haluamme olla mukana vahvistamassa ja edistämässä elinvoimaisen alkuperäiskansan, saamen kielten ja kulttuurin asemaa ja tunnettuutta maailmalla, kertoo Suomen Ranskan instituutin johtaja Johanna Råman .

Luonnonmateriaaleista tehdyt käyttöesineet

Duddjot-näyttely esittelee yhteensä 14 saamelaisen käsityöläisen ja taiteilijan teoksia. Saamelaiset käsityöt ovat aina olleet käyttöesineitä, joiden valmistamiseen tarvitaan luonnon materiaaleja ja niiden tuntemusta. Nyt avautuvaan näyttelyyn on koottu sekä perinteistä saamelaista käsityötä että nuoremman sukupolven käsityöläisten tuottamia esineitä, joissa on käytetty yllättäviä materiaaliyhdistelmiä, kuten hopeaa ja koivunjuurta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Institut finlandais'n suuressa salissa on esillä saamelaisen kuvataiteilijan Outi Pieskin tilateos Ruossalas bálgát (Risteävät polut, 2014). Teos on kolmiulotteinen piirustus, joka kuvaa taiteilijalle tärkeää tunturimaisemaa. Kuorittuihin pihlajantaimiin on solmittu gáktin-huivin hapsuja perinteistä käsityötekniikkaa käyttäen. Teoksen rituaalinen valmistustapa on tärkeä osa teoksen sisältöä. Sen lähtökohtana on ollut kokemus kulkemisesta ja kohtaamisista esiäitien mailla. Outi Pieskin töitä on tällä hetkellä esillä myös osana Venetsian biennaalin Suomen paviljonkia ja Miracle Workers -kollektiivin A Greater Miracle of Perception -yhteisnäyttelyä.

Duddjot-näyttelyn on kuratoinut Katja Hagelstam (Lokal-galleria) ja se on toteutettu yhteistyössä Sámi Duodji ry:n kanssa. Näyttely järjestetään osana Paris Design Weekiä. Instituutin syksyn ohjelmistossa on sekä pitkiä että kokeellisia elokuvia kaikilta saamelaisalueilta. Elokuvaohjelmistossa nähdään esimerkiksi Lada Suomenrinteen Árbi, Marja Helanderin Eatnanvuloš Lottit (Maan sisällä linnut), Suvi Westin ja Anssi Kömin Juuret on ja Katja Gauriloffin Kuun metsän Kaisa -dokumentti. Ohjelmiston kuratoinnista on vastannut pääsääntöisesti alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat.

Julkaisu saamelaiskulttuurista

Instituutissa järjestetään syksyllä myös saamelaiskulttuuria käsitteleviä konferensseja ja keskustelutilaisuuksia. Näiden lisäksi instituutti julkaisee saamelaiskulttuuriin keskittyvän julkaisun, johon on koottu keskeisten saamelaisten yhteiskunta- ja kulttuurielämän vaikuttajien haastatteluita ja asiantuntija-artikkeleita. Julkaisu on kaksikielinen (englanti ja ranska). Julkaisun tekstejä jaetaan syksyn mittaan myös suomeksi Institut finlandais'n nettisivuilla.

Suomen Ranskan instituutti on toiminut vuodesta 1990 lähtien Pariisin 5. arrondissementissa, latinalaiskorttelin sydämessä. Arkkitehti Juhani Pallasmaan entiseen elokuvateatteriin suunnittelemat tilat uudistettiin mittavassa remontissa vuosien 2017–2018 aikana Littow architectes -toimiston johdolla. Sisustussuunnittelusta vastasi palkittu Studio Joanna Laajisto . Tilat avattiin yleisölle uudelleen heinäkuussa 2018. Syksyn 2018 aikana instituutti keräsi yli 15 000 kävijää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Duddjot-näyttelyn pressiavajaiset järjestetään torstaina 5.9. klo 9.30–11.30 ja yleisöavajaiset samana iltana klo 18.30–20.30. Näyttely on avoinna 6.9.–20.12.2019. Institut finlandais sijaitsee osoitteessa 60, Rue des Écoles, 75005 Pariisi.

Ilmoita asiavirheestä