Hyvinvointi

Piilolan polun juhlavaellus Suomesta Norjaan

Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus Siida järjestää ohjatun Piilolan polun 10-vuotis -juhlavaelluksen 30.8.-1.9.2019 yhdessä Ylä-Paatsjoen kansallispuistohallinnon kanssa. Vaellus alkaa Suomen puolelta Vätsärin erämaa-alueelta ja päättyy Ylä-Paatsjoen kansallispuistoon Norjassa.

Piilolan polku on 35 kilometrin mittainen historiallinen erämaa- ja kulttuurireitti, joka yhdistää Vätsärin erämaa-alueen ja Ylä-Paatsjoen kansallispuiston. Vaellusreitti kulkee Nellimin ja Norjan Vaggetemin välisiä vanhoja kulkureittejä, joita pitkin muinoin taivallettiin muun muassa markkinoille, sukulaisia tapaamaan ja lavatansseihin. Piilolan polun varrella on aarniometsiä, kirkasvetisiä erämaajärviä, pieniä jokia ja pienehköjä soita, jotka tuovat vaihtelevuutta metsäiseen ja kivikkoiseen ympäristöön. Valpas vaeltaja voi nähdä ympärillään merkkejä erämaan eläimistä ja luonnon kiertokulusta.

– Noin 50 vaeltajaa useasta maasta kulkevat reitin yhdessä. Omatoimivaeltajalle päänvaivaa aiheuttavat yleensä julkisten liikenneyhteyksien vähäisyys lähtö- ja päätepisteiden välillä. Juhlavaelluksen osanottajille on järjestetty kuljetus, joten osallistuminen on tehty siten helpoksi, kertoo erikoissuunnittelija Kirsi Ukkonen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Maiden välistä yhteistyötä

Piilolan polun vaellus on osa Pasvik-Inari yhteistyötä. Pasvik-Inari on alue, jossa Suomen, Norjan ja Venäjän rajat kohtaavat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pasvik-Inari yhteistyö sisältää luonnosuojelutyötä, ympäristötietoisuuden kasvattamista ja kestävän kehityksen edistämistä luontomatkailussa, Ukkonen sanoo.

– Se on luonnonsuojelunäkökulmasta erityislaatuinen alue, jossa yhtenäisen suojelluan alueen muodostavat kaksi erillistä aluetta Suometsa, kolme Norjasta ja yksi Venäjältä. Venäjällä muodostavat yhtenäisen rajat ylittävän suojellun alueen, Ukkonen jatkaa.

Luonnonsuojeluyhteistyötä Pasvik-Inari alueella on tehty jo kolmen vuosikymmenen ajan. Suomen puolella toimijana on Metsähallituksen Lapin Luontopalvelut, Norjassa Tromssan ja Finnmarkin läänninhallitus ja Ylä-Paatsjoen kansallispuistohallinto ja Venäjällä Paatsjoen luonnonpuisto (Pasvik Zapovednik). Suomen, Norjan ja Venäjän välinen hyvä kansainvälinen luonnonsuojeluyhteistyö on sertifioitu EUROPARCin Transboundary Parks -ohjelmassa.

Ilmoita asiavirheestä