Paikallisuutiset

Nina ja Mika Hindströmille Inarin Vuoden Yrittäjä -palkinto

Culinari-tuotenimellä poro- ja riistajalosteita valmistavat Nina ja Mika Hindström palkittiin vuoden 2018 yrittäjäpalkinnolla. Palkinnon myönsivät Inarin Yrittäjät marraskuun lopussa Inarissa pidetyssä Yrittäjäjuhlassa.

Palkintoperusteissa mainittiin muun muassa Culinarin laadukkaat tuotteet, Hindströmien pitkäjänteinen työ tuotekehityksen parissa sekä Inarin ja sen luonnon antimien tunnetuksi tekeminen ”maukkaalla tavalla”.

Hindströmeille itselleen palkinto tuli täytenä yllätyksenä, mutta he kertovat olevansa todella iloisia siitä, että paikallisen ruokatuotannon kasvava merkitys matkailulle on huomattu.

– Tämähän ei ole niin mediaseksikästä tai näkyvää työtä kuin esimerkiksi ravintola- ja hotellialalla. Tämä on enemmänkin sellaista taustavaikuttamista, Nina Hindström toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alun perin pääkaupunkiseudulta kotoisin olevat Hindströmit muuttivat Rovaniemelle reilu kymmenen vuotta sitten. Inariin he tutustuivat ja ihastuivat ostettuaan täältä kesäpaikan. Kun heille tarjoutui tilaisuus jatkaa Inarin Luonnonporo Oy:n toimintaa, päätös Inariin muuttamisesta oli helppo.

Molemmilla on taustallaan pitkä ravintola-alan työkokemus, Mikalla keittiön ja Ninalla salin puolelta. Siitä on ollut paljon hyötyä myös omassa yrityksessä.

– Pitkä ura eri ravintoloissa on luonut hyvän yhteistyöverkoston, jota pystymme hyödyntämään myös yrittäjinä. Sen ansiosta tunnemme hyvin myös ravintoloiden haasteet ja tarpeet, Mika Hindström kertoo.

Culinarilla on meneillään kymmenes toimintavuosi ja suurin osa yrittäjäuran alussa asetetuista tavoitteista on toteutunut. Hindströmien mukaan suurin yllätys on ollut se, kuinka kauan niiden saavuttamiseen on mennyt. Siitäkin huolimatta, että työpäivät ovat sesonkiaikaan saattaneet venyä jopa 16-tuntisiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aika paljon hitaammin on kasvu tapahtunut kuin mitä alun perin kaavailtiin. Kuitenkin on koko ajan kasvettu, Mika toteaa.

Kiinnostus ruokaan ei rajoitu pelkästään työaikaan. Nina kertoo, että ruoanlaitto ja gastronomia on heille yhteinen harrastus. Kotonakin ruoka tehdään aina itse alusta asti ja siihen panostetaan.

– Molemmat poikamme ovat sanoneet, että miksi meillä ei koskaan voi olla normaalia kotiruokaa, vaikka sitä me juuri omasta mielestämme teemme. Kaupassa 5-vuotias poikamme oli kerran omatoimisesti napannut nakkipaketin ostoskärryyn, mikä huomattiin vasta kassalla. Einekset siis houkuttelevat, koska meillä ei niitä juurikaan syödä, Nina nauraa.

Luonnontuotteita

Culinarin päätuotteita ovat poronliha ja porojalosteet. Lisäksi pienimuotoisesti myynnissä on hirven- ja karhunlihaa sekä marjoja ja sieniä. Culinarin tuotteissa käytetyt raaka-aineet tulevat suurimmaksi osaksi Inarista, paikallisilta poromiehiltä ja metsästäjiltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Noin puolet Culinarin tuotteista myydään lihana ja toinen puoli jonkinlaisena jalosteena. Kilomääräisesti eniten menee makkaraa, mutta euromääräisesti kylmäsavustetut poronpaistit ja porosalamit ovat myydyimmät tuotteet.

Luonnontuotteista koostuvaan tuotevalikoimaan ja sen saatavuuteen tuovat omat haasteensa vaihtelevat luonnon olot. Ninan mukaan asiakkaat ymmärtävät kuitenkin hyvin, että jokainen vuosi on erilainen ja raaka-aineiden määrä vaihtelee sen mukaisesti.

– Viime aikoina olemme kuitenkin onnistuneet aika hyvin saamaan tuotteet riittämään koko vuoden, hän toteaa.

– Haaste on siinä, että meidän täytyy pystyä hankkimaan lyhyessä ajassa koko vuoden tarve, eli porot saapuvat lokakuussa ja helmikuun alkuun mennessä kaiken lihan on oltava ostettu, Mika lisää.

Alun perin Culinarin tuotteita myytiin pääasiassa ravintoloihin sekä pieniin herkkumyymälöihin. Keväällä 2009 Jounin kauppa Äkäslompolossa sekä Ivalon S-Market Vaskooli ottivat tuotteita vähittäismyyntiin.

– Vaskoolista saadun hyvän kokemuksen vuoksi rohkaistuimme panostamaan enemmän myös vähittäiskauppaan, Nina kertoo.

Suomen pienin tehtaanmyymälä?

Vähittäismyynnin laajennuttua asiakkaita alkoi ilmaantua yhä useammin myös paikan päälle lihajalostamolle. Silloin Hindströmit avasivat jalostamon yhteyteen pienen tehtaanmyymälän.

Nykyisin myymälällä on vakioasiakkaansa, jotka usein soittavat ennen lomansa alkua ja varmistavat, että myymälä on auki ja varaavat etukäteen myös haluamiaan tuotteita.

– Monelle tämä on paikka, jossa pysähdytään joka kerta kun tullaan tänne ja ostetaan sitten kerralla enemmänkin varastoon. Sitten jutellaan vähän pidemmän kaavan mukaan, että miten on vuosi mennyt, Nina kuvailee.

Tehtaanmyymälässä vierailevilta asiakkailta Hindströmit saavat myös suoraa palautetta. Useimmiten se on positiivista.

– Sekä paikallisten että matkailijoiden mielestä on hienoa, että on paikallinen yritys, joka myy paikallista ruokaa. Olemme huomanneet, että täällä ollaan ylpeitä siitä, että omalla kylällä tehdään tällaista, he toteavat.

Viimeiset kymmenen vuotta yrittäjinä ovat olleet sekä haasteellisia että palkitsevia. Työasiat seuraavat pakostakin välillä kotiin ja niistä tulee keskusteltua myös vapaa-ajalla. Se ei yleensä kuitenkaan haittaa, sillä mielekkäästä työstä on muodostunut elämäntapa.

– Parhaat ideat tulevat yleensä silloin, kun pääsee rentoutumaan kotona hyvän ruoan ääressä. Eihän sitä silloin voi olla hiljaa, Nina toteaa lopuksi Mikan nyökytellessä hyväksyvästi vieressä.

”Culinarin tuotteissa käytetyt raaka-aineet tulevat suurimmaksi osaksi Inarista, paikallisilta poromiehiltä ja metsästäjiltä.”
Ilmoita asiavirheestä