Saariselän kappelilla on ainutlaatuinen alttaritaulu

Saariselän Pyhän Paavalin kappelin on suunnitellut rakennussuunnittelija Erkki Jokiniemi. 350 neliön kokoisen kappelin vihittiin tarkoitukseensa vuonna 1996 ekumeenisin menoin. Vihkimisen toimittivat Oulun hiippakunnan piispa Olavi Rimpiläinen ja rakentamisen aikoihin Oulun ortodoksisen hiippakunnan piispana toiminut metropoliitta Leo. Hankkeessa oli mukana myös Suomen katolinen kirkko piispansa Paul Verschurenin johdolla.

Nimekseen tunturikappeli sai Pyhän Paavalin kappeli. Muistutuksena kappelin ekumeenisuudesta on kappelin seinällä Lapin ortodoksisen seurakunnan lahjoittama Pyhän Paavalin ikoni. Rakennus on nyt Inarin seurakunnan omistuksessa. ja toiminnasta vastaa kannatusyhdistys, jonka jäseniä ovat Saariselän yrittäjät ja majanomistajat sekä lukuisat yksityishenkilöt.

Monipuolista käyttöä

Kappelissa on istumapaikkoja 210 ja kokonaisuudessaan sinne mahtuu noin 300 henkeä. Varsinaisesta salista siirtoseinällä erotetussa seurakuntatilassa on keittiön myötä mahdollisuus juhlatilaisuuksien ja kokoontumisien järjestämiseen. Kappelista on tullut myös suosittu konserttien pitopaikka, jossa ovat jo vierailleet maamme eturivin taiteilijat Kuhmon kamariorkesterista Tapani Kansaan. Kappelissa toimitetaan jumalanpalvelusten lisäksi kirkollisia toimituksia, erityisesti kappelia on käytetty vihkiäisten pitopaikkana. Tunturikappeli on kesäisin tiekirkkona, jolloin se on auki ympäri vuorokauden.

Hengelliset laulut puhuttelevat

Jouni Somero on ollut ensimmäisten esiintyjien joukossa, jotka aikoinaan aloittivat konsertit Lapin tunturikappeleissa. Hänellä on erityinen suhde kirkkomusiikkiin että tunturikappaleihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen aloittanut soittamisen 8-vuotiaana uruilla, joten kirkot tulivat tutuiksi jo pikkupoikana, muistelee pianisti Jouni Somero.

– Saariselän kappeliin liittyykin näin monia lämpimiä muistoja, sillä olenhan soittanut siellä kymmeniä konsertteja, lisää Somero.

Laulaja Arja Koriseva on laulanut kotikirkossaan jo pienestä tytöstä lähtien. Lisäksi hänen äitinsä on laulanut kauan kirkkokuorossa.

– Näin kirkko on ollut minulle aina hyvin luonteva konserttisali.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hengelliset laulut ovat aina puhutelleet minua ja olen onnellinen saadessani jakaa niiden sanomaa, ajatuksia ja tunnelmia ihmisten kanssa.

Korisevan mukaan, kaikissa kappeleissa on jotain ainutlaatuista. Saariselän kappelin alttaritaulu jääkin monen kävijän mieleen. Alttaritaulu on suuri ikkuna oikeaan metsämaisemaan, joka luonnollisesti muuttuu sää- ja vuodenaikojen mukaan.

– Saariselän kappelissa alttaritaulun muodostaa elävä luonto ja ainutlaatuinen valo. Muistan, kuinka ainakin kerran on jänis hypellyt alttarilla koko kappeliväen iloksi, laulava artisti muistelee.

Rakennettiin hirrestä

Kappeli on rakennettu Honkarakennuksen toimittamasta, veistämästä ja pystyttämästä massiivisesta liimasaumahirrestä, joka on sittemmin piilutettu käsin paikalla. Hirsi on tervattu sekä ulko- että sisäpuolelta. Kappelissa on 52 äänikertaiset Allen sähköurut. Kappelin kellotornissa on hollantilainen kirkonkello, jossa on teksti: "Kaikukoon kutsusi tunturin kansalle. Psalmi 121." Tätä evankeliumin kutsua kappeli on kuuluttamassa sekä matkailijoille että Saariselän vakinaisille asukkaille.

Ilmoita asiavirheestä